GAMMEL PATENT: Den gamle gjenstanden som dukket opp i redaksjonslokalet viste seg, etter en etterlysning på Raumnes.no, å være en gammel slipemaskin.

Mysteriet med denne gamle gjenstanden er oppklart

Etter at en gammel amerikansk gjenstand dukket opp i redaksjonslokalet, har flere lesere svart at det er en gammel slipemaskin.

Etter at Ragnar Bratlie kom innom redaksjonslokalene med en uidentifisert gjenstand merket International fra Chicago i USA, ble det publisert en «hva er dette-etterlysning» på Raumnes.no. Det var tydelig at den solide innretningen med håndtak, drev og sveiver er en patent for å drive noe, men spørsmålet var hva.

Etter at saken ble publisert har de kommet inn flere svar, og alle fire innsenderne har svart at det er en gammeldags slipemaskin. Først ut var John Holager.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Angående den gamle maskinen dere skriver om så er det en slipeskive for ljåblader. Den monteres på en tverrgående planke eller benk og sveises for hånd, skriver Holager i en e-post, som også sendte link til YouTube der en helt lik slipemaskin blir restaurert.

SAKEN OPPKLART: Fire Raumnes-lesere kunne fortelle at det gamle patentet var en manuell slipemaskin fra starten av 1900-tallet.

Helge Sundby skriver at maskinen trolig er en slipemaskin for slåmaskin brukt bak hest, og sendte med en Youtube-link av en liknende slipemaskin i bruk på en gammel slåmaskin.

Ove Tellemo Kjensli skriver at det er en slipemaskin for diverse verktøy.

– Apparatet som Ragnar Bratlie har er en slipemaskin til en knivene til på en "gammeldags" slåmaskin. Denne kunne spennes fast på et av jernhjulene til slåmaskinen når den skulle brukes, skriver Tor Sigvart Spigseth.

Hvis du søker «Antique Grinder – Hand Crank Grinder International Chicago» på YouTube, kan du se restaureringen av en helt lik International-slipemaskin. Søker du Sickle Blade Sharpener (Rescue), kan du se en liknende slipemaskin i bruk på en gammeldags slåmaskin.

Etter informasjon på nettet tyder det på at slipemaskinen er laget mellom 1901 og 1912. Patentet er med andre ord en over hundre år gammel amerikansk slipemaskin.

Har du en gammel gjenstand du ikke vet hva er? Ta kontakt med Tommy i Raumnes. Kom innom redaksjonslokalene, eller send en epost til tommy@raumnes.no.