annonse

Interessant diskusjon om universet under oss

Engasjerende
Engasjerende: Professor og sosialantropolog Dag Jørund Lønning tok publikum med på en tur inn i det mikroskopiske universet av liv i sunne jordmasser da han besøkte Årnes. (Foto: John Arne Paulsen)
Jord som tema
Jord som tema: Nationen 25. september. En gladsak om jordsterilisering. Dag Jørund Lønning er av en annen oppfatning. (Foto: Faksimile)
: (Foto: )
: (Foto: )
Fakta om Jordboka

– En liten neve jord kan inneholde en trillion levende vesener.

John Arne Paulsen

Professor, sosialantropolog og forfatter Dag Jørund Lønning besøkte Nes under Matfestivalen Brød & Cirkus. I et foredrag understrekte han hvor viktig det er å bevare den gode biologien i matjorda.

Han studerer det enorme mangfoldet av bakterier i matjorda, og han er opptatt av å bevare det enorme økosystemet som finnes under overflaten i naturlig jord.

Mikroskop-univers

– Det er masse liv i jord. En liten neve kan inneholde en trillion levende vesener. Dette er utrolig fascinerende, sier Lønning.

I denne forbindelse var han slett ikke begeistret over overflatedamping av jord for å drepe ugress og sopp før man sår nytt.

– Problemet er at dampingen tar livet av alt det sunne i jorda også. Livet – biologien – i jorda må tvert imot tas vare på, fastslår Lønning.

Avisen Nationen hadde en to siders artikkel sist uke med tittelen «Damping er gull for gulrot». Et firma i Kvelde i Vestfold dyrker minigulrøtter i dampet jord og viser til avlingsvekst.

Jord som tema
Jord som tema: Nationen 25. september. En gladsak om jordsterilisering. Dag Jørund Lønning er av en annen oppfatning. Foto: Faksimile

Lønning hevder på sin side at bøndene i så stor grad som mulig uansett må finne ut hvordan vi kan spille på lag med jordsmonnet, ved å bruke alt som er i det på rett måte.

Jordboka

Han har omtalt dette i «Jordboka», som han ga ut i fjor. I denne boka fastslår han at det aller meste vi har gjort, tenkt og trodd om å dyrke jorda og om hva jordsmonn er og gjør, har vært feil og ødeleggende. Boka beskriver i detalj hva som foregår under jordoverflaten.

– Vi snakker om det desidert største universet av liv på planeten. Sunn aerobisk jord er løsningen, sier Lønning.

Gjennom sin forskning erfarer han at ugress verner om den produktive matjorda og at sopp i jorda er nyttig, så lenge man vet hva men gjør.

– Vi vet altfor lite om økosystemet knyttet til jorda. Gjennom forskning vet vi nå stadig mer, sier han.

Lønning betegner klimaendringene som vår største utfordring. Han er opptatt av økt karbonfangst i landbruket.

– Verdens matjord har mistet 50 – 70 prosent av karbonet som en gang var lagret der. Dette er nå i stedet CO2 i atmosfæren, understreker han.

john@raumnes.no

annonse