TILTALT: Det er nå tatt ut tiltale mot sjåføren som kjørte ulykkesbilen på Fuglefjellvegen 8. juni i fjor. Farten skal ha vært 180 kilometer i timen, og bilen ble kastet 25 meter opp i luften. Foto: Fred C. Gjestad

Kjørte i 180 kilometer i timen på Fuglefjellvegen

Farten skal ha vært rundt 180 kilometer i timen da mannen i midten av 20-årene mistet kontrollen over bilen på Fuglefjellvegen 8. juni i fjor. Både føreren og passasjeren, en kvinne i 20-årene, ble kritisk skadd.

Det er nå tatt ut tiltale mot mannen som kjørte bilen i 180 kilometer i timen i 80-sonen på Fuglefjellvegen i juni i fjor.

Kastet 25 meter opp i luften

Ifølge Statsadvokatene i Oslo mistet mannen kontrollen over bilen og kjørte av vegen på venstre side, skrenset rundt 30 meter i sideterrenget, traff en avkjørselsveg og ble kastet 25 meter opp i luften før bilen landet cirka 100 meter fra stedet den kjørte av vegen.

– Det er beregninger foretatt av Ulykkesgruppa til Statens vegvesen og politiets egne krimteknikere som også var på stedet som viser at farten var minst 180 kilometer i timen, og at bilen ble kastet 25 meter opp i luften. Detaljer om hvordan de har kommet fram til det vil komme fram i retten, sier Mette Kristin Eriksen, politijurist i Øst politidistrikt.

I tiltalen heter det videre at som følge av kollisjonen ble medpassasjeren påført skade i leveren og brudd i skinnbeinet, venstre overarmsbein, høyre kragebein, nesebeinet, i venstre legg, i brystkassen, den nedre delen av ryggen og den øverste nakkevirvelen. Hun fikk også hjerneblødning samt et åpent sår i pannen.

Mistet hukommelsen

Også føreren ble kritisk skadd og begge ble skåret ut av bilvraket og fraktet vekk fra ulykkesstedet i ambulansehelikopter.

Etter en måned på sykehus ble begge overført til Sunnaas sykehus for opptrening.

– Både føreren og passasjeren er avhørt. Begge har mistet hukommelsen fra selve hendelsen, så det er lite de husker, sier politijurist Eriksen.

Føreren av bilen er tiltalt for uaktsomt å ha voldt betydelig skade på en annens kropp og helse (Straffelovens paragraf 280) og for å ha overtrådt bestemmelsen om at enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret (Vegtrafikklovens paragraf 31 første ledd).

Saken kommer opp i Øvre Romerike tingrett 19. mai.