GLEDER SEG: Jorunn Bekkensten fra Årnes er 75 år og klar for NM i tradisjonelt meite. Hun håper på en god fangst i den beinharde konkurransen. Her er hun fotografert under sist helgs forberedelser ved Sagstusjøen. Foto: Privat

Jorunn (75) klar for Meite-NM

Lørdag går årets NM i tradisjonelt meite av stabelen på Dølisjøen. Arrangøren håper på rekorddeltakelse.

Jorunn Bekkensten fra Årnes er 75 år og har fiskedilla gjennom hele året. Lørdag denne uka stiller hun i årets Meite-NM på Dølisjøen ikke langt fra Skarnes.

– Jeg er medlem i og representerer Odal Sportsfiskerklubb (SFK) som arrangerer NM. Mange nesbuer er med og fisker og vi håper det kommer rekordmange deltakere, sier hun.

En fiskefest

Folk fra hele Norge kommer for å dra opp mest mulig abbor, mort og brasme. Det er gjedde i sjøen også, men den teller ikke i NM-sammenheng.

– Dette ligger an til å bli en skikkelig fiskefest. Det blir utfordrende å vinne, men jeg satser jo på pallen. Det gjør vel alle som stiller opp, sier Jorunn.

Hun konkurrerer i klasse eldre veteran, der både menn og kvinner kjemper om samme NM-tittel.

Les også
Nå skal råtassene tas

– Vi er fem i Odal SFK som er over 70. Jeg er en av dem. Og det er mange karer i eldre veteran, så det blir hard konkurranse, fastslår hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er mange flere som konkurrerer i et NM enn i en vanlig konkurranse.

– En får bare kaste ut og håpe på det beste. En vet jo aldri hva som biter på. Skulle jeg være heldig og dra opp noen feite brasmer, så hjelper det jo på, sier hun.

Her er det totalvekten på fangsten som teller. Fisket foregår gjennom fire timer lørdag.

Gyllen mulighet

– Vi håper det kommer mange folk, både gamle og unge, sier Jorunn.

Selv fisker hun med en fem meter lang meitestang, en såkalt toppknutestang. Deltakerne starter med å trekke en lapp som viser tildelt plass ved sjøen, og fra start skal det være ti meter mellom hver fisker.

– Så må vi fiske akkurat på det stedet i minst ett kvarter før vi får lov til å flytte oss til andre steder. Denne regelen gjør at de som er lokalkjente ikke kan løpe rett til den plassen med best mulighet for god fangst, sier Jorunn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Morten rømte til skogs da russerne bombet ukrainsk kjernekraftverk

Mesteren er den som får mest fisk, rett og slett.

– Dette er en gyllen mulighet for nesbuene til å oppleve NM i meitefiske uten å måtte reise så langt unna, sier Jorunn.

Jan Inngjerdingen, utflyttet nesbu, er hovedansvarlig for gjennomføringen av NM-arrangementet lørdag.