annonse

Martin Bakkejord Skolbekken (22) hardt skadd på ferie på Kos

Dramatisk
Dramatisk: FUVO-spiller Martin Bakkejord Skolbekken (22) fra Skogbygda er blant dem som har blitt rammet av jordskjelvet på Kos. Skolbekken befinner seg nå på sykehus på Kreta. (Foto: John Arne Paulsen.)
Jordskjelv
Jordskjelv: Et jordskjelv rammet natt til fredag Kos. Skjelvet målte 6,7 på Richters skala, og de materielle skadene er store. Martin Bakkejord Skolbekken (22) fra Skogbygda er blant de mange sårede. Han er operert, og tilstanden hans er ikke lenger kritisk, selv om skadene er alvorlige. Bildet illustrerer de store materielle skadene jordskjelvet forårsaket. (Foto: AP Photo/Petros Giannakouris / NTB Scanpix.)

FUVO-spiller Martin Bakkejord Skolbekken (22) fra Skogbygda er blant dem som har blitt rammet av jordskjelvet på Kos. Skolbekken befinner seg nå på sykehus på Kreta.

  • Carl Christian Grue Solberg 63 91 18 14 Carl@raumnes.no

Natt til fredag rammet et kraftig jordskjelv ferieøya Kos i Hellas. To er meldt omkomne og over 120 mennesker er meldt skadet. Jordskjelvet, med en styrke på 6,7 på Richters skala, har ført til store materielle skader på Øya. Øya er et yndet feriemål for nordmenn, og på øya befant det seg en gruppe ferierende nesbuer da jorskjelvet inntraff. Nesbuen Martin Bakkejord Skolbekken er blant dem som er blitt alvorlig skadet.

Reisefølge fra Nes

Frode Engebretsen, onkel til Skolbekken, tar seg av kommunikasjonen utad på vegne av familien da nærmeste familie har fløyet til Kreta. Han forteller at skaden er alvorlig, men at tilstanden hans nå er stabil.
- Martin ble fløyet til Kreta hvor han nå ligger på et sykehus der nede. Han er alvorlig skadet, og har blitt operert, men situasjonen er ikke lenger kritisk, forteller Engebretsen.
Skolbekken var en del av et reisefølge med flere nesbuer, men Skolbekken er den som er hardest rammet. De øvrige i reisefølge har kommet unna det hele med mindre skader, og er tatt hånd om.

Dramatisk

Engebretsen er naturligvis svært preget av det hele, men poengterer det kunne gått langt verre for Skolbekken.
- De satt på en uterestaurant da skjelvet inntraff. En mur raste da over Martin. De andre gutta i reisefølget forsøkte heroisk å få han ut, noe de greide. De ga han førstehjelp, og la ned en voldsom innsats. Innsatsen deres har vært beundringsverdig, og de har mest sannsynlig reddet livet hans, forteller Engebretsen.
Da Raumnes kontaktet Engebretsen i 19-tiden forteller han at situasjonen er mer uendret.
- Det er ikke stort mer å si. Han er våken, og må få litt tid på å komme seg. SOS International anslår generelt at det i slike tilfeller tar en ukes tid å få pasienter hjem til Norge. Vi er derfor innstilt på at han blir der nede i dagene framover, forteller han.

- Tungt

Leder i FUVO, Tom Hagen, omtaler situasjonen som tung og vanskelig.
- Vår oppgave nå er å være støttespillere for lagkompiser, venner og familie av Martin. Dette er tungt og trist for alle, sier Hagen.
Tom Hagen forteller at han har vært i kontakt med faren til Skolbekken ved flere anledninger.
- Han formulerte det fint synes jeg. Han fortalte at han heier på Martin og på legene som hjelper han. Videre poengterte han også at han er uendelig takknemlig overfor guttene som reddet livet hans, og omtaler dem som helter, forteller Hagen.

Kriseteam

Hagen kjente til situasjonen i går, og har de siste timene etter at ryktene begynte å svirre fått flere henvendelser fra ulike medier og andre.
- Jeg fikk en telefon fra ordfører Grete Sjøli i går, og hun forsikret om at kriseteamet til kommunen var tilgjengelig for både de gutta som var der nede sammen med Martin, og lagkompiser og andre som måtte trenge det, forteller han.
Ordfører Grete Sjøli bekrefter overfor Raumnes at kriseteamet er i beredskap.
- Det er fem nesbuer som var en del av reisefølget til Skolbekken der nede som kommer hjem i morgen. Vi engasjerer derfor kriseteamet for å bistå dem, og eventuelt andre som er berørt av dette. Det viktige nå er å ivareta de involverte og familiene, forteller hun.

- Preger lokalmiljøet

Også ordføreren er preget av hendelsene.
- Man tenker jo umiddelbart, skal Nes rammes igjen? Lokalmiljøet er jo ikke større enn at dette berører de aller fleste av oss. Mine tanker går til de som har stått i dette og deres pårørende, sier Sjøli.

- Følger situasjonen

Pressetalsperson for Utenriksdepartementet, Astrid Sehl, skriver i en epost til Raumnes at UD følger opp saken.
- Utenriksdepartementet bekrefter at en norsk mann ble alvorlig skadet som følge av jordskjelvet på øya Kos. Han ble fløyet til sykehus for behandling. UD er i kontakt med pårørende og følger hans situasjon, skriver Sehl.

Voldsomt skjelv

Dette er omstendighetene: Et skjelv med styrke på 6,7 ble registrert i Egeerhavet utenfor den tyrkiske byen Bodrum klokken 22.31 lokal tid. Episenteret ligger rundt 10,3 kilometer sør for den tyrkiske byen Bodrum og 16 kilometer fra den greske øya Kos. En svensk og en tyrkisk turist har så langt blitt bekreftet omkommet. Over 120 personer er skadd. I tillegg ble to andre skjelv med styrke på 4,4 og 4,7 ble registrert utenfor Kos klokken 22.52 og 23.23. Mer enn 20 etterskjelv har blitt registrert, ifølge NRK.

annonse