SPORLØST FORSVUNNET: 21 år gamle Arild Enerud forsvant uten spor i Oslo 15. mai 1963 etter å ha sett landskamp på Ullevål Stadion og besøkt restaurant d'Angleterre. På bildet er han rundt 20 år. Foto: Privat

Arild forsvant sporløst da han var 21 år

Hjemme i leiligheten på Dal sitter Karsten Enerud (78). Snart er det 59 år siden han så broren Arild for siste gang.

HÅPER Å FÅ SVAR: Karsten Enerud (78) ønsker ikke å straffe noen etter brorens forsvinning, men håper at han får et svar på hva som skjedde for snart 59 år siden. Foto: Tommy Simon Norum

Nå er TV-programmet Åsted Norge trolig siste mulighet for å finne ut hva som skjedde med broren maidagen i 1963.

– Man sitter igjen med mange spørsmål og spekulasjoner. Det må ha skjedd en kriminell handling, sier Karsten Enerud (78), som er født og oppvokst i Vestre Fenstad. Der bodde han sammen med faren Ingmann, moren Gerd og broren Arild.

DRO TIL SJØS: Som 15-åring tok Arild Enerud seg jobb på båt. Her avbildet som konfirmant. Foto: Privat

Når Karsten møter Raumnes sitter han hjemme i leiligheten på Dal og ser på OL-sendingene fra Beijing. Han har vært enkemann i sju år. I ledige stunder spekulerer han på hva som skjedde med hans to år eldre bror.

– Arild hadde en midlertidig sjåførjobb hos Inge Sørensen AS mens han ventet på hyre. 15. mai var han på Ullevål stadion og så landskampen mellom Norge og Polen. Deretter satt han og tre kamerater på Restaurant d'Angleterre vis-a-vis Oslo Sentralbanestasjon, forteller Karsten.

Jobbet på båt

Karsten forteller at broren Arild var vandt til å klare seg selv.

– Han reiste ut som 15-åring med båt og var ute i fire år. Han var først på en båt i Anders Wilhelmsen & Co, og deretter på en England-båt, forteller Karsten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Etter landskampen satt som nevnt Arild og kameratgjengen på d`Angleterre. To av kameratene gikk, og Arild og en til ble sittende igjen.

BROREN BLE BORTE: Karsten Enerud sitter med mange spørsmål etter at broren Arild ble borte 15. mai 1963. I fanget holder han et bilde der de to brødrene er avbildet som unggutter. Foto: Tommy Simon Norum

– Arild ble sittende igjen med en stor, mørk kar som han skal ha levert 50 kroner til. Hvorfor vet jeg ikke. Karen ble i ettertid avhørt, men sa ikke noe om de 50 kronene i første og andre avhør, forteller Karsten.

Forsvant sporløst

Etter restaurant-besøket forsvinner alle spor etter Arild Enerud. En ansatt på restauranten skal ha sett at Arild tok med seg veska si fra garderoben en halvtimes tid etter midnatt, før han deretter forlot restauranten. Han skal ikke ha vært synlig beruset, og observasjonen er den siste sikre observasjonen av Arild Enerud.

Deretter ble 21-åringen sporløst borte.

– Det ble tatt avhør av de tre kameratene. Arild pendlet fra Nes til Oslo, og skulle etter landskampen overnatte på lageret på jobben, forteller Karsten.

Han kan ikke tenke på noe som gjorde at broren ønsket å forsvinne, eller at han hadde noen som helst form for selvmordstanker. Karsten kjenner heller ikke til at broren hadde noen uvenner, og forteller om en positiv kar som godt overens med alle.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er merkelig. Arild hadde kjøpt seg en amerikansk bil av merket Ford Mainlane, som han skulle hente på verkstedet dagen etter, forteller Karsten.

Arilds veske med navn på ble også sporløst borte. En kvinne skal ha fortalt at hun trolig danset med nesbuen på Rosekjelleren noen dager etter 15. mai, men kunne ikke bekrefte at det var Arild Enerud.

Flere teorier

Mandag 20. mai ble Arild Enerud meldt etterlyst gjennom Kringkastingen. Da hadde han vært bort i fem dager, og familien begynte å frykte for at det hadde tilstøtt ham noe. Arild var iført grønn- og hvitmønstrert lusekofte, grått skjerf, grå benklær og brune sparsersko.

– Han skulle hente bilen på verkstedet dagen før 17. mai. Spørsmålet er hvor mye kontanter han kan ha hatt på seg. Og hvorfor skulle karen på restauranten oppbevare 50 kroner for Arild, som den gang var en god del penger, spør Karsten, som i ettertid har mange spekulasjoner.

Da broren forsvant påvirket det hele familien, og det ble en stol som alltid sto tom. Noe svar på hva som skjedde har de aldri fått.

Åsted Norge

Datteren til Karsten, Peggy Enerud, tipset TV2-programmet Åsted Norge om saken. For Karsten og familien blir TV-programmet siste halmstrå i håpet om å få svar på hva som skjedde med Arild Enerud.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er et lite halmstrå. Saken er foreldet og jeg er ikke ute etter å straffe noen, men håper å få et svar. Det kan være noen gjenlevende som har opplysninger eller som sitter med dårlig samvittighet, sier Karsten.

Åsted Norge har gjort flere opptak, og Karsten har vært med TV-teamet både til Oslo, hjemstedet i Nes, Riksarkivet og til Kripos.

– Alle papirene i saken er borte. Kun en notis i Riksarkivet sier at saken ble lagt bort i 1967, forteller Enerud.

FORSVANT FOR 59 ÅR SIDEN: Forsvinningssaken til Arild Enerud står nevnt i to Raumnes-artikler fra 1963. Foto: Faksimile Raumnes

Sammen med Åsted Norge har Karsten vært i kontakt med sjefen for fiskehallen hvor Arild var ansatt. Etter en brann ble alle ansatt-papirene borte.

– Fiskehallen var på den tida åpen døgnet rundt, og trolig må det ha skjedd før han kom dit. Samtidig var det en polsk båt inne, og kanskje han har gått ombord i båten, forteller Karsten, som er helt sikker på at broren er utsatt for noe kriminelt.

Internasjonalt DNA-søk

BRØDRENE ENERUD: På bildet er Karsten sammen med sin to år eldre bror Arild. Bildet er trolig tatt en gang på 1950-tallet. Foto: Privat

Arilds forsvinning har i mai ligget som en gåte rundt familien i 59 år. Dersom alt går etter planen skal første del av forsvinningsgåten sendes på Åsted Norge mandag 28. februar.

– Jeg har avlagt DNA-prøve for å kjøre søk på uidentifiserte levninger og søke internasjonalt, forteller Karsten.

I seksjonen hjemme i stua har han flere bilder av broren, både som liten, unggutt, konfirmant og voksen. På det ene bildet står begge brødrene sammen, Karsten i ti-årsalderen mens Arild i tolv-årsalderen.

– Stakkar, sier Karsten, og ser på bildet av broren.

Nå håper 78-åringen å få svar på hva som skjedde med storebroren i mai-dagene 1963.