POPULÆRT TILBUD: Gruppa Linn Boyle har etablerte på Facebook har fått over 2.000 medlemmer på kort tid. Foto: Privat

Linn startet en gruppe hun selv savnet: – Jeg hadde ikke i min villeste fantasi trodd at det skulle ta så av

På kort tid har gruppa Linn Boyle startet fått over 2.000 medlemmer.

I oktober 2022 startet småbarnsmoren Linn Boyle fra Fenstad «Arvegruppe Nes» på Facebook.

– Jeg hørte om at det fantes liknende grupper andre steder, men ikke noen i nærheten. Selv syns jeg loppemarkeder og bruktmarkeder er gullgruver, og en arvegruppe er perfekt fordi man kan arve av hverandre, og ikke bare sine nærmeste. Så jeg tenkte at jeg kunne være den som startet en slik gruppe i Nes, sier Linn, som er administrator i gruppa.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Høy aktivitet

Gruppa ble raskt populær, og har i skrivende stund 2267 medlemmer.

– Jeg hadde ikke i min villeste fantasi trodd at det skulle ta så av, sier Linn, og forteller at det på en god dag kan publiseres opp mot 40 innlegg.

– Det kommer mye ut hver dag, og hvis noen spør om noe er det alltid noe som har. Det er koselig å se hvor hjelpsomme folk i Nes faktisk er, for det ser man virkelig der, sier Linn, som selv er en aktiv bruker av gruppa.

GITT BORT: Spiderman-ting er et eksempel på noe Linn spurte om noen hadde. I gruppa ble det gitt bort lampe, tøfler, pledd, kostyme, leke, sekk og caps fra forskjellige mennesker, med Spiderman-tema. Foto: Privat

Tendensen er det samme på Finn. I en pressemelding skriver Finn at det er stor interesse for gjenbruk og bruktkjøp.

– Stigmaet rundt det å handle brukt er på vei til å forsvinne. Tidligere var det unge miljøbevisste som handlet brukt, men stadig flere hiver seg på trenden. Aldersgrupper der det tidligere ikke har vært vanlig å tenke brukt før nytt, velger nå å kjøpe brukt i større grad. Vi ønsker å gjøre brukt til førstevalget, forteller Finns bruktmarkedekspert Kathrine Opshaug Bakke.

I 2022 hadde «Finn torget» en økning på nesten 9 prosent i antall besøk fra i fjor, som allerede var et rekordår, og søkeordet «gis bort» har kommet mye høyere på listen enn tidligere.

– Årsaken til dette kan være at flere ser etter ting som er gratis grunnet høyere levekostnader dette året. Det er naturlig å tro at interessen for både å handle brukt, men også lete etter ting som gis bort, har med økte levekostnader å gjøre. På landsoversikten er søkeordet «gis bort» på andreplass, noe som er langt høyere enn tidligere, sier Opshaug Bakke.

STOR VARIASJON: I gruppa blir det gitt bort alt fra solarium til barneklær.

To regler

I Arvegruppa Nes blir det gitt bort alt fra kosedyr til klær, skøyter og bøker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg vil at det skal være noe for alle i gruppa, uavhengig av hvem du er. Det er bare to regler. Det er ikke lov med kjøp og salg, og det som legges ut må kunne hentes i Nes, forteller Linn.

Hun husker godt følelsen etter å ha hentet noe som ble annonsert i gruppa.

– Det var noe helt spesielt, og etterpå hadde jeg lyst til å gi noe tilbake. Det som er søppel for andre, kan være gull for oss. I denne gruppa kan vi hjelpe hverandre, uavhengig av livssituasjon.