Kristian Sætre fikk skryt av statsminister Erna Solberg for den jobben har gjør for å bekjempe mobbing. Alle
Kristian Sætre fikk skryt av statsminister Erna Solberg for den jobben har gjør for å bekjempe mobbing. Alle Foto: Thomas Frigård

Kristians stemme er viktig for regjeringens kamp mot mobbing

Nesbuen Kristian Sætre fikk skryt av statsminister Erna Solberg for den jobben har gjør for å bekjempe mobbing. Sætres stemme vil påvirke regjeringens nye politikk om dette temaet.

Oslo

– Kristians stemme er viktig for oss, og grunnen til det er at han representerer ungdom som selv tar tak i problemet. Han er verken mobber eller mobbeoffer,

men en ungdom som ønsker å gjøre en forskjell, sier Erna Solberg til Raumnes.

– Stemmen vi manglet

Regjeringen ønsker en ny og tydeligere politikk for å fjerne mobbing, og de fredag hadde statsminister Erna Solberg invitert til toppmøte i statsministerboligen i Parkveien i Oslo for å diskutere teamet. Blant de inviterte var forskere, unge mennesker som har blitt mobbet, foreldre, politikere, og 18 år gamle Kristian Sætre fra Skogbygda. I tre år har han arbeidet hardt for å komme mobbing til livs. Han har grunnlagt organisasjonen «Oss mot mobbing», og før jul ble han kåret til landets største forbilde.

– Kristian utgjør på mange måter den stemmen vi har manglet litt i denne diskusjonen. Den stemmen som sier at ikke bare voksne har ansvar, men barn og unge har også et ansvar til å bryte inn og si at dette er ikke akseptabelt. Derfor er han viktig for oss i dette arbeidet, sier Solberg.

Nesbuen Kristian Sætre ble invitert til møte med statsministeren på fredag. Sætre sitter bak til høyere i bildet.
Nesbuen Kristian Sætre ble invitert til møte med statsministeren på fredag. Sætre sitter bak til høyere i bildet.
Statsminister Erna Solberg ønsker en ny og bedre politikk for å bekjempe mobbing. Fredag inviterte hun til toppmøte i Oslo.
Statsminister Erna Solberg ønsker en ny og bedre politikk for å bekjempe mobbing. Fredag inviterte hun til toppmøte i Oslo.
Aha-vokalist Morten Harket fortalte at han hadde blitt mobbet på barneskolen.
Aha-vokalist Morten Harket fortalte at han hadde blitt mobbet på barneskolen.
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen forklarte at kampen mot mobbing er en kontinuerlig prosess.
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen forklarte at kampen mot mobbing er en kontinuerlig prosess.

Et prakteksempel

Sætre har selv ikke blitt mobbet, men han så at noen ble mobbet på ungdomsskolen, og han bestemte seg for å bryte inn og gjøre en forskjell. Nettopp dette poengterte statsministeren i sin innledning til toppmøtet i statsministerboligen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Et av de viktigste budskapene i arbeidet mot mobbing er at man ikke skal være en som ser på. Kristian er eksempelet på noen som ikke ønsket å se på, sier Solberg.

Utfordrer ungdommen

Under den lukkede delen av toppmøtet presenterte Kristian Sætre sitt arbeid og sin visjon for statsminister Erna Solberg, kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og de andre inviterte. Her poengterte nesbuen at en del av nøkkelen til å bekjempe mobbing er at ungdommen selv må bli engasjert i kampen.

– Jeg forklarte at det er ikke nok at lærere og voksne tar opp kampen. Ungdommen må selv sørge for at mobbing blir noe ukult, og jeg fikk støtte av en professor for dette. Det var veldig gøy å kunne være en del av dette selskapet, sier Sætre.

– Hva tenker du om at du er med på å forme regjeringens politikk?

– Det er utrolig givende å tenke på, og det inspirerer veldig til å arbeide videre, sier Sætre.

Første skritt

En av de personene som fortalte om hvordan han hadde blitt mobbet i barndommen var Aha-vokalist Morten Harket. Både kunnskapsministeren og statsministeren la vekt på hvor viktig jobben for å redusere mobbing er, og at dette møtet var en god begynnelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi har et lovverk som skal sikre elever mot mobbing, men fungerer dette i praksis? Det er mye som tyder på at det ikke gjør det. Vi ser stadige enkelthistorier som tyder på at vi har en jobb å gjøre, og dette er første skritt mot en bedre politikk, og dere som er invitert hit i dag har en viktig stemme, sa Solberg.

Må bli hørt

Hun poengterte at barn og unge må bli hørt når de fortelle om at de blir mobbet.

– Det er mange som blir mobbet som ikke blir trodd, og at de ikke blir tatt på alvor når de forteller om sine historier til voksne. Det er helt uakseptabelt. Barn og unge skal oppleve at de blir hørt av voksne, det er veldig viktig, sa Solberg.

Kunnskapsministeren viste til at arbeidet regjeringen nå satte i gang var en kontinuerlig prosess.

– Vi kommer ikke til å bli ferdig med denne jobben i mars, ikke neste år eller året etter det heller. Målet er at mobbetallet gradvis skal gå nedover hvert år, sa kunnskapsministeren.

Kristian utgjør på mange måter den stemmen vi har manglet litt i denne diskusjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Statsminister Erna Solberg (H)