NY KAJAKK: Laila Tufte kjøpte seg ny Kajakk, men måtte selge den bare noen uker senere. Bilde; Privat.

MYGGINVASJON! Laila fikk nok – solgte kajakken

– Håpløst mye mygg i år, sier Laila Tufte. Myggekspert Sondre Dahle forklarer hvorfor myggen er så hissig.

– Jeg er veldig glad i å dra på padletur og bestemte meg for å kjøpe meg en egen kajakk fordi jeg bor like ved elva. Men jeg har nesten ikke fått brukt den i år, forteller Laila Tufte, som mener det er betraktelig mer mygg i år enn tidligere.

Hun forklarer at situasjonen var verst etter at flommen kom, og at turer nedover Glomma måtte avlyses for å slippe å få for mange myggstikk.

PLAGSOM MYGG: Laila Tufte fra Årnes bestemte seg for å selge Kajakken da turene ble hindret av store myggsvermer. Foto: Andrine Wennemo

– Jeg pleier å gå en runde nedover mot Glomma hver dag, men måtte gi det helt opp for ikke å bli omkranset av myggsvermer, forteller Tufte.

– Vi har ikke kunnet sittet ute slik vi pleier, og flere av kveldene på terrassen med familie og venner har endt opp med at vi har flyttet oss inn, på grunn av for mye mygg, fortsetter Tufte.

Hun forteller at hun har kjøpt inn alt som er av myggspiraler, myggspray og netting for å forhindre de stikkende vesenene i å stikke.

STIKKMYGG: På grunn av flommen på Østlandet vil det være ekstremt mye flommygg i de rammede områdene og traktene omkring. (Illustrasjonsbilde) Foto: Andrine Wennemo

Kan ligge i årevis før de klekker

Myggforsker og biolog Sondre Dahle ved Norsk institutt for naturforskning er ekspert på myggens oppførsel.

Stikkmygg har flere ulike strategier for å bringe slekten videre. Én er å legge egg direkte i pytter og dammer. En annen taktikk er å legge eggene på tørr grunn på elvebredden. Der kan de ligge i årevis og vente til dagen elva flommer over.

– Myggen har antakelig lagt egg for lenge siden, men de har bare ligget der og hopet seg opp mens de ligger i dvale, klare for klekking når vannet kommer. Da blir det en skikkelig eksplosjon av mygg, forklarer Dahle.

– På grunn av flommen på Østlandet vil det være ekstremt mye flommygg i de rammede områdene og traktene omkring. Flommyggen er en aggressiv type mygg som sprer seg over større arealer enn hva vanlig skogsmygg gjør, sier Dahle.

FLOMMYGG: På grunn av flommen på Østlandet vil det være ekstremt mye flommygg i de rammede områdene og traktene omkring. Foto: Jan Erik Hæhre

Artsrikt område

– Vi mistenker derfor at det denne sommeren er mye flommygg i områdene rundt Glomma, sier Dahle og legger til at denne arten opptrer oftest i et stort antall rundt denne tiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gjennom artsprosjektet NorBite prøver forskerne å finne ut hvilke arter av stikkmygg som lever i Norge. Forskeren mener Nes er et spennende område med mange ulike myggarter.

– Glomma er et artsrikt område, og det ligger i nærheten av Øyern, som er et av stedene i Norge med flest arter. For å få en større oversikt over hvilke arter som blomstrer ved Glomma, er vi avhengig av privatpersoner som sender inn myggen de fanger, forklarer Dahle.

MYGGEKSPERT: Myggforsker og biolog Sondre Dahle ved Norsk institutt for naturforskning. (Bilde; privat) Foto: Andrine Wennemo

Nytt kartleggingsprosjekt

Ifølge ekspertene er det svært uvanlig for myggen å oppholde seg i tettbygde strøk.

– For å finne uvanlige arter, er det viktig å få undersøkt hvilke mygg som oppholder seg på uvanlige steder, forklarer Dahle og legger til at de fleste artene kun flyr hundre meter fra der de har klekt.

Dahle forklarer at det er over 70 år siden det ble gjennomført et kartleggingsprosjekt på stikkmyggen, men at de nå er i gang med et nytt prosjekt for artsbanken.

– I Sverige har det utviklet seg flere arter de siste årene, og vi lurer på om tilsvarende kan ha skjedd i Norge, sier Dahle til Raumnes.

Hva tiltrekkes myggen av?

– Myggen tiltrekkes av oksygen som vi mennesker puster ut. I tillegg er myggen glad i svettelukt, og mennesker som er glad i å trene om sommeren blir derfor mer utsatt enn andre, forklarer Dahle.

– Det finnes flere måter å beskytte seg mot å bli stukket. Man kan bruke myggfeller og selvfølgelig myggspray. Det kan være en fordel å bruke lyse klær framfor mørke, og man får tak i myggnetting man kan dekke kroppen med. Blir det for ille, kan man holde seg inne på de mest intense kveldene, uttrykker han.

Bra med mygg

Selv om myggen for de fleste mennesker blir sett på som bitre fiender, er de små stikkende vesenene faktisk livsviktige skapninger. I områdene hvor det er mye mygg, pleier det å være et rikt dyreliv, og den er en svært viktig komponent for den lange næringskjeden, som inneholder insekter, fugler, fisk og noen andre amfibier.

– Hvis minst ett element i kjeden forsvinner, vil naturen ikke lenger kunne eksistere i sin vanlige form, forklarer Dahle.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er viktig å huske på når det lille insektet blir litt plagsomt i perioder, avslutter han.