MESTRING: Elevene på Hvam synes det er gøy å bygge hage. F.v. Helene Sletner, lærer Kristine Østereng, Sarah Emilie Lien Kulsrud.

Hvam-elever opplever mestring med hagebygging: – Ikke noe vi gjør hver dag

Elever fra naturbruk og anleggsgartnerlinja på Hvam kan denne helga presentere hagearbeidet sitt i Nova Spektrum i Lillestrøm.

I mange år har Hagespesialisten AS arrangert Hagemessen i Nova Spektrum i Lillestrøm, og i år er de i gang igjen. Siden 30. mars har ivrige hageentusiaster og elever i anleggsgartnerfaget stått på for å være med og bygge en hage til messa, som finner sted 21.–23. april.

Vi besøker Hagemessen dagen før det hele åpner for mange tusen publikummere. I fjor var besøkstallet over 17 000, men toppen var i 2017, med 25 000 besøkende.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Målet i år er 20 000 besøkende, sier daglig leder hos Hagespesialisten, Torgeir Koteng.

«Circle of Life»

Blikket fanges raskt av den store innendørs-hagen, og det bugner av frodige, grønne planter og smarte løsninger, og man kan høre lyden av rennende vann fra bekken som er laget.

EVENTYRLIG: Frodige planter, steindetaljer, sirkulerende vann, fisker og koselige stier lager en nesten eventyrlig atmosfære i hagen. Temaet «Circle of Life» kommer igjen flere ganger i hagen, som her, med den store steinsirkelen.

Koteng forteller at de i år presenterer hage som de har valgt å kalle «Circle of Life».

– Det handler om at alle materialer som brukes er ting som enten har hatt, eller som får et nytt liv. Vi kaster ingenting, sier han.

4 TONN GRANITT: Denne steinplata er ca. 3-4 tonn med norsk granitt, og er egentlig søppel. Den har fått nytt liv i hagen.

Denne dagen er elever fra anleggsgartnerlinja på Hvam videregående skole på plass for å gjøre sin del av jobben, sammen med elever fra Kjelle og Stovner videregående skole.

Gøy med hagearbeid

Blant dem finner vi Sarah Emilie Lien Kulsrud og Helene Sletner, sammen med lærer Kristine Østereng, fra naturbruk vg1 på Hvam. En dag i uka siden slutten av mars har de vært i Lillestrøm og jobbet med hagen.

– Forrige gang var vi med og lagde bekken, og la stein der, forteller Kristine.

STÅR PÅ: Helene Sletner, Sarah Emilie Lien Kulsrud og Kristine Østereng står på for å få ferdig hagen før åpningen.

Helene forteller at hun er glad i å jobbe med stein, mens Sarah Emilie aller helst jobber med planter. Det gjør de denne dagen. Siste innspurt går nemlig til å plante trær, og dekorere med planter og påskeliljer langs hekken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg synes det her, altså planter, er veldig gøy, sier Sarah Emilie.

– Alt arbeidet med vann synes jeg har vært morsomst, sier Helene.

Nå gleder de seg begge til å vise fram det de har arbeidet med flere dager i det siste, og de er stolte av det de har fått til.

FISK: I bekkene er det satt ut koier, som skaper liv i hagen.

– Det blir veldig spennende. Det gir oss mestringsfølelse å jobbe med dette, sier Helene, som sammen med Sarah Emilie forteller at de ikke hadde sett for seg at det skulle bli så fint da de kom hit til tomt lokale den første dagen.

– Dette er jo ikke noe vi gjør hver dag, og jeg synes det er veldig fint å se at elevene synes det er gøy. Å bygge en hage blir noe helt annet enn å flytte på stein, legger Kristine til.

– Dette vi har lyst til å drive med

Litt lenger bort finner vi også anleggsgartnerelevene Sigurd Bredesen, Elias Ihler Emilsen og Jakob Sundtveten. De jobber med en sittegruppe, og graver og gjør alt klart til å legge stein.

GLEDES OVER RESULTATET: Jakob Sundtveten, Elias Ihler Emilsen og Sigurd Bredesen er enige om at det er artigst å se resultatet når det er klart.

– Det er veldig artig å få den erfaringen som vi gjør her. Det er jo dette vi har lyst til å drive med, sier Sigurd.

Sigurd, Elias og Jakob er enige om at det morsomste er å se resultatet når de er ferdige, og gleder seg til å vise fram resultatet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hvam utmerker seg

Koteng forteller at han synes det er veldig gøy å se elevene arbeide med hagen, og at lærergruppa er såpass engasjert.

HAGEMESSEN: Daglig leder hos Hagespesialisten, Torgeir Koteng, synes det er gøy og viktig å vise arbeidet til ungdommene.

– Jeg prøver å fortelle elevene at det er innsatsen som er viktigst, for alt kan læres. Jeg har samarbeidet med flere av skolene før, men jeg må si at Hvam utmerker seg som en god skole, smiler han.

LODDES UT: Denne plantelabyrinten loddes ut under messa, og har en verdi på 250 000 kroner.
SJEKKET: Framkommeligheten her er sjekket og godkjent av Norsk Handicapforbund.
DETALJER: Løfter man blikket kan man se ting som denne blomsteroppsetningen.
KOSELIG: Det er mange koselige detaljer i hagen.
GJENBRUKT: Denne brua er 10-12 år gammel, og har fått nytt liv her. Veggen bak skal illustrere hvor bekken renner ut.
MYE FORSKJELLIG: Det er laget flere sittegrupper, slik at man kan nyte et måltid mens man sitter ned i hagen, under messa. Sirkelen til høyre er håndlaget av metall.