MÅTTE LEGGES INN: Rasekatten Missy måtte sys og settes på antibiotika etter møtet med grevlingen. Foto: Privat

Missy ble angrepet av grevling: – Sønnen min løp ut, og da så han at katten vår sloss

Nå ønsker katteeieren å advare andre mot den nærgående grevlingen på boligfeltet.

Sent fredag kveld hørte Liv Solvang Simonsen et skikkelig rabalder i hagen.

– Sønnen min løp ut, og da så han at katten vår sloss med en grevling. Han fikk jaget grevlingen så den løp bort, men den kom tilbake innenfor hekken og sto rett ved siden av oss. Det var skikkelig ekkelt, sier katteeieren, som bor på Neskollen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De fikk tatt med katten «Missy» inn, en to år gammel hunnkatt av rasen neva masquerade.

SKREMT: Katteeier Liv Solvang Simonsen forteller at Missy har blitt livredd for å gå etter skadene hun fikk da grevlingen gikk til angrep. Foto: Privat

– Hun haltet veldig og var livredd. Vi så ikke noe blod, men ringte dyrlegen. Vi fikk beskjed om å avvente til dagen etter, men da vi fikk løftet henne opp så vi at hun hadde det som så ut som overflatiske bittskader i buken, forteller Liv.

Måtte sys

Lørdag var formen til Missy så dårlig at de reiste med henne til dyrlegevakta. Da hadde katten verken spist, drukket eller sovet.

– Hos dyrlegen ble hun lagt i narkose, så de fikk undersøkt henne ordentlig. De fant ut at hun hadde tre bittskader i magen, og at hun måtte sys. De fant også en skade i skulderen, forteller katteeieren.

BITTSKADER: Missy fikk en infeksjon og måtte behandles med antibiotika. Foto: Privat

Tilbake på Neskollen viste Missy ingen tegn til bedring, selv om hun hadde fått antibiotika. Søndagen gikk, og katten var slapp og ville ikke spise.

– Mandag hadde hun over 40 i feber, sårene var veldig røde og betente. Da måtte hun inn igjen for å få mer antibiotika og væske. Hun var fortsatt vettskremt etter angrepet, og fikk også noe beroligende, forteller Liv.

MEDTATT: Fem dager etter møtet med grevlingen er katten fortsatt noe medtatt, men på bedringens vei. Foto: Privat

Fem dager etter angrepet ser det ut til at katten er på bedringens vei.

– Nå ser det ut som det går bra. Dyrlegen sa det var alvorlig, så da hun måtte legges inn, tror jeg ikke de helt visste hvordan det ville gå. De fortalte at grevling har mye bakterier i munnen, så det er lett å få en infeksjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Katteeieren sier at hun tviler på at Missy vil ut med det første, men at hun kommer til å være veldig nervøs når hun etter hvert er ute.

– Flere har fortalt at de har hatt grevlingen i hagen og at den har prøvd seg på flere katter. Den bor visst i en hage her på Neskollen, sier katteeieren, som ber katteeiere være på vakt. Aller helst håper hun det er mulig å flytte grevlingen til et annet område. Foreløpig er dyrlegeregningen på rundt 30.000 kroner.

– Vi har heldigvis forsikring, men vi må nok betale en egenandel på rundt 10.000, sier Liv.

Katteeieren sier at hun ikke vet årsaken til at katten havnet i slåsskampen med grevlingen, men at hennes erfaring er at grevlinger vanligvis er sky og holder avstand

– Sjelden

Olav Mæhlum, leder av viltnemnda i Nes, sier at de sjelden hører om tilfeller der grevling angriper katter.

– De fleste katter har en forsvarsmekanisme som gjør at de kommer seg opp i en stolpe eller tre, sier han.

Viltnemndlederen forteller at det er yngletid for grevlingen.

– Den kan ha unger som ligger et sted. Fjerner vi grevlingen, vil ungene ligge et sted og dø, derfor gjør vi sjelden noe på denne tiden, men når ungene blir så gamle at grevlingen tar de med ut, er det lettere. Da har vi feller som vi låner ut til folk, og det åpnes for jakt 21. august, så etter den datoen kan de flyttes, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han legger til at de har fått veldig mange meldinger om grevling nå på forsommeren.

– Det er ikke bare på Neskollen det er grevling, det er omtrent på alle feltene i bygda. Årsaken er at de fleste byggefeltene ligger i skogen og i områder med elg, rådyr og grevling. Da må man regne med besøk.