BLE INSPIRERT: På kjoledagen lot Ruth Ester Haug Hansen seg inspirere og fant ut at hun bruker altfor lite kjoler. Hun så på utvalget sammen med sogneprest Lilly Lauten.

Kjoledag i Nes kirke: – Vi bruker sakristiet som prøverom

Både Monica og Frida kjøpte seg kjoler til hundre kroner stykk. Det gjorde omtrent alle som var innom kjoledagen i Nes kirke.

– Egentlig har jeg for mange kjoler, men jeg har tenkt på å komme hit i flere år, sier Monica Røreng, som i år fikk med seg kjoledagen i Nes kirke, noe som viste seg å være midt i blinken.

– Jeg elsker kjoler og da er det vanskelig å ikke kjøpe noe, selv om jeg har over hundre hjemme, sier Monica, som fant to kjoler i rett størrelse og farge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

KJØPTE TO KJOLER: Monica Røreng elsker kjoler. På kjoledagen i Nes kirke fant hun to kjoler i rett farge og rett materiale. Da fikk det ikke hjelpe at hun har over hundre kjoler fra før.

Prisen var det heller ikke noe å si på. Som alle de andre kjolene på kjoledagen var prisen satt til hundre kroner, uavhengig av nypris. Monica vet også hva hun skal se etter.

– Først og fremst ser jeg på passform, materiale og farge. Nå har jeg kjøpt en kjole i polyester, det bruker jeg ikke å gjøre, forteller Monica, som koste seg på kjoledagen.

Sakristiet som prøverom

KJOLEHISTORIE: Mari Marstein holdt et kort foredrag om kjolehistorie fram til 1960-tallet.

Kjoledagen arrangeres av Nes menighetsråd som i år tok kirkerommet i Nes kirke i bruk. Tidligere har de brukt kirkestua, men kjoledagen vokser hvert år både i antall kjoler og antall besøkende. Ideen var det diakon Hilde Bergly som kom med etter en inspirasjonssamling hos Kirkens Nødhjelp, og med god hjelp av Wenche Husås Sundby og Evy Veidahl ble det arrangert kjolekveld for første gang i Nes i 2020.

– Ideen kom Hilde med i 2020. Jeg la ut på Facebook og hadde 30 kjoler med en gang. Tidligere har vi hatt moteshow, men i år bidrar Mari Marstein med kjolehistorie, forteller Evy, som sammen med Hilde og Wenche har videreutviklet konseptet.

MENIGHETSRÅDET: Det er Nes menighetsråd som står som arrangør for kjoledagen, her representert ved f.v. Hans Georg Haug, Bente Nyerrød, Evy Veidahl, Nina Synnestvedt og Wenche Sundby Husås.

Vanligvis er det ikke greit å bruke kirkerommet som utsalgssted, men alle inntektene fra kjoledagen regnes som kollekt. Inntektene fra kjoledagen går uavkortet til Kirkens Nødhjelps arbeid for rent drikkevann, og kjolene som ikke blir solgt legges på lager til neste år. Derfor hadde menighetsrådet i år et bredt utvalg av forskjellige kjoler, og til og med fire hvite brudekjoler.

– Vi bruker både dåpsrommet, kjøkkenet og sakristiet som prøverom, forteller Evy.

Hun anslår at flere enn 50 personer var innom kjoledagen som ble arrangert i to timer lørdag formiddag.

FANT SEG KJOLE: Frida Caplen Jensen (t.v.) fant en Self-Portrait kjole med prislappen på. Kjolen hadde kostet 4800 kroner, men Frida fikk kjøpt den for en hundrelapp. Wenche Sundby Husås synes kjoledagen er et fint tiltak for å skape blest i den feminine tanken.

Folk sto i kø

Et kvarter før kirkedørene åpnet sto folk i kø, og de besøkende kom fra både Flisa og Skotterud for å se på kjolene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Omtrent alle som har vært her i dag har kjøpt seg kjole, og det har blitt en tradisjon som folk vet om, sier Evy.

Wenche Husås Sundby driver butikk i det gamle hovedhuset på Teppa gård på Opaker, og butikken har fått navnet Bestemorhuset. Wenche er også pådriver bak kjoledagen, og forteller at salg og gjenbruk av kjoler er en vinn-vinn situasjon på alle måter.

– Målet er å skape blest om den feminine tanken i den mannsdominerte tankegangen. Kvinner skal få lov til å være kvinner, men ofte flyger vi rundt i skjorte og bukse som mannfolka. Hvorfor gjør vi egentlig det, sier Wenche, som også kunne bidra med gode råd om omsøm av gamle kjoler.

Kjoler er noe hun selger mye av i Bestemorhuset, både nye og gamle, og noe som har resultert i at hun hver uke inviterer til kjolefredag i butikken.

– Man kan også kjøpe kjolen bare for stoffet sin del, og i et miljøperspektiv er det bedre å kjøpe en gammel kjole av høy kvalitet. Ofte er det bedre kvalitet i de gamle kjolene, forteller Wenche, som er utdannet farge og stilveileder.

KOSTE SEG: Frida Caplen Jensen (f.v.) og Mari Johansen liker begge kjoler og vintage-klær. De koste seg på kjoledagen i Nes kirke.

Mozell og brudekjoler

Det ble levert inn mange kjoler til årets kjoledag. Mange av kjolene hadde også prislappene på. En av de dyreste var en helt ny kjole av merket Stella McCartney, som for øvrig er datteren til Paul McCartney, som ble levert inn med prislappen pålydende 8999 kroner hengende på.

Selv fant diakon Hilde en brudekjole fra 1980-tallet sydd av Gerds systue på Årnes.

– Denne skal jeg kjøpe, og ærverdig sy om til festantrekk, sa Hilde, som falt for den hvite brudekjolen med blondearmer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

KJOLEDAG: For anledningen satte diakon Hilde Bergly på seg en brudekjole fra 1980-tallet, som hun kjøpte med seg for å sy om til festantrekk. Hilde fikk ideen til kjoledagen, og tok initiativet sammen med Wenche Husås Sundby (t.v.) og Evy Veidahl.

Menighetsrådet delte ut Mozell i høye stetteglass til de besøkende, og kjoledagen ble godt besøkt, noe som resulterte i gode inntekter til kirkens nødhjelp.