RO: I drivhuset finner Andrew roen han lengtet etter da han reiste verden rundt i en travel jobb i IT-bransjen. Foto: Guro Skjelderup

I sitt egendyrkede økosystem har Andrew funnet en dypere mening

– Spør du folk hva som gjør dem lykkelige, er svaret sjelden penger, sier Andrew McMillion. Han har funnet sin måte å leve et godt liv, men han måtte først oppleve de store kontrastene. For det er langt fra jobben i Apple i Texas til drivhuset i Brautergutua. Men det er her, i det lille økosystemet han selv har dyrket frem, livet gir mest mening.

I det 300 kvadratemeter store drivhuset i Brautergutua ved Fjellfoten er det yrende liv. Det er nesten så en kan høre at det spirer og gror. Her vokser fjellspinat, løk, badvek, squash, agurk, tomater, bønner, erter og medisinske planter for å nevne noen få. Rundt 200 arter og enda flere sorter strekker seg mot sola. En humle surrer oppunder taket og Andrew McMillion følger den med blikket. Sola skinner gjennom taket på drivhuset.

– Åtte minutter tar det for sola å nå plantene, sier Andrew og napper av et par blader fjellspinat og putter i munnen.

- Det er som å spise ren solenergi og stor kontrast til grønnsaker som har reist verden rundt pakket i plast før vi spiser den. Da er det er knapt næring igjen.

DRIVHUSET: På gården til Andrew vokser 200 arter og enda flere sorter. Foto: Guro Skjelderup

Misjonærbarn

Andrews mamma er fra Fenstad, men selv har han vokst opp i hele verden. Som misjonærbarn hadde han aldri noe barndomshjem, men fikk til gjengjeld oppleve flere kontinenter. Lengst bodde han i Wien, hvor familien holdt til i seks år. Som ung voksen valgte han et liv i IT-bransjen.

– Miljø har alltid vært viktig for meg og jeg så ikke på IT-bransjen som den verste for planeten. Men jeg innså etter hvert at den ikke er en del av løsningen, heller.

Andrew jobbet to år i Apple i Texas før savnet av naturen tok han tilbake til Norge og Oslo i 2006 hvor han fortsatte ti år i samme bransje. En følelse av at noe var feil i livet hans vokste seg stadig sterkere.

– Jeg reiste verden rundt og hadde flere flyturer i måneden og hadde mye ansvar, forteller han.

Det var ikke bærekraftig for hverken kropp eller sjel.

KVANN -Norwegian Seed Savers

KVANN (Kunnskap og Vern av Nytteplanter i Norge) – Norwegian Seed Savers er en nasjonal interesseorganisasjon for bevaring av plantemangfold. KVANN jobber både for å ta vare på gamle norske nytteplanter, men prøver samtidig ut nye spennende vekster i forskjellige landsdeler fra kysten til fjellet og fra Lindesnes til Nordkapp.

KVANN samarbeider med bruksgenbanker og frøsamlerorganisasjoner flere steder på kloden.

Foreningen ble stiftet 1. oktober 2016 og er det nyeste tilskuddet til frøsamlerorganisasjone i Europa.

FRØSAMLER: Andrew beskriver seg som en frø-fanatiker og sparer frø fra over 100 sorter. Foto: Guro Skjelderup

Småbruk

Da Andrew og kona Sana i 2009 ventet sønnen Deen, bestemte de seg for å flytte ut av Oslo for å komme enda nærmere naturen. Valget falt på det lille småbruket i Brautergutua ved Fjellfoten. Å bli selvberget på grønnsaker og bær var ikke en del av planen på det tidspunktet og fremdeles var det noen år igjen til smellen som gjorde at Andrew la om kursen helt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg sådde mine første frø i 2011. Det ble ingen suksess og året etter gjorde jeg ikke en gang et forsøk. I 2013 tok jeg det opp igjen, men det store gjennombruddet kom først i 2018, flere år med prøving og feiling hadde gitt resultater.

Han hadde knekt en kode. Han kunne se at plantene skinte, at det var trivsel. Selve nøkkelen, forsto han, var jordhelse.

To år tidligere hadde han gått til anskaffelse av det 300 kvadratmeter store drivhuset, eller veksttunnel, om du vil. Tilfeldighetene ville det slik at han svingte innom gartneriet i Vormsund på vei hjem fra jobb en dag. Da fikk han vite at de skulle legge ned og at drivhuset var til salgs. En hel vinter tok det å demontere det og 20. mai 2016 var det ferdig reist i Brautergutua. For sent for å så det aller meste det året.

– Det ble mye squash og kløver i 2016, ler Andrew.

TERAPI: – Jeg vil aller helst bare være her inne, det er terapi for meg, sier Andrew. Foto: Guro Skjelderup

Økosystem

I en verden av produksjon og konsumering, kjente Andrew et stadig sterkere behov for å forstå økologi.

– Jeg måtte få en «hands on»-kontakt med naturen og økosystemet jeg er en del av. Derfor begynte jeg å dyrke.

I 2017 var han utbrent og deprimert og hoppet av IT-karusellen. Han startet på en toåring voksenopplæring i økologisk landbruk på Hvam videregående og Sogn jord og hagebruk. Det forandret livet. Nå er det småbruket han lever av -og lever for.

Han ser seg rundt i drivhuset sitt med en blanding av ro og entusiasme i blikket.

– Jeg vil aller helst bare være her inne, det er terapi. Verden er i ubalanse, vi mennesker lever av naturen og ikke med den. Jeg har funnet en slags forsoning i at det beste jeg kan gjøre er det å ta godt vare på det som er rundt meg. Hvis alle hadde gjort det, da hadde verden sett annerledes ut, ikke sant?

Les også
Deler ut gresskarfrø

Regenarativt landbruk

For det er mulig å få til store ting på relativt små arealer. Det er Andrews drivhus og de små åkerlappene rundt et levende bevis på. Nå er familien selvberget store deler av året. Poteter og hvitløk nyter de av året rundt, løk, bladvek, squash og gresskar ni av årets måneder.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Med indistruelt landbruk har vi presset våre produksjonsmetoder over på naturen. Landbruket handler for mye om kalkyler, gigantstore lån, store maskiner og utarming av jorda. Det er ikke bærekraftig. Regenerativt landbruk spiller på bølgelengde med naturen og søker å skape et økosystem i balanse. Det er fullt mulig å lykkes med og større er ikke bedre. Vi kan ikke fortsette å ødelegge naturen i det tempoet vi gjør nå, sier Andrew engasjert.

Les også
– Nå kan det være kroken på døra for landbruket

To mål

Mye av kunnskapen Andrew har trengt for å få til det han har så langt i Brautergutua har han fått av Richard Perkins og gården hans Ridgedale Farm. Dette er en av verdens mest kjente «market gardens» -en gård hvor det selges direkte til kunden uten mellomledd. Felles for slike gårder er at arealene som brukes for å dyrke som oftest ikke er større enn to mål.

– Det er nok ikke mange som vet at denne gården ligger bare en drøy to timers kjøretur fra Nes, rett over grensen til Sverige. Sverige har enda vanskeligere forhold enn Norge, det er ofte kaldere og mindre tilgang til vann, men Richard har lykkes og blitt verdenskjent, sier Andrew.

Perkins har skrevet boken «Making small farms work» som har vært Andrews store inspirasjonskilde.

– Jeg har egentlig bare fulgt hans prinsipper og lyktes!

Andrew selger plantene sine på REKO-ringer og arrangerer åpne dager på gården hvor folk kan handle direkte fra drivhuset.

FRØSAMLER: Ved siden av å drive det lille småbruket sitter Andrew i styret i KVANN - Norwegian Seed Savers, en nasjonal interesseorganisasjon for bevaring av plantemangfold. Foto: Guro Skjelderup

KVANN

Ved siden av å drive det lille småbruket sitter Andrew i styret i KVANN - Norwegian Seed Savers, en nasjonal interesseorganisasjon for bevaring av plantemangfold. Han beskriver seg som en frø-fanatiker og sparer frø fra over 100 sorter.

– Store deler av maten vi spiser i Norge kommer fra Spania. I løpet av de neste 30 åra vil Spania gå tom for vann -og hva gjør vi da? Da må vi her lenger nord være både forberedt og innstilte på å tenke nytt. Det er nettopp KVANNs oppgave å skape et økosystem som tilpasser seg de endringene som kommer, forklarer Andrew og legger til:

– Fordi det blir varmere og varmere kan vi om 30 år dyrke helt andre ting her i landet enn vi gjør i dag. Norsk natur vil forandre seg enten vi vil eller ei. Da har vi to valg: Vi kan sloss i mot eller vi kan akseptere og omfavne det.

Les også
Mari Henrikke deltar i bondeopprør

Blodprøver

Andrews liv har vært fullt av kontraster og akkurat som økosystemet rundt han, er også han selv i ferd med å komme i balanse.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg har fulgt med på helsen min gjennom jevnlige blodprøver de siste årene og resultatet er nærmest sjokkerende, sier Andrew.

Jo mer han spiser av sin egendyrkede mat og jo mindre stress han påfører seg selv, jo bedre resultater viser prøvene. Mat dyrket av sollys og kun gjødslet med kompost, er helsebringende. Å tilbringe tid med plantene, likeså.

Andrew nyter å skape et vakkert liv rundt seg og ser på det han holder på med som kunst. Det handler ikke om å ta ut ressurser, men å leve på bølgelengde med naturen.

– Penger kommer langt ned på listen over ting jeg tenker på. Jeg har forstått at om plantene trives, så trives jeg.

Les også
Klimakrisen: Kostnad eller mulighet?