VÆR PÅ VAKT: SLT-koordinator i Nes kommune, Ida Eliseussen, ber foreldre være på vakt helt fra barneskolealder. Foto: John Arne Paulsen

Ida jobber med ungdom og rus i Nes – nå har hun en beskjed til mammaene og pappaene

Dagens ungdom vokser opp i et samfunn der det er lettere å skaffe seg cannabis enn alkohol. Selv mener ungdommene at foreldrene er for naive.

– Jeg tror at mange ungdommer ville fortalt foreldrene sine om rusbruk i ungdomsmiljøet hvis foreldrene bare hadde spurt. Det er det imidlertid få som gjør, ofte fordi de ikke kan tenke seg at dette angår deres barn, sier SLT-koordinator i Nes kommune, Ida Eliseussen.

Hun tror mange voksne har et bilde av hvordan ungdom som ruser seg er, men mener dette ofte ikke stemmer. Det er ikke nødvendigvis den utagerende gutten eller jenta som sliter psykisk og stenger seg inne på rommet som ruser seg.

Les også
Stine sjokkert etter fyllefest med mer enn 50 ungdommer: – Foreldrene må virkelig skjerpe seg

– Dette kan gjelde alle. Det er utrolig lett å få tak i rusmidler, og ungdom selv sier at det er helt normalt at det brukes andre rusmidler enn alkohol på fest. Til tider er det også billigere med hasj enn alkohol, sier hun.

Gode argumenter

Den enkle tilgangen på rusmidlene skremmer Eliseussen. Det er ikke lenger slik at man må oppsøke langeren på gatehjørnet for å få tak i hasj eller andre stoffer, de er kun et klikk unna.

Les også
Varsel om overstadig beruset mann på Daskerudstranda med to små barn

– Sosiale medier gjør det enkelt å komme i kontakt med dem som selger, og varene leveres raskt i postkassen eller på døra. Det skjer også en del overlevering langs samferdselsårene våre, gjennom døren på toget eller langs E16, sier hun.

Hun legger til at holdningene til cannabis blant ungdom er urovekkende. Mange mener det er like greit å røyke hasj som å ta seg en øl, og dette er en debatt hun mener foreldre bør være beredt på å ta. Sørg for å ha gode argumenter i bakhånd, for det har antageligvis ungdommen din.

– Det er lett å finne argumentasjon for egen oppfatning i dag. Vil du få bekreftet at jorden er flat, er det ikke vanskelig å finne gode beviser på at dette stemmer, sier hun.

Tilbys hasj

Det er ikke bare i Nes tilgangen blir bedre og holdningene endres. Slik er det i hele landet.

– Det er for øvrig ikke smart å tenke på Nes isolert. Våre ungdommer går på skole og møter ungdom fra hele Romerike, sier hun.

Tall fra Ungdata 2019 viser at 23 prosent av ungdomsskoleelevene i kommunen har fått tilbud om hasj eller marihuana det siste året.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette er det høyeste tallet på Romerike. Til sammenligning svarer 14 prosent av ungdommen i Skedsmo det samme, sier hun.

Les også
Vi har en jobb å gjøre for de unge

Den gode nyheten er at bruken er mye lavere, for det er fem prosent av ungdommene i samme gruppe som sier at de har brukt cannabis en eller flere ganger det siste året. Dette tyder på at mange ungdommer fortsatt har et kritisk forhold til narkotika.

– For videregående er tallene høyere, men her ligger skolene i Nes blant de laveste på Romerike. 39 prosent har fått tilbud og 12 prosent har brukt stoffet det siste året, sier hun, og legger til at det jobbes godt både på Nes og Hvam med rusforebyggende arbeid.

I alle slags familier

De fleste som prøver rusmidler klarer seg bra, og de færreste utvikler en avhengighet.

– Men har man prøvd hasj på fest seks-sju ganger, er man på full fart inn i et misbruk. Da bruker man kanskje ikke hasj bare på fest lenger, men også hjemme på rommet eller i garasjen. Det er ikke knyttet til det sosiale lenger, og da oppstår problemene, sier Eliseussen.

Lysten til å prøve andre stoffer kan komme, og noen ganger skal det ikke mer enn et forsøk til før det går skikkelig galt.

Les også
– En veldig alvorlig sak

– Rustjenestene melder om at det ikke er noen ensartet gruppe som ender opp med rusproblemer. Det er lett å tenke at det er ungdom fra ressurssvake familier, men det er ikke nødvendigvis det. Det gjelder stadig flere fra ressurssterke hjem, sier hun.

Forskjellen er ar de som har penger ofte ikke benytter kommunale tjenester, men går til det private for å gå litt under radaren. Det kan derfor være større mørketall i denne gruppen.

– Det kan like gjerne dreie seg om gutten som er best i fotball eller den skoleflinke jenta som vil bli politi. Du finner rusmisbruk blant ungdom i alle lag og alle ledd, sier Eliseussen.

Skolene følger med

Noe av forklaringen på at så mange har fått tilbud om hasj eller marihuana kan ifølge Eliseussen være at vi har flere salgsledd i kommunen. Da blir tilgangen lettere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Politiet kan fortelle at de merker en økning i salg og besittelse av rusmidler, sier hun.

Salgsleddene er gode på rekruttering av ungdom for salg, og her bør foreldre være bevisst helt ned i barneskolealder. Helt fra femteklasse rekrutteres barn til salg, og selgerne er flinke til å se seg ut barn som ikke er inkludert og ser ut til å stå uten nettverk og venner.

– De kan være et lett offer for personer med dårlig innflytelse. Skolene er bevisst på at dette kan skje i skolegården og kontakter politiet når de ser noen i skolegården som ikke hører til der. Dette gjelder også ungdomsskolene og videregående, sier hun.

Også ellers er forebyggende tjenester og politiet på vakt for grupper med unaturlig aldersblanding.

– Hvis det står en 20-åring sammen med en gjeng 13-åringer, er det noe som skurrer, sier hun.

Ting som forsvinner

Eliseussen ber foreldre følge med og tørre å snakke med ungdommene sine om rus. Start i tiårsalder, hvis du føler at barnet ditt er klar for det.

– Det er på den alderen barn begynner å bli nysgjerrige og vil løsrive seg litt fra foreldrene. Det å opprette en god relasjon og gjøre det trygt å snakke om vanskelige ting tidlig, er viktig, sier hun.

Vær oppmerksom hvis du oppdager at barnet ditt bruker mye penger, og dersom dyre sko, jakker eller andre gjenstander forsvinner.

– Hvis barnet ditt får en dyr jakke en uke og den er borte den neste, er det grunn til bekymring. Ikke vær mistroisk, men still spørsmål. Da kan nemlig barnet ditt ha en gjeld han eller hun ikke klarer å betale tilbake, sier hun.

Og glem heller ikke hjemmeboende barn over 18 år. Ungdommen er ikke egentlig voksen ennå, selv om myndige personer etter lovverket behandles slik.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Ungdom mellom 18 og 23 år faller fort mellom to stoler, men du har fortsatt lov til å være forelder for barnet ditt selv om han eller hun har fylt 18, sier hun.