Julie Heiberg: Julie Heiberg og andre konfirmanter må vente med finstasen til høsten. Foto: Øyvind Hofsrud

Må vente med finstasen til høsten

Julie Heiberg er én av mange ungdommer som skulle stått til konfirmasjon nå i vår. Heiberg hadde gledet seg til den store dagen, men må nå vente med å ta på finstasen til høsten. Konfirmanten tar likevel det hele med knusende ro.

– Det er på en måte veldig synd at konfirmasjonen er utsatt. Jeg hadde jo gledet meg, men samtidig må vi følge anbefalingene som er gitt og utsette det til høsten. Det går fint, sier Heiberg som skal konfirmere seg i Auli kirke.

Konfirmasjoner, både humanistiske og kirkelige, har blitt utsatt til høsten grunnet fare for smittespredning.

En stor dag

– Vi hadde bestilt mat, og sendt ut invitasjoner. Dette må vi bare gjøre igjen seinere i år, sier Heiberg som tar det hele med fatning.

Konfirmasjonen er en stor dag for mange. Heiberg forteller at hun har hatt den store dagen i tankene, og at det var hun så fram til.

– Det er jo en stor dag. Man blir jo mer voksen, sier Heiberg.

Konfirmantene går glipp av flere møter som skulle blitt avholdt fram til vårens konfirmasjonen. Heiberg forteller kirken har vist forståelse for den uheldige situasjonen som alle nå har havnet i, og hun ser nå fram til høsten.

Les også
Emil og Martin ringer for en god sak

Fornøyd med kommunikasjonen

Kommunikasjonen fra kirken og ut til konfirmantene har vært bra kan Heiberg fortelle. Hun er fornøyd med at høstens aktuelle konfirmasjonsdatoer blir presentert allerede i løpet av neste uke.

– Da får man god tid til å planlegge med tanke på nye bestillinger og invitasjoner, sier konfirmanten.

Nå håper hun de nye datoene er tett på sommeren, slik at hun unngår kjølige og regntunge høstdager.

– Jeg håper på sol og varmt vær på selve konfirmasjonen, så en dato tett på sommeren hadde vært fint, sier Heiberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gleder seg til dagen – Gruer seg til talen

Heiberg tar hele situasjonen med ro og ser nå fram til en konfirmasjon med forhåpentligvis sol og varmt vær, men hun forteller at det er noen deler av konfirmasjonen som ikke er like hyggelig som andre.

– Hva med talen? Hadde du den klar?

– Nei. Jeg gruer meg litt til å holde den. Jeg drøyer med å lage tale lengst mulig. Så nå kan jeg glede meg litt lenger til konfirmasjonen, og grue meg litt lenger til å holde tale, sier Heiberg med et smil.

Problematisk for Human-Etisk Forbund

Konfirmasjonsansvarlig for Humanistisk konfirmasjon i Nes, Charlotte Eriksen, synes det er synd at årets konfirmasjoner er utsatt. Spesielt problematisk blir det for Humanetikerne å finne et lokale hvor selve seremonien skal finne plass.

– Vi har ikke et eget hus på samme måten som kristne har kirken, men vi har et skikkelig godt samarbeid med Nes kulturhus. Dessverre har vi ingen garanti for at det er ledig der når seremonien skal avholdes. Jeg er nå i dialog med Kulturhusleder Ola André Olsen, og vi leter etter en løsning, sier Eriksen.

Human Etisk Forbund: Charlotte Eriksen, leder for human etisk forbund i Nes og konfirmasjonsansvarlig for Humanistisk konfirmasjon i Nes. Foto: Privat Foto

Alternativ kursing

Eriksen forteller at kursene som inneholder aktiviteter og diskusjoner om etiske spørsmål blir gjennomført gjennom alternativt i år.

– Konfirmantene vil få beskjed i løpet av uka hvordan vi skal gjennomføre dette, sier Eriksen.

Hun legger samtidig til at Human-Etisk Forbund i Nes har mange medlemmer, men ikke så mange aktive melder og at de derfor er avhengig av frivillighet når konfirmasjonene tar plass en gang i høst.

Mister en tredjedel av opplæringen

Sogneprest i Auli kirke, Bjørn Skogstad, anslår at årets konfirmanter mister cirka en tredjedel av opplæringen da de går glipp av samlingene i mars, april og mai.

– Konfirmantene går glipp av flere ting. Blant annet samtalegudstjeneste og bøsseaksjonene som vi ser på som veldig positive møter, sier Skogstad. Han understreker at aksjonen fortsatt gjennomføres, men det på digitale plattformer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sogneprest: Sogneprest i Auli kirke, Gunnar Skogstad, forteller at årets kull blir et spesielt et. Foto: Andrine Wennemo

– Skulle gjerne fulgt dem fram til konfirmasjonen

Skogstad forteller videre at konfirmantene har fullført høstens program, og at han føler at ungdommene kommer greit ut av prosessen og at de derfor ikke kan klage slik som situasjonen er nå. Han synes likevel det er synd å miste den personlige kontakten med konfirmantene.

– Vi ville gjerne fulgt dem opp helt fram til konfirmasjonen, men det har vi ikke mulighet til nå. Rent kunnskapsmessig har ungdommen sin egen måte å finne kunnskap på, så det klarer de fint. Men det er synd at vi mister den personlige kontakten, sier Skogstad, som er fornøyd med at de fikk gjennomført Hekta-leir på Lillehammer, som er av de største samlingen konfirmantene har i programmet.

– Konfirmasjonen vil finne sted i høst, men vi har ikke bestemt en dato enda. Vi tar et møte med konfirmantene en gang før høstens seremonier for å høre hvordan det ligger an. Men det er klart at årets kull blir spesielt, sier sognepresten.