Oslo 20210917. Helse- og omsorgsminister Bent Høie og avdelingsdirektør Line Vold i FHI under en pressekonferanse om koronasituasjonen.Foto: Ali Zare / NTB Foto: Ali Zare/NTB

NÅ: Kaller inn til pressekonferanse

Fredag klokken 12.30 inviterer regjeringen til pressekonferanse om koronasituasjonen. Det kan bety gjenåpning av Norge.

Helseminister Bent Høie (H) har tidligere denne uka bedt kommunene om å forberede seg på gjenåpning av landet fra og med fredag.

Ifølge TV 2 har både Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet levert sine anbefalinger til regjeringen. Helsedirektør Bjørn Guldvog har sagt til kanalen at de to er samstemte i sin vurdering.

LES OM HVORDAN DET KAN PÅVIRKE MATFESTIVALEN:

Les også
Dette kan gjenåpningen bety for Brød & Cirkus

Erna Solberg og statsrådene Guri Melby, Bent Høie og Monica Mæland deltar på pressekonferansen.

Helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg vil også være til stede.

Smittetrykk

Det er ikke gitt informasjon om hva regjeringen vil meddele på pressekonferansen klokka 12.30 fredag. Men den siste fasen av gjenåpningen av samfunnet – som skal innføres når vaksinasjonsgraden er høy nok og trykket på helsevesenet kontrollerbart – er nært forestående.

Nå viser reproduksjonstallet at smittetrenden er markant avtagende og vaksinasjonsgraden for oppadgående.

Torsdag hadde 76,2 prosent av befolkningen fått første dose, mens 66,5 prosent av befolkningen var fullvaksinerte. For befolkningen over 18 år er andelen henholdsvis 90,5 og 83,4 prosent.

Les også
Nye korona-krav: Økt bruk av selvtester og færre i karantene

Varslet kommunene

Mandag denne uka gikk helseminister Bent Høie (H) ut og ba kommunene om å forberede seg på gjenåpning av landet. I et brev blir landets kommuner som fremdeles behøver koronatiltak, bedt om lage egne koronaforskrifter som skal kunne tre i kraft fra og med i dag.

En normal hverdag med økt med beredskap, medfører at de fleste reglene i covid-19-forskriften opphører.

– Noen kommuner kan likevel ha behov for lokale forskrifter. I brevet oppfordrer vi kommunene som har behov for det til å starte dette arbeidet så snart som mulig, sier statssekretær Saliba Andreas Korkunc (H) til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I starten av september måtte statsministeren fortelle at det varslede og siste Trinn 4 i gjenåpningsplanen, ikke bare ble utsatt, men droppet helt og holdent.

Trinn 4 fjernet

Den videre gjenåpningen ble utsatt på ubestemt tid, men skulle til gjengjeld utvides når den først kommer.

– Ytterligere åpning nå gir risiko for mer smitte. Den risikoen vil vi ikke ta når det er så kort tid igjen til alle voksne har fått mulighet til å beskytte seg med vaksiner, sa Solberg.

Trinn 4, som nå altså er fjernet fra planene, innebar blant annet at:

* Anbefalingen om én meters avstand til andre avvikles.

* Anbefalingen om et maksimalt antall gjester i hjemmet skulle oppheves.

* Innslippsstoppen ved midnatt og krav om bordservering på skjenkesteder skulle fjernes.

Regjeringen har dessuten bestemt at en nedjustert koronastrategi skal tre i kraft fra mandag. Det betyr at kravene til kommunene endres i den såkalte tisk-strategien (testing, isolasjon, smittesporing og karantene).

Les også
Vil unngå hærverk: – To vaktlag på hele natten