Kirkene får nå støtte fra staten for å betale strømregningen. Arkivfoto: Ørn E. Borgen / NTB

Kirkevergen jubler over ekstra strømstøtte fra staten

Kirkene skal ikke måtte slukke lysene under advents- og julehøytiden. Regjeringen foreslår strømstøtte på 30 millioner kroner til kirkebyggene.

– Regjeringen er opptatt av å legge til rette for å holde kirker og kirkerom åpne og tilgjengelig, særlig i advents- og julehøytiden, sier barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) i en pressemelding.

Toppe sier til Vårt Land at hun lenge har vært urolig for kirkene og strømprisene. Hun håper SV vil støtte forslaget. SV er regjeringens foretrukne budsjettpartner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Støtten er midlertidig og gjelder for områdene med høyest strømpris, det vil si sognene sør for Dovre og Sognefjorden. Til sammen er det 1034 kirker i disse områdene, ifølge regjeringen.

Pengene vil bli fordelt mellom de kirkelige fellesrådene ut fra antall sokn, og hvert sokn kan få litt over 40.000 kroner.

Strømsparing i kirkene: Kirkeverge Ingrid Marie Auke.

Gledelig

Kirkeverge i Nes, Ingrid Marie Auke, er overrasket når Raumnes ringer og forteller om strømstøtten.

– Jeg er overrasket. Dette var jeg faktisk ikke forberedet på. Men det er veldig gledelig nyhet og fint at de tar kirkas behov på alvor, for vi står i en alvorlig situasjon, sier hun.

Hun er spesielt glad for at de nå er ekstern støtte de får. Kirkene ville uansett fått dekket strømmen, siden det er kommunens ansvar. Men hun er ekstra glad for at pengene kommer utenfra.

– Kommer dere nå til å endre på tiltakene dere har iverksatt?

– Som kirke har vi et ansvar i å holde størsmforbruket nede, så vi må fortsatt være forsiktige med strømforbruket vår framover. Men dette gir oss jo et annet situasjonsbilde når vi nå skal vurdere tiltakene, sier Auke.

(©NTB)