Nå er halogenpærer og lysrør forbudt
Fra og med februar ble det forbudt å produsere og importere lysrør, og fra september omfatter det også halogenstifter. Det gjør at mange for eksempel må bytte ut lampa i kjøkkentaket.
– Gjennom et EU-krav blir det med RoHS-direktivet forbud mot salg av lysrør, kompaktlysrør, halogenpærer og halogenstifter. Alle lyskilder som inneholder kvikksølv er forbudt å importere og produsere, men det er lov å selge så lenge man har, sier Jan Ingar Veidal hos Årnes Elektro.
Fra og med februar har EU vedtatt å fase ut lyskildene som er vanlige både i privathusholdninger og i industrilokaler. Gamle kjøkkenarmaturer med lysrør må enten bygges om til LED eller byttes ut. Fra 1. september gjelder det og produksjon og import av alle halogenstifter.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
– Det er flere utfordringer med LED-erstatninger. Lampene er ikke laget for det, og lyset kan derfor bli stående og blafre. Det er fordi spenningen er konstruert for et høyere forbruk, forklarer Veidal, som mener det beste er å bytte hele armaturet.
Mest for bedrifter
Med de nye LED-lyskildene blir levetiden mye lengre, og det er ofte styringssystemer på plass som bidrar til en ytterligere besparelse.
– I lagerhaller og industrihaller blir det en mye høyere besparelse. LED-lyskildene er garantert i kanskje 20 eller 30 år, og man slipper å bytte tennere og lysrør. Lyset blir ikke dårligere over tid og det er vedlikeholdsfritt, sier Veidal.
Godt i gang
Årnes Elektro har allerede hatt flere store jobber i Nes med å bytte ut gamle lyskilder med kvikksølvinnhold.
– Vi byttet alle armaturene i parkeringskjelleren hos Amfi Årnes før jul, i tillegg til at vi har byttet alt i andreetasje på senteret. Nå er det førsteetasjen igjen, sier Veidal.
Med de nye armaturene er det mulighet til soneinndeling, dimming og punktvis belysning, til forskjell fra tidligere da alt ofte gikk på en lysbryter. Med LED er også strømforbruket mindre.
– I en stor lagerhall med 200 lamper er det cirka to års nedbetalingstid. Strømregninga blir en tredjedel, sier Veidal.
Mange tusen lamper må byttes
Med det nye kravet forteller Veidal at det er mange tusen lamper som må byttes bare i Nes. Stort sett alle steder eldre enn fem år er det brukt tradisjonelle lysrør.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
– Vi byttet en del lysrør i fjor på grunn av strømprisene i desember 2021. Det er mye besparelse i utskifting, men mest for bedrifter med stort volum, sier Veidal.
For privatmarkedet tror han det fortsatt kan gå mange år med de gamle lampene og lysarmaturene, og Veidal tror mange har ekstra lysrør liggende. Skal man likevel bytte til LED oppfordrer han til å snakke med fagfolk.
– Det er viktig å rådføre seg med fagfolk hvis man skal gjøre noe, sier Veidal.
Hva koster det å bytte ut ei lampe?
– Rundt 3000 kroner litt avhengig av hva som må gjøres.