Malgorzata og Thorleif Fjeld har fått fart på Kulturkafeen, og tilbakemeldingene fra kundene er bare positive. Nå gleder de seg til Matfestivalen.
Malgorzata og Thorleif Fjeld har fått fart på Kulturkafeen, og tilbakemeldingene fra kundene er bare positive. Nå gleder de seg til Matfestivalen. Foto: Jan Erik Hæhre

Malgorzata og Thorleif har fått fart på Kulturkafeen

Med filosofien «mest mulig skal være hjemmelaget», tok Malgorzata og Thorleif Fjeld over Kulturkafeen. Siden har det gått bare én veg. Og tilbake- meldingene fra publikum er svært god.

Med en dagens rett og en à la carte-meny har de klart å lokke nesbuene inn på Kulturkafeen for å spise. Det har gått et drøyt halvt år siden ekteparet Fjeld overtok driften, og de er strålende fornøyd med utviklingen. Fornøyd er også kundene.

– Vi får veldig bra tilbakemeldinger, sier de to.

Det gjelder spesielt torsdagene. For mens dagens rett byttes på, er torsdag en fast «flesk og duppe»-dag, og første torsdagen i september solgte de 61 middager med flesk og duppe. Da var det tomt.

– Jeg trodde virkelig 15-18 kilo flesk skulle holde. Ikke denne torsdagen nei, sier Thorleif om rekord-torsdagen.

Trives som vertskap

De forteller at de trives aldeles utmerket som vertskap, og tilbakemeldingene bidrar selvsagt til det. For i tillegg til 61 ganger flesk og duppe denne torsdagen, gikk det også en del middager fra à la carte-menyen. En god torsdag et drøyt halvår etter at de åpnet.

Malgorzata og Thorleif Fjeld driver KUlturkafeen med filosofien «mest mulig hjemmelaget».
Malgorzata og Thorleif Fjeld driver KUlturkafeen med filosofien «mest mulig hjemmelaget». Foto: Jan Erik Hæhre

– Denne helgen hadde vi også tre catering-leveranser, den ene helt til Hurdal. Og det uten at vi har reklamert for det, sier Thorleif. Han tar det som et godt tegn, jungeltelegrafen gjør en god jobb når han selv og kona leverer kvalitet.

Thorleif er utdannet kokk, og har jobbet på ulike plasser. Senest jobbet han som kjøkkensjef på Hvam videregående.

Møttes på kjøkkenet

Malgorzata er utdannet innen regnskap og i VVS-bransjen.

– Vi møttes på kjøkkenet på Hvam, sier de to og ler.

Sammen hadde de en drøm om et eget sted, og da muligheten for å ta over Kulturkafeen kom, slo de til.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi snakket om det. Enten i Nes, eller på Jessheim. Kulturkafeen ble perfekt for oss, sier Thorleif.

– Det er også lettere, vi har jo barna her i nærområdet, sier Malgorzata. De to har bosatt seg på Bjertnestunet.

– En fordel her var også at det meste var på plass, inventar, serveringsutstyr og så videre. Vi kunne gå rett på, sier de to.

Åpnet samme morgen

De forteller at forrige driver, Dine In, tok med seg sitt og dro tidlig på morgenen, og at ekteparet Fjeld åpnet et par timer etter.

– Vi ville unngå dødtid på kafeen, sier de to.

I starten var folk nysgjerrige, og testet det nye vertskapets tilbud. De fikk raskt noen faste kunder, og siden har trafikken økt. De forteller at bredden i kundemassen er stor.

– Det er litt morsomt, sier de fornøyd.

I tillegg til dagens, med flesk og duppe på torsdager, får de skryt for sin hjemmelagde burger.

Har ansatt en kokk

I tillegg tilbyr de altså catering, og så bra har dette gått at de har ansatt en kokk til.

– Den eneste utfordringen her var kjøle- og frysekapasiteten. Den var for dårlig, men nå er den på stell, sier Thorleif. Han legger til at det også kan være litt trangt på kjøkkenet når det er som mest hektisk, men det må de bare løse. De har den plassen de har.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Og med filosofien «mest mulig hjemmelaget», blir kundene fornøyd.

– Folk blir jo overrasket når de ikke finner dressing på flaske. Den lager vi selv, og spør kundene skal de få mer, sier Malgorzata.

Brødet de serverer i kafeen, baker de også selv.

– Folk kommer og spør om de kan få kjøpe brød, sier Thorleif.

Vil samarbeide

De forteller at de henter mest mulig råvarer nærmest mulig, som for eksempel egg fra Hvam. Og kaker fra Aanerud.

– Vi må samarbeide og utnytte hverandre. Når vi selger kaker i kafeen, er det hyggelig å selge kaker fra en lokal produsent, sier Thorleif.

Han forteller at de på varmmatsiden har én hovedrett (dagens) hver dag, men på søndager har de to. En kjøtt og en fisk.

Brød & Cirkus

– Og snart er det matfestival, hva tenker dere om det?

– Det er et flott arrangement, sier de to. De har selv ansvaret for servering på kulturhuset, samt i matteltet. I Kulturkafeen skal det være ulike arrangementer som øl- og whisky-kurs, det skal være bryggerikonkurranse i Galleriet og det skal være festival-pub.

– I år blir det litt enkelt fra vår side, det er vår første festival som vertskap. Vi skal se og lære, sier de, og understreker at kafeen er åpen som vanlig. På sikt, kanskje allerede neste år, vil de være med mer aktivt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det skjer mye bra på festivalen, og vi gleder oss, sier de to.

Videreutvikle kafeen

De har også andre arrangement etter festivalen, som fårikålens dag og viltaften i oktober.

– Det er et mål for oss å ikke stagnere, vi skal videreutvikle kafeen og Fjelds-Mat, sier Thorleif. Fortsetter utviklingen, ser han ikke bort fra at det kan bli flere ansettelser.

– Med mer mannskap, kan vi også bidra med andre ting etter hvert, sier han, og peker på arrangementer som julebord, dansekvelder og andre ting.

– Mulighetene er mange!

De forteller at de la et ganske hårete mål for driften når det gjelder dagsomsetning, sammenliknet med det Dine In hadde, og de forteller at de ligger på dette målet per i dag. Det gjør vertskapet fornøyde.

– Så er det selvsagt kult med gode tilbakemeldinger, avslutter Thorleif Fjeld.