BLIR 60 ÅR: Steinar Arnesen runder 60 år onsdag. I fjor var han imidlertid sikker på at han aldri ville rekke bursdagen i 2022. Foto: Jan Erik Hæhre

– Mens jeg lå på Ahus, døde ti personer rundt meg

Steinar Arnesen ble omtalt som en av de dårligste covid-pasientene de hadde hatt på Ahus, og lå 25 døgn i respirator. Ekspertene er ikke sikre på om han noen gang blir helt bra igjen.

– Det skal jeg motbevise, sier Arnesen og smiler.

Foran meg i leiligheten på Auli sitter Arnesen og forteller om en reise de siste 15 månedene som bokstavelig talt er helt syk.

Nesbuen lå 25 dager i respirator på grunn av korona, ble omtalt som en av de dårligste covid-pasientene de hadde sett på Ahus. På veg til Ahus var Steinar helt sikker på at hans dager var talte.

VAR SIKKER: Jeg var sikker på at jeg skulle dø, sier Steinar Arnesen, som lå 25 dager i respirator på grunn av covid-19. Foto: Privat
Les også
Slutter etter 35 år: – Raset gjorde at det ble for mye

I dag oser han av optimisme og pågangsmot.

– Ja, er du gæern, sier han.

Like optimist var han ikke da han lå i ambulansen i svært høy hastighet på veg fra Kongsvinger til Ahus.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– For en reise

Steinar Arnesen var bare et kvarter fra å bli født på nasjonaldagen. Et kvarter etter midnatt 18. mai for 60 år siden ble han født. Han vokste opp på Skjetten og i Oslo.

– Lillesøstra mi er for øvrig født på julaften, sier han med et smil.

For et drøyt år siden var ikke Steinar like sikker på at han skulle oppleve å bli 60 nå i 2022.

– Men her sitter vi. Snart 60. Det er sprøtt. For ei reise, sier han.

Vi går drøye 14 måneder tilbake i tid for å få med oss den syke reisa til Arnesen.

På intensiven

Datoen er 3. mars 2021. Steinar følte seg dårlig fem dager før, fikk påvist korona og ble sendt i ambulanse til Kongsvinger sykehus. Da han ba om å få dra hjem utpå kvelden, ble det blankt avslag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Geir holdt på å dø av korona. – Jeg har blitt flinkere til å leve her og nå

28. februar ble han lagt på intensivavdelingen og tilstanden var dårlig. Han følte seg grei, men ser at det skyldtes medisineringen. Det var sykepleiere og leger rundt ham hele tiden.

– Jeg slet med å puste, og fikk oksygen. Men etter hvert hjalp ikke det heller.

– Du må holde ut

– Den femte dagen, 3. mars, kom det leger og en intensivsykepleier i en spesialambulanse for å frakte meg til Ahus, sier Steinar om turen der han sier han var sikker på at hans tid var over.

– Jeg begynte å miste bevisstheten, var tidvis borte mens jeg lå der og døset i ambulansen. Da kom tanken; nå dør jeg, nå er min tid over, sier han.

Det var like før de passerte Skedsmokorset. Han var sikker på at han skulle dø. Det ville ikke legen i ambulansen være med på.

– Du må holde ut, og sju-åtte minutter er vi på Ahus. Da er du berget, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ville ikke i respirator

Han ville ikke ligge med den ubehagelige oksygenmaska, men måtte ha den for å få puste. Og han ville ikke i respirator.

– Eksen min, Vivian, ble informert hele vegen, sier han.

Det samme ble altså de to døtrene. Tilstanden ble dårligere, det ble konstatert dobbelsidig lungebetennelse og Steinar hadde over 40 i feber.

SYK: Legene på Ahus har uttalt at de ikke har sett så mange som har vært så syke av covid-19 som Steinar Arnesen. Foto: Privat

– Jeg var redd for å dø, men også livredd for å bli lagt i respirator, sier han.

6. mars i fjor ble han likevel lagt i respirator. Først 1. april våknet han.

– Jeg er klar!

– Legen stod over meg da jeg våknet, med ansiktet nær meg, og spurte om jeg var klar. Jeg er klar, både fysisk og psykisk, svarte jeg.

Og sovnet.

Så ble han fløyet tilbake til Kongsvinger, der siste delen av oppvåkningen foregikk. 11. april ble han overført til LHL Gardermoen.

Long covid

• De fleste som gjennomgår covid-19 blir friske, men noen får langvarige plager. Alvorlig syke med intensivbehandling har økt risiko for å få senfølger etter covid-19 (såkalt «long covid»).

• Blant personer med covid-19 som ikke ble innlagt på sykehus, er de vanligst rapporterte symptomene 6-12 måneder etter sykdommen: Nedsatt hukommelse, endret smak- og/eller luktesans, utmattelse/trøtthet, nedsatt evne til å tenke og konsentrere seg (såkalt «hjernetåke»), tung pust.

• Personer med covid-19 som ble innlagt i sykehus (og særlig de som fikk intensivbehandling) har hyppigere og flere symptomer etter 6-12 måneder enn personer som ikke har vært innlagt. De ser også ut til å ha høyere risiko for nye sykehusinnleggelser.

• De vanligste symptomene er utmattelse/ trøtthet, tung pust, angst og søvnproblemer, men også muskelsvakhet, hodepine, smerte, svimmelhet, depresjon og langvarig hoste.

Kilde: Folkehelseinstituttet

– Jeg måtte lære alt på nytt, forteller han. Og fikk beskjed om at han trolig ble reddet av idrettskarrieren fra ungdommen.

– Mens jeg lå på Ahus, døde ti personer rundt meg av korona. Det var bare tilfeldigheter at det ikke ble meg. Legen mente årsaken var at jeg var gammel skøyteløper, sier Arnesen.

Lovende på isen

Arnesen ble født på Skjetten. Allerede før skolestart, startet han med lengdeløpsskøyter og ble i løpet av ungdommen en av landets mest lovende. Han gikk for Arbeidernes skøyteklubb.

– Jeg ga meg da jeg var 23. Klubben sendte 4-5 løpere til Alma Ata, jeg ble ikke tatt ut selv om jeg var nest best av de fem. Samtidig hadde jeg begynt å jobbe, og tenkte at det ikke lot seg kombinere, sier han, og legger til at han aldri vil få svaret på hvor god han kunne blitt.

Les også
Flyktet fra Ukraina: – Kommer til å bli boende her i lang tid

I Nes vil nok mange huske Steinar som en av drivkreftene i Fjellfoten sykkelklubb i mange år.

Jobber med kaffe

Steinar har bodd i Nes siden 2000. Kjærligheten dro ham hit til bygda. For noen få år siden skilte de lag, men Steinar ble boende - nå på Auli. Der bor han med den ene dattera.

Yrkesmessig ble det kaffe for Steinar. Han sier det var noe han bestemte seg for veldig tidlig.

– Jeg er fascinert av hvordan kaffen produseres, alle nyansene og samspillet mellom kaffe og maskin og vannkvalitet, sier han – og legger til at han har vært heldig, han har sett mange kaffefabrikker rundt om i verden.

Beholdt luktesansen

– Det var noe jeg fryktet mest med koronaen, at jeg skulle miste luktesansen, sier han, og tenker på lukten av kaffe.

– Men det har gått veldig bra, slår han fast.

OPTIMIST: - Jeg er optimist, men er bekymret for langtidsvirkningene, sier Steinar Arnesen. Foto: Jan Erik Hæhre

Og nå er vi inne på noe Steinar er opptatt av, ettervirkningene av koronaen. Ofte omtalt som long covid.

– Etter fire uker på LHL, ble jeg sendt hjem. Jeg gikk fra å være i trygge omgivelser på et fantastisk sykehus til å være overlatt til meg selv, sier han.

Familien, Tom P og NAV

Han fikk besøk av en hjemmesykepleier annenhver dag. Sykepleieren renset et sår i halsen, der de hadde tatt hull da han lå i respirator.

– Uten døtrene mine, Nathalie som bor hos meg, og Desirèe, og eksen Vivian, hadde det vært vanskelig å bo alene, sier han.

Les også
Ida og Anders har blitt foreldre for første gang – Ludvig er nesbu nummer 24 000

Steinar legger til at han likevel har en indre drivkraft som gir han kreftene han trenger.

Kompisen og den gamle sykkelstjerna Tom Pedersen som bor på Haga har også vært til stor hjelp. Og han får heller ikke fullrost to saksbehandlere hos NAV på Årnes.

– De har vært fantastiske, sier han.

Ettervirkningene

Steinars uvirkelige reise er likevel ikke slutt. Han var svært dårlig, og frykten for ettervirkningene har vært stor.

– Long covid bekymrer meg. Jeg har sett at mange døde i etterkant av sykdommen, og mange er svært dårlige, sier han.

Allikevel erkjenner den blivende 60-åringen at han tross alt har klart seg ganske bra. Han har begynt å jobbe igjen, men blir veldig fort sliten. Om natta sover han med maske. Det gjør at han sover godt, og er uthvilt når dagen starter.

Har stor vilje

– Jeg ser hva denne sykdommen har gjort med mange, det er folk som aldri kommer ut i arbeid igjen, sier han.

Med god hjelp av familie, venner og NAV, har han klart seg godt.

– Vilja er der, men jeg blir fort sliten. Lufte går litt ut av meg, da må jeg hvile, sier han.

Likevel er han optimist, og vil gjerne motbevise ekspertenes påstand om at han aldri blir bra igjen. Men det vil ta tid, det er han inneforstått med.

Startet Hjerterittet

– Jeg var tilbake på Ahus i november. Da ble legene overrasket over at jeg gikk for egen maskin. Jeg er ingen sutrekopp, men da klarte jeg ikke å holde tilbake et par tårer, sier han.

ILDSJEL: Steinar Arnesen var leder i Fjellfoten sykkelklubb. Nå er han engasjert i lavterskeltilbudet LHL Hjerterittet som skal gå i 20 byer i Norge i sommer. Foto: Jan Erik Hæhre

Steinar ligger for øvrig ikke på latsiden. Sammen med et par kamerater har han startet Hjerterittet, et lavterskel sykkeltilbud som skal gå i 20 byer i sommer. Det startet 1. mai i Lillestrøm.

– Målet er mange tusen mennesker på sykkel, og målgruppa er mosjonistene, sier han. Hjerterittet er et samarbeid mellom LHL og Bike Expo, og tanken er at dette tilbudet skal pågå i tre år.