Martine og Gisle kommer til kulturhuset: – Vi må snakke om dette
Martine Halvorsen og Gisle Agledahl kommer til Nes kulturhus for å snakke om «digital oppvekst».
Etter flere suksessrike år med Ungdom og Rus, Ungdom og Gaming og Toleransekonferansen, håper ungdommene i kommunen nok en gang på fullt kulturhus, når det inviteres til konferanse med tema «Digital Oppvekst» 25. april.
Det er ungdommene selv som leder konferansen, som er gratis for alle. Det er takket være folkehelsemidler at de kan gjøre dette til et gratis arrangement.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
I fjor var skuespiller og tidligere nesbu Tinashe Williamson og programleder Leo Ajkic på besøk, og fortalte om toleranse, viktigheten av å snakke om problemer som finnes, og trakk fram egne erfaringer.
Gjester som har utmerket seg på sosiale medier
I år, når det skal diskuteres digital ungdomskultur, kommer journalist og programleder Gisle Agledahl og influenser og Martine Halvorsen.
Gisle har jobbet i Dagbladet Magasinet og i kulturavdelinga i samme avis. I 2017 var han programleder i dokumentarserien «Jævla homo» på NRK. Han kommer til å snakke om ungdom, sosiale medier og psykisk helse.
Politiets Nettpatrulje tar også turen. De er synlige og tilgjengelige på sosiale medier, og deler informasjon, svarer på politifaglige spørsmål og utfører politiarbeid på nett. Dette arbeidet kommer de til å snakke mer om når de besøker kulturhuset.
Martine er influenser og forfatter, og har blant annet skrevet boka «Sykt normal», som ble gitt ut i 2018, og oppfølgeren «Sykt voksen» fra 2021. Hun er også programleder i podkasten «Sykt Ærlig».
Brenner for god psykisk og fysisk helse
Hun snakker mye om normalisering av kropp, mental helse og kvinnehelse, og deler livets store og små oppturer som nedturer helt uten filter.
– Jeg ønsker å snakke om hva sosiale medier betyr og gjør for oss, hvilken påvirkning det har på oss og hva vi lar det bety for oss, sier Martine til Raumnes.
Hun brenner for god psykisk og fysisk helse, og at man skal ha det godt i seg selv. Hun takket ja til å være med på denne konferansen, fordi hun mener det er viktig å snakke om sosiale mediers påvirkningskraft.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
– Vi må snakke om dette, og ta tematikken på alvor. Det er en så stor del av oss som samfunn. Vi vet hvor stor påvirkning sosiale medier har på oss, og vi må snakke om påvirkningen og konsekvensene av det, sier Martine.
Influenseren synes det er fantastisk at bygdas ungdommer har tatt initiativ til konferansen.
– Jeg er så glad det finnes så mange kule og kloke ungdommer, som er med på å gjøre en forskjell både for seg selv og resten av oss, sier hun, og legger til at hun gleder seg masse.
Ny plan for digital kultur
Ida Eliseussen, oppvekst og SLT-koordinator i kommunen, forteller at digital oppvekst ble tema fordi SLT-arbeidet jobber med en helt ny plan for de neste fire årene når det gjelder digital kultur.
– Basert på de erfaringene vi har gjort i fem år, kommer digital oppvekst til å være det fulle og hele arbeidet. Sammen med rus, psykisk helse og foreldrerollen, kommer digital verden til å være fokusområde. Vi ser at det digitale gjennomsyrer alt, og det oppleves ofte utfordrende for foreldre og skoler, sier hun.
Nå skal de altså gjøre noe nytt, og Eliseussen mener det forebyggingsarbeidet som de setter i gang kommer til å styrke dem på dette temaet.
– Det blir veldig spennende, sier hun.
Gode stemmer for ungdom
Det er mange påvirkningsfaktorer for ungdom på sosiale medier. Det var også bakgrunnen for at nettopp Gisle og Martine ble invitert.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
– Vi ville tenke på sosiale medier og hvilken påvirkning det for ungdomskulturen, på godt og vondt. Det var viktig at vi, sammen med ungdommen, kunne prøve å identifisere influensere som er gode stemmer for, og til, ungdom, sier Eliseussen.
Hun forteller at ungdommene ser på Martine og Gisle som trygge stemmer, som tør å utfordre sannheter.
– Martine, for eksempel, har vært en helt annen stemme enn mange andre, særlig knytta til kropp, det naturlige, og å være seg selv og stolt av det. Mens Gisle har hatt mye fokus på homofili og utenforskap. Det handler om å tørre å sette disse tingene på agendaen, som ungdommene kanskje ikke tør å framheve i sin egen vennegjeng, sier Eliseussen.