VIL HJELPE: Kine Mariell Pedersen og datteren Mia Othilie er to av flere som nå tilbyr seg å hjelpe til med praktiske gjøremål for eldre, syke og folk i karantene. Foto: Privat

Kine (37) og Mia (7): – Vi er klare til å hjelpe

Flere nesbuer står nå aktivt frem med tilbud om hjelp til eldre, syke og andre som sitter i korona-karantene.

To av dem er Kine Mariell Pedersen og datteren Mia Othilie på Rånåsfoss. De mener det er viktig å tenke på alle dem som nå sitter isolert, og som kanskje trenger assistanse til praktiske gjøremål.

Les også
Korona-krisen – dette skjer med gårdsdriften

– Situasjonen vi er i nå kan jo være ekstremt farlig, spesielt for dem som er syke fra før, og for mennesker med dårlig immunforsvar, minner Pedersen om.

– Noen er satt i karantene. Andre tør rett og slett ikke å forlate hjemmet. Jeg tenker derfor at vi som er friske kan hjelpe til så godt vi kan.

– Må jo hjelpe

37-åringen sier hun selv er permittert fra jobben i noen uker. Fredag annonserte hun derfor på facebook at hun står til disposisjon for nesbuer som trenger en hjelpende hånd.

– Nå kan jeg bruke tiden min på å hjelpe andre med for eksempel handling av mat og medisiner, og lufting av hunder. Vi jo hjelpe hverandre, insisterer hun.

Les også
Ny person korona-smittet: – Typiske symptomer

I likhet med de fleste andre er det først de siste dagene det har gått opp for henne hvor alvorlig situasjonen er.

– Jeg har ikke helt forstått hvor farlig dette er - før nå. Jeg forholder meg rolig og tar mine forholdsregler. Jeg koser meg hjemme, og går på tur i skogen med hundene og datteren min for å koble ut.

Hun maner til å holde hjertet varmt og hodet kaldt.

– Jeg følger med på nyhetene, men synes det er viktig ikke å bli helt hysterisk, sier Kine Mariell Pedersen.

– Ta en telefon

Leif Munkelien, stifter og initiativtaker til organisasjonen «Metalheads against bullying», er også innstilt på å yte en skjerv for sambygdingene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Stenger alle skoler og barnehager

– I disse virustider er det viktig å stå sammen, og å forholde seg til det myndighetene sier. Jo raskere vi blir kvitt viruset, jo raskere kommer vi tilbake til normalen, minner han om.

IKKE ALENE: Leif Munkelien minner om at mange ikke har familie eller nettverk. Foto: Jan Erik Hæhre

Årets vinner av publikumsprisen på Kultur- og idrettsgallaen oppfordrer folk til å vise omtanke.

– Det er mange som ikke har familie, som kanskje er syke og eldre, og som nå blir sittende alene. De som er i karantene trenger kanskje hjelp til handling av mat og medisiner.

Les også
Følgende arrangementer er avlyst på grunn av koronaviruset

Tips til andre

Selv om hjemmebesøk frarådes, er det andre måter å vise at man bryr seg, påpeker Munkelien.

– Ta en telefon, hør hvordan det går med folk, og spør om de trenger hjelp, for eksempel til innkjøp av mat. For å unngå smittefare kan varene settes på trappa.

– Hva kan du selv bidra med, tenker du?

– Jeg kan bidra med innkjøp av matvarer, og hvis det er noen bedrifter innen helse og renhold som trenger sjåfør, så har jeg førekort klasse C.

– Plikt å bidra

Også Pernille Brandal (25) fra Årnes synes det er viktig at hun som er frisk og rask - og ikke befinner seg i noen av risikogruppene - yter hjelp i krevende tider.

Les også
Nesbuen Kjetil i Italia: Eksplosjonsartet utvikling

– Det kan være flere som må i karantene som ikke har et stort nettverk. Da synes jeg det er min plikt som medborger å være behjelpelig, for eksempel med handling, sier Brandal.

PLIKT Å BIDRA: Pernille Brandal sier vi som er friske og raske har en plikt til å bidra. Foto: Privat

Facebook-gruppe

Den engasjerte 25-åringen poengterer at friske, gjennom å stille opp, bidrar til å hindre at mennesker i karantene bryter karantenebestemmelsene for å skaffe seg mat og husholdningsartikler.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi må stå sammen og hjelpe hverandre - også for å hindre ytterligere spredning. Det koster så lite. Tenk om det var oss selv som hadde behov for hjelp?

Les også
Lensmannen stenger politikontoret på Årnes: - Det var greit da vi hadde lokalt politi her

I likhet med mange andre har Brandal blitt medlem i en facebook-gruppe som samler og koordinerer hjelp og støtte til utsatte personer.

– Gruppene på facebook er et bra initiativ, som styrker samholdet i samfunnet. Her kan man være medlem som hjelper, men også som den som tar imot hjelp.

Les også
Her testes Lina for korona

Telefonvenn

Fungerende daglig leder i Frivilligsentralen i Nes, Thomas Ekman Håkonsen, sier folk som trenger hjelp til innkjøp av mat eller medisiner på grunn av karantene, er velkommen til å ta kontakt.

PÅ TILBUDSSIDEN: Fungerende daglig leder i Frivilligsentralen, Thomas Ekman Håkonsen, sier dem som ønsker en telefonvenn kan ta kontakt. Foto: Harald Eigum
Les også
Ring en venn, nå!

– Det kan jo også bli ensomt for mange som er alene, og som nå må bli hjemme. Hvis noen ønsker en telefonvenn, kan vi få tak i frivillige som stiller opp, sier Håkonsen.