Inger Lise Køltzow fra Årnes er aktuell med boka «Barnet mitt gamer for mye. Krisehjelp for foreldre». Etter å ha skrevet mye det siste året nyter hun sommeren i en hengekøye.
Inger Lise Køltzow fra Årnes er aktuell med boka «Barnet mitt gamer for mye. Krisehjelp for foreldre». Etter å ha skrevet mye det siste året nyter hun sommeren i en hengekøye. Foto: Anette Samuelsen

Krisehjelp for frustrerte foreldre

Synes du barnet ditt gamer for mye? Fortvil ikke, Inger Lise Køltzow har nå skrevet en bok med krisehjelp til frustrerte foreldre.

– Mange foreldre ønsker svar på hva de kan gjøre når de synes at barnet gamer for mye. Nå får de vite hva som er for mye og hva de kan gjøre, sier Inger Lise Køltzow, forfatteren av boka «Barnet mitt gamer for mye. Krisehjelp for foreldre»

Forfatteren som bor på Årnes forteller at hun har snakket med professorer, behandlere, gamere og foreldre, og lest forskning om temaet.

– Jeg har gjort jobben for foreldre, samlet det vi vet. Det har ikke vært gjort tidligere og det trengs, sier Køltzow.

Mange er bekymret

Hun vet at temaet er oppe på de aller fleste foreldremøter og at mange foreldre føler seg maktesløse når barnet spiller mer enn det foreldrene synes er greit.

– Blant de som er gamere, er guttene i et stort flertall. De som gamer for mye, spiller vanligvis online-spill, spill som pågår hele tiden og som ikke stopper, selv om gameren logger av. Tid er den viktigste innsatsen til dedikerte gamere, og det merkes når man lever med dem, fortsetter Køltzow.

Hun forteller at de fleste med ungdom som spiller for mye, har prøvd både å være strenge og ettergivende, og de vet at ingen av metodene fører til en varig løsning.

– Å overse problemet er fort gjort når man ikke vet hvordan man kan gripe fatt i det. Å være for streng er ubehagelig og fører heller ikke til noen varig løsning. Gamerne deler historier om hvordan mange foreldre «klikker», fortsetter Køltzow.

Samarbeid og dialog

I boka forteller hun at behandlingsapparatet og de som forsker på gamere, anbefaler et samarbeid med ungdommen.

– De insisterer på at bare ved å ta spillingen på alvor, og ved å enes om reglene i dialog, kan man finne en varig løsning. Løsningsforslaget i boka baserer seg på denne kunnskapen og metoder behandlere av overdreven spilling bruker. De har redskaper som vi foreldre også kan bruke, sier Køltzow.

Hun forteller at hun i boken gir en trinn for trinn beskrivelse av hva som foreldre kan gjøre for å få barnet og ungdommen vekk fra PC-en, slik at familien kan finne en balanse som passer dem.

– Det betyr av vi som foreldre må se på egne vaner, involvere oss og tilbringe mer tid med de unge, fortsetter Køltzow.

Hun peker på at det som foreldre er viktig å ikke være fordomsfull.

– Ungdommene leker når de gamer, mange finner trygghet i rollespillene og det er absolutt sosialt. Vi må respektere at slik er ungdomskulturen i dag, fortsetter hun.

Tiden med barn

I 2015 ga Køltzow ut boka «Tiden med barn – fra spedbarn til tenåring». Den ble svært godt mottatt, og mange foreldre gir uttrykk for at boka betyr mye for dem.

Siden boka kom har Køltzow holdt kurs over hele landet med utgangspunkt i boka, nå håper hun å fylle gymsaler landet rundt for å forelese for foreldre om gaming.

– Jeg føler meg privilegert som får brukt stemmen min for barn. Jeg tror at foreldre vil ha råd, og i bøkene mine deler jeg det vi vet. Det er imidlertid viktig å huske på at ingen familier er like, fortsetter Køltzow.

Skal skrive mer

De siste årene har det vært mye skriving, og hjemme har hun skrivebordet sitt stående midt i stua. Denne sommeren er den første på lenge hun ikke har skrevet.

– Akkurat nå føles det godt, men det blir mere skriving. Neste gang har jeg kanskje lyst til å prøve meg på en roman, avslutter Køltzow smilende.

heidi@raumnes.no