DEKORATIVT BERG: Her har hele berget blitt dekorert av naturen selv. Steinen ligger langs stien mellom Rakeievegen og Nybakkvegen øst på Skogen. Foto: John Arne Paulsen

Kunstverk på stein – men hva skaper mønstrene?

Rundt om i skogen ligger dekorative steiner som de reneste kunstverk. Her får du svaret på hvordan disse dekorative mønstrene blir til.

I vår serie «Ut på tur i Nes» valgte vi denne gang en rute fra Rakeievegen og bortimot rett sørover til Steinhaugen. Det viste seg å være en passende destinasjon med tanke på navnet, siden temaet for denne turskildringen endte opp med å bli – ja, nettopp – stein.

FAKTA

«Ut på tur i Nes» er enkelt og greit en artikkelserie basert på turmuligheter rundt om i Nes på Romerike.

STEINBLOMST: Denne «blomsten» fant vi på en av steinene langs stien. Foto: John Arne Paulsen

Mange steiner ute i naturen har spesielle mønstre, i forskjellige farger. Vi spurte Egil Bendiksen, forsker ved Norsk institutt for naturforskning (NINA), hva som ligger bak.

Svaret er fiolstein.

FASCINERT: Egil Bendiksen, forsker ved Norsk institutt for naturforskning (NINA), lar seg fascinere av steinmønstrene øst på Skogen i Nes. Foto: Privat

– Som en samlebetegnelse holder i alle fall fiolstein mer enn godt nok, sier Bendiksen.

Fargestoff i cellene

I Store norske leksikon leser vi at fiolstein er en grønnalgeart bestående av greinete celletråder som slutter seg sammen og danner et rødbrunt skorpeaktig belegg på stein i steinurer. Den rødbrune fargen skyldes et fargestoff i cellene som dekker over det grønne klorofyllet. I regnvær sender den ut en behagelig, fiolaktig lukt. Arten tilhører gruppen luftalger, og slekten er særlig utbredt i tropiske strøk med høy luftfuktighet. I Norge finnes også noen nærstående arter på barken på nedre del av trestammer.

– Det grå kan betegnes som skorpelav, legger Bendiksen til. Det vil si lav som er festet som en skorpe til underlaget.

SKORPELAV: De grå mønstrene dannes av skorpelav. Foto: John Arne Paulsen

Kart og kompass

Denne gang ble kart og kompass benyttet, siden det ikke går en tydelig sti fra A til B. Turen gikk i et skogsområde hvor det er veldig dårlig mobildekning, så her er det uansett gjerne fysisk kart og kompass som gjelder så lenge du ikke er lommekjent.

Les også
Fjellfølelse på Eievarden
FARGERIKT: Her har fiolalgene gjort en flott jobb. Foto: John Arne Paulsen

Turen gikk over noen myrområder, så det er lurt å sko seg deretter. Gode tursko anbefales.

«Steinhaugen»

Målet var en høyde som på kommunens turkart er navngitt «Steinhaugen». Når en haug har fått det navnet, så ser man for seg at det ligger en kampestein på toppen, men det gjør det ikke i dette tilfellet. Kartet kunne også skape forventninger om at det er et fint utsiktspunkt både sørover og nordover, men det er det heller ikke. Steinhaugen er en flott rasteplass, det skal den ha.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

UT PÅ TUR: Artikkelforfatteren tar seg en hvil på Steinhaugen før turen tilbake. Foto: John Arne Paulsen

Skrittelleren viste at turen ble sju kilometer lang tur-retur.

Rett ved Steinhaugen går Nybakkvegen, som blant annet benyttes til sykkelrittet Nybakkrunden.

Les også
Tilbyr tureldorado på Brårud

Vi så både elg og hare på turen, men klarte ikke å forevige noen av dem denne gang. Været var skiftende. Det blåste kraftig og det var både haglbyger og perioder med blå himmel og sol. Våren er en herlig tid.

ØST PÅ SKOGEN: Dette utsnittet fra et velbrukt eksemplar av det kommunale turkartet viser ruta fra Rakeievegen øverst til Steinhaugen ved Nybakkvegen nederst. Den er merket med gul linje. Foto: Utsnitt fra kommunens turkart
GAMMELSKOGPREG: Fra jord er du kommet til jord skal du bli. Foto: John Arne Paulsen
Utsiktspunkt: Et lite stykke inn i skogen dukket denne utsikten opp. Rakeievegen er nederst i dalen. Foto: John Arne Paulsen
Les også
Ut på tur i Nes 3 - Stolpejakt rundt Dragsjøen
STI-ALTERNATIV: På deler av strekningen kan man følge stier gjennom skogsterrenget. Foto: John Arne Paulsen
Les også
Ut på tur i Nes – Fra golfbanen til kirkeruinene