annonse

Kalstad om oppkjøpet: - Nå kan vi også tilby gjenbruk av trevarer

Ekspanderer
Ekspanderer: Robert Kalstad, daglig leder i Glomma Industrier, sier de kjøpte Sand Trevare i Nord-Odal for også å kunne tilby oppussing av treverket i gamle møbler. (Foto: Jan Erik Hæhre)

Årnes-bedriften Glomma Industrier ønsker flere bein å stå på. Nylig kjøpte de opp Sand Trevare i Nord-Odal.

Jan Erik Hæhre

– Så langt har vi drevet med gjenbruk av tekstiler, nå kan vi også tilby gjenbruk av trevarer, sier Robert Kalstad, daglig leder i Glomma Industrier.

Oppkjøpet gir Årnes-bedriften et bredere spekter, og kan gi et mer helhetlig tilbud.

– Vi fikk stadig spørsmål om vi kunne tilby omlakkering av møbler også. Nå kan vi det, etter oppkjøpet i Nord-Odal, sier Kalstad.

Startet i 1958

Møbelhistorien på Årnes er mer enn 60 år gammel. Det startet opp i 1958, og det ble produsert sovesofaer på Årnes. Etter hvert gikk produksjonen over til vanlige sofaer og lenestoler.

Etter hvert startet produksjonen av kontorstoler, og det ble opprettet en egen avdeling for omtrekk og gjenbruk av kvalitetsmøbler.

Produksjonen av kontorstoler, stoler, designmøbler, spesial-møbler og omtrekk/gjenbruk er i dag basisen for Glomma Industrier, og bedriften sitter inne med høy kompetanse.

Miljøperspektiv

Kalstad har i mange snakket varmt om gjenbruk, og det er miljøperspektivet som han hele tiden har i hodet. Senest denne uka gjestet Akershus Sp bedriften på Årnes, og Kalstad konstaterte at bruk og kastmentaliteten vi har i dag ikke er særlig bra for miljøet.

Han ønsker derfor økt fokus på gjenbruk, og nå kan bedriften tilby full oppussing av møblene.

– Tre er også inne igjen, og det er mye sterkere materiale, sier han.

Norsk møbelindustri

Gjennom et forum han deltar i, er det fokusert på bærekraft og hvordan norsk møbelindustri kan overleve.

– Det nye, som ligger i bunnen for alt dette nå, er at det skal være bærekraftig. Det skal benyttes miljøvennlig materialer, sier Kalstad.

Han sier at Årnes-bedriften har en unik kompetanse, og at bedriften alltid velger produsenter med miljøvennlig produksjon når de skal handle.

«Det nye, som ligger i bunnen for alt dette nå, er at det skal være bærekraftig.»

Om oppkjøpet av Sand Trevare, sier han følgende:

– De har hatt en egen basisproduksjon. Nå kan vi bearbeide og videreutvikle våre produkter.

Stort potensial

Sand Trevare har blant annet produsert utstillings-/opphengsvegger som Kalstad mener har et stort potensial. De har også lagd en del spesialinnredninger, og i det ligger en del polstring som Årnes-bedriften kan til fingerspissene.

Glåmdalen skrev om oppkjøpet. Sand Trevare gikk konkurs. Etter oppkjøpet er det fortsatt to ansatte ved trevarefabrikken i Nord-Odal.

– Hva har dere investert?

– Det er litt todelt. Lars Erik Aas Nygård eier lokalene her, og kjøpte lokalene i Nord-Odal, mens Glomma Industrier overtok inventaret. Samlet er det investert cirka tre millioner kroner, sier Kalstad.

Fantastisk mottakelse

Han benytter anledning til å skryte uhemmet av Innovasjon Norge og Nord-Odal kommune etter overtakelsen.

– Vi fikk en fantastisk mottakelse i Nord-Odal. Og Innovasjon Norge i Hedmark har vært svært positive, og gitt masse støtte og hjelp, sier Kalstad.

«Innovasjon Norge i Hedmark har vært svært positive, og gitt masse støtte og hjelp.»

Han mener dette oppkjøpet er oppskriften på hvordan det skal fungere mellom næring, kommune og Innovasjon Norge.

– Det var helt fantastisk, sier han om prosessen. Glomma Industrier fikk nærmere 900 000 kroner i støtte fra Innovasjon Norge.

FNs bærekraftsmål

Glomma Industrier har allerede kunder som Flytoget og Telenor. Nå kan de altså gå enda bredere ut.

Bedriften har også gjort et par jobber for Nes kommune. THX-salen i kulturhuset og møblene på Lillerommen har fått en total renovering av Glomma Industrier. Kalstad har i mange år, også her i spaltene til Raumnes, snakket om viktigheten av gjenbruk. Det kan forlenge møblene med mange år, og da nærmer vi oss oppnåelse av noe Kalstad er svært opptatt av: FNs bærekraftsmål. Da kan vi ikke bare kaste fullt ut brukbare møbler som kan leve i mange år med enkle grep.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på raumnes.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse