annonse

Kongekrabber inn på Herbergåsen

60 000 liter saltvann
60 000 liter saltvann: Om ikke lenge er 60 000 liter saltvann på plass i tankanlegget som bygges på Herbergåsen i disse dager. Daglig leder i Norway HUB, Svein Ruud og grunneier Øivind Schøyen gleder seg til åpning i slutten av august. Begge (Foto: Jan Espen Mathisen)
Unikt anlegg
Unikt anlegg: Svein Ruud med deler av tankanlegget som skal huse tonnevis med kongekrabber som skal ut i verden.

De leverer levende kongekrabber til hele verden og har flere statsledere, kongehus og topprestauranter på kundelista. Nå etablerer Norway HUB seg på Herbergåsen.

  • Heidi Wexels Riser 63 91 18 15 Heidi@raumnes.no

Herbergåsen I løpet av juli flytter levende kongekrabber inn i anlegget som er i ferd med å bygges på Herbergåsen. Her skal de være en kort stund før de starter på turen ut i verden. – Vårt eneste produkt er levende kongekrabbe. Krabbene fanges utelukkende med små kystbåter som skånsomt fisker og transporterer krabbene levende til land på Bugøynes i Finnmark, forteller daglig leder for Norway HUB, Svein Ruud.

Perfekt beliggenhet

Han mener at Herbergåsen har perfekt beliggenhet i forhold til Gardermoen, og forteller at planen er at 350 tonn kongekrabber skal innom dette anlegget hvert år. – Vi skal totalt selge 500 tonn levende kongekrabbe ut av landet hvert år. Det betyr faktisk at vi står for 50 prosent av den norske kvoten, fortsetter Ruud. Tiden fra fangstfeltet til krabbene kommer levende til land er normalt under to timer. På land blir krabbene kvalitetssjekket, veiet og registrert med egen ID-brikke med individuelt registreringsnummer for sporing. De blir til slutt scannet inn i systemet for lagring, pakking og sending. – Transporten med lastebil fra Bugøynes til Herbergåsen tar 30 timer. Etter transporten får krabbene slappe av i to til fem dager i tankanlegget i Nes før de legger ut på den siste etappen ut i verden, forteller Ruud. Til de destinasjonene ute i verden som har gode flyforbindelser fra Finnmark går en del av krabbene med fly.

Dyrevelferd

Han understreker at de er svært opptatt av dyrevelferd. – Alle våre kunder må ha et godkjent tankanlegg. Både distributørene og restaurantene må ha godkjente anlegg, sier Ruud. Han forteller at det aldri skal gå mer enn 30 døgn fra krabbene fiskes i Finnmark til de er på konsumentenes bord i Dubai, London, Moskva, Milano, New York, Beijing eller andre steder i verden.

Betaler mye

Levende sjømat blir mer og mer populært i utlandet. – Jeg har reist mye rundt i verden og sett at levende sjømat er godt priset. Levende kongekrabbe er Norges svar på russisk kaviar. Folk er villige til å betale mye for denne varen. I Kina er det lang tradisjon for å spise levende sjømat. For nordmenn er dette fortsatt ganske ukjent. Norske kunder står for under én prosent av omsetningen vår, fortsetter Ruud. Det er allerede ansatt en driftsleder på anlegget som bygges på Herbergåsen. – I løpet av kort tid skal det ansettes flere folk. Jeg er opptatt av å bruke lokal arbeidskraft. Til å begynne med trenger vi rundt fire årsverk, sier Ruud. I slutten av juli er de første krabbene på plass i de store tankene og går alt etter planen åpner fiskeriminister Elisabeth Aspaker anlegget i slutten av august. Levende kongekrabbe er Norges svar på russisk kaviar. Folk er villige til å betale mye for denne varen. Svein Ruud, daglig leder

annonse