Foto: NTB Scanpix/privat

Kriseløsning kan sikre Even (43) NAV-penger

Torsdag avslørte Raumnes at Even Skillebekk Kristiansen og mange andre permitterte nesbuer risikerte å bli kastet på sosialhjelp. Nå kommer regjeringen med et krisetiltak som kan være redningen.

Arbeidsledigheten i Nes skyter i været i kjølvannet av korona-krisa. Så sent som 10. mars var det registrert 283 helt ledige i Nes. To uker senere har tallet steget til 1254.

Det betyr at flere hundre nesbuer - og familiene deres - nå opplever en dramatisk omveltning i livene sine.

Les også
Se skrekk-tallene: Ledigheten skyter i været i Nes

Søkt dagpenger

En av dem som er rammet er Even Skillebekk Kristiansen på Tomteråsen. 43-åringen jobber som boligrådgiver i et håndverkerfirma, men er nå permittert.

Les også
Full krise i NAV: Even (43) kan bli kastet på sosialhjelp

43-åringen har søkt dagpenger hos NAV, og venter på utbetalingene. Torsdag kunne Raumnes avsløre at Even og mange andre nesbuer trolig venter forgjeves. NAV-systemet er rett og slett ikke rustet for å ta unna den enorme pågangen.

– Vi vet ikke når NAV får de tekniske løsningene på plass, sa NAV-leder i Nes, Merete Von der Fehr til Raumnes onsdag.

– NAV er ikke rigget til å ta unna så mange søknader, hverken når det gjelder bemanning eller IT-systemer, innrømmet Yngvar Åsholt, beredskapsleder i NAV sentralt.

Sosialhjelp

De permitterte og ledige stod i fare for ikke å få NAV-penger innen rimelig tid.

– Dersom ventetiden blir kritisk for dagpengesøkere, oppfordrer vi til å søke økonomisk sosialhjelp, sa Merete Von der Fehr.

NAV-leder Merete Von der Fehr i Nes. Foto: Trond Rasmussen

Men nå kan en løsning være på trappene. Regjeringen åpner nemlig for at NAV skal kunne forskuttere deler av dagpengegrunnlaget. Det ble vedtatt i statsråd fredag.

Les også
– Går med en vond klump i magen

– Søker du dagpenger og nødvendig dokumentasjon er vedlagt, skal NAV innen kort tid kunne utbetale deg 60 prosent av lønnen i form av dagpenger, bekrefter NAV-leder Merete Von der Fehr til Raumnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Penger raskt på konto

Dette er gode nyheter for alle som frykter tom lommebok i påvente av at dagpengene kommer på konto.

– Dette vil ta vekk trykket, slik at folk slipper å søke om sosialhjelp, sier Von der Fehr.

Even Skillebekk Kristiansen liker det han hører.

– Det hjelper jo mye hvis de kan få til det. Det verste med dette er usikkerheten rundt når utbetalingen kommer, og hva som skjer hvis man må søke sosialhjelp, sier han til Raumnes lørdag kveld.

Gjelder fra mandag

Endringen gjelder fra ettermiddagen mandag 30. mars. Forskuddet blir senere avregnet mot det endelige dagpengevedtaket, skriver regjeringen i en pressemelding.

Les også
Viktig landbruk i usikker virus-tid

Dermed vil altså de som har mistet inntekten sin kunne få penger raskt inn på konto, uten å måtte vente på at dagpengesøknaden blir behandlet.

De første kan regne med å få pengene på konto i løpet av fredag 3. april. Ordningen med forskuddsutbetaling vil i første omgang gjelde i en måned.