annonse

Kattemor døde fra tre små - slik ble kattungene reddet

Lite nøste
Lite nøste: Kattungene ble morløse da kattemoren ble påkjørt. En «fostermor» i Skiptvet ble redningen, og denne uka var kattungene tilbake på Greniskogen. (Foto: Lisbet Bekkeli Amundsen)
Gjensynsglede
Gjensynsglede: Line Johansen (t.v.) og datteren Stine Johansen Myhre (t.h.) har tatt godt vare på kattungene til Lena Bergsten og Morten Sundby. Denne uka ble de levert tilbake til sin familie på Greniskogen. (Foto: Lisbet Bekkeli Amundsen)
Endelig hjemme
Endelig hjemme: Lena Bergsten er glad for å ha kattungene hjemme igjen. (Foto: Lisbet Bekkeli Amundsen)
Fin opplevelse
Fin opplevelse: Stine Johansen Myhre og Line Johansen synes det har vært en fin opplevelse å være fosterhjem for kattungene fra Greniskogen. (Foto: Lisbet Bekkeli Amundsen)

– Dette er jo egentlig litt av en solskinnshistorie, sier katteeier Lena Bergsten.

Lisbet Bekkeli Amundsen

Da hennes katt døde fra sine to uker gamle unger, ble en «adoptivmor» i Skiptvet redningen. Denne uka ble tre små nøster tilbakelevert til familien sin på Greniskogen. De var i godt hold etter å ha blitt tatt hånd om av Line Johansen og hennes katt.

Det hele startet imidlertid tragisk da katten til Bergsten og samboer Morten Sundby ble påkjørt og døde. De satt igjen med tre to uker gamle kattunger.

Gjensynsglede
Gjensynsglede: Line Johansen (t.v.) og datteren Stine Johansen Myhre (t.h.) har tatt godt vare på kattungene til Lena Bergsten og Morten Sundby. Denne uka ble de levert tilbake til sin familie på Greniskogen. Foto: Lisbet Bekkeli Amundsen

– Katten pleide bare å gjøre seg noen runder rundt på gårdsplassen her og gikk aldri ut på vegen, sier Sundby.

Tirsdagen for åtte uker siden bestemte imidlertid kattemor seg for å ta seg en lengre tur. Ute på vegen ble hun imidlertid påkjørt av en bil.

– Han som hadde kjørt på katten var utrolig lei seg. Han hadde kjørt rundt i nabolaget for å finne eieren, og kom til slutt opp hit. Katten hadde flydd ut i vegen rett foran bilen. Vi setter stor pris på at han kom og sa ifra, fortsetter Sundby.

Endelig hjemme
Endelig hjemme: Lena Bergsten er glad for å ha kattungene hjemme igjen. Foto: Lisbet Bekkeli Amundsen

Tårevåt begravelse

– Denne katten var vanvittig pen og veldig kosete. Vi hadde gledet oss til å få kattunger, sier Bergsten og forteller at det ble mye tårer da katten ble begravet bak låven.

Så ble spørsmålet hva de skulle gjøre med de tre sultne kattungene. Etter anbefaling fra veterinær ble det kjøpt inn morsmelkserstatning for katter og annet nødvendig utstyr. Kattungene skulle fôres med fem til ti milliliter melk fem ganger i døgnet.

– Da var det å koke flasker og smukker og varme melk til kroppstemperatur. Det var ikke lett å få i dem melka. Første gangen brukte vi to timer, og dette skulle gjøres fem ganger i døgnet, sier Sundby.

Tidkrevende jobb

Etter at de hadde vært reservemor for kattungene i ett døgn, la datteren til Lena ut en melding på en katteside på Facebook. Her søkte hun etter fostermor for kattungene. Line Johansen i Skiptvet responderte på meldingen og fortalte at hun hadde en katt med to fire uker gamle unger.

– Vi tok sjansen og reiste til Skiptvet. Kattemoren tok til seg ungene med en gang. At det skulle gå så greit hadde jeg ikke trodd, sier Bergsten.

Sterkt morsinstinkt

Etter åtte uker hos fosterfamilien ble ungene levert tilbake til sin egentlige familie tirsdag.

– Katten min er født ute og er ganske sky, så jeg var skeptisk til om det ville gå. Men det gikk på første forsøk. Det var kjempeflott å se. Morsinstinktet var der med en gang. Dette har vært en koselig reise, sier Johansen.

Vemodig

Tirsdag tok hun og datteren Stine Johansen Myhre turen til Nes for å levere tilbake kattungene.

– Det er litt vemodig å levere dem fra seg. Det har vært kjempekoselig, selv om det har krevd litt. Nå på slutten av kattungene vært høyt og lavt, smiler hun.

lisbet@raumnes.no

annonse