SVARTE OM NES: Slik svarte AI-roboten om kommunen vår.

Hva svarer språkroboten om Nes? Vi har sjekket

Fra ganske gode til nokså dårlige svar.

ChatGPT – en språkrobot med kunstig intelligens (KI) – har vekket oppsikt med sin evne til å levere betydelig bedre tekster enn vi er vant til at maskiner kan sette sammen. Den kan ifølge NTB gi relativt overbevisende svar på spørsmål om alt mellom himmel og jord, og mange har uttrykt bekymring for at tjenesten kan brukes til juks av skoleelever og studenter.

Vi har sjekket: Hva slags svar gir roboten om kommunen vår?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fakta om AI-roboten

* ChatGPT er en kunstig intelligens-basert tekstgenereringsmodell.

* Den er trent ved hjelp av en teknikk kalt «maskinlæring» på et stort datamateriale. Dette gjør at den kan generere tekst som ligner på menneskers skriving.

* Den kan brukes til å generere svar på spørsmål, skrive samtaler eller til å komplettere tekst.

* ChatGPT er en avansert modell som har evnen til å forstå kontekst og fortsette en samtale.

* Modellen kan brukes i ulike områder som chatbots, automatisk tekstgenerering, og mer.

Kilde: ChatGPT / NTB (NTB rettet enkelte skrivefeil).

Roboten klarer seg ganske bra når spørsmålene er generelle.

Raumnes: – Hva er fordelene og ulempene med å bo i Nes?

ChatGPT: – Fordeler ved å bo i Nes i Akershus kan inkludere:

God beliggenhet: Nes ligger i nærheten av hovedstaden Oslo og har enkel tilgang til offentlig transport, noe som gjør det enkelt å komme seg rundt.

Naturskjønn område: Nes ligger i et naturskjønt område, med en rekke turstier og friluftsområder i nærheten.

Trivelig lokalsamfunn: Nes har et velfungerende lokalsamfunn med en rekke fritidsaktiviteter, arrangementer og foreninger for å delta i.

Ulemper ved å bo i Nes i Akershus kan inkludere:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Høyere boligpriser: Boligprisene i Nes kan være høyere enn i andre områder på grunn av sin attraktive beliggenhet og naturskjønn område.

Mindre urbane fasiliteter: Nes er en mindre by med færre urbane fasiliteter enn hovedstaden Oslo, for eksempel en mindre utvalg av restauranter, butikker og kulturelle tilbud.

Kjøreturer til arbeidsplassen: For de som jobber i Oslo, kan det være lange kjøreturer til arbeidsplassen, spesielt i rushtiden.

Raumnes: – Er Nes i Akershus et bra sted å bo for ungdom?

ChatGPT : – Det avhenger av individuelle behov og preferanser. Nes i Akershus har noen fordeler for ungdom, for eksempel en trivelig lokalsamfunn med mange fritidsaktiviteter og nærhet til naturen. På den annen side, kan Nes være mindre attraktivt for ungdom som ønsker en større by med et bredere utvalg av urbane fasiliteter og underholdningstilbud. Det er viktig for ungdom å vurdere sine egne behov og preferanser når de vurderer om Nes er et passende sted å bo.

Mistenkelig like

Men svarene fra roboten er mistenkelig like. Etter hvert går det litt på repeat:

Raumnes:Er Nes i Akershus et bra sted å bo for eldre?

ChatGPT: Det avhenger også av individuelle behov og preferanser. Nes i Akershus har noen fordeler for eldre, for eksempel en trivelig lokalsamfunn og nærhet til naturen. Det er også enkel tilgang til offentlig transport, noe som kan være en fordel for eldre som ønsker å bevege seg enkelt og bekvemt. På den annen side, kan Nes være mindre attraktivt for eldre som ønsker en større by med et bredere utvalg av fasiliteter og tjenester. Det er viktig for eldre å vurdere sine egne behov og preferanser når de vurderer om Nes er et passende sted å bo.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Har du fått bedre eller dårligere svar? Tips gjerne: lars@raumnes.no

Vage svar

Når vi spør mer konkrete spørsmål, blir roboten også mer vag.

Raumnes: – Hva er sjansene for at det blir bygget en ny motorvei gjennom Nes?

ChatGPT: Det er umulig å si med sikkerhet om det vil bli bygget en ny motorvei gjennom Nes. Beslutninger om nye veiprosjekter blir ofte tatt på grunnlag av en rekke faktorer, inkludert samfunnsbehov, økonomiske forhold, miljøhensyn og politiske prioriteringer. Det er derfor viktig å følge med på relevante beslutninger og utviklingen i området for å få en bedre forståelse av sjansene for et slikt prosjekt.

Raumnes: Hvordan er skolene i Nes sammenliknet med resten av Romerike?

ChatGPT : Det er vanskelig å si hvordan skolene i Nes sammenliknes med resten av Romerike uten å se på mer detaljerte data og informasjon. Skolekvalitet varierer ofte avhengig av en rekke faktorer, inkludert skolestørrelse, lærerkvalifikasjoner, tilgang til ressurser og elevgruppens sosiale og økonomiske bakgrunn. Det er derfor viktig å vurdere skolene i Nes sammenliknet med resten av Romerike på en mer detaljert måte for å få en nøyaktig vurdering av kvaliteten.

Raumnes: – Hvorfor er Arbeiderpartiet så populært i Nes?

ChatGPT : Det er umulig å si med sikkerhet hvorfor Arbeiderpartiet er populært i Nes. Partipreferanser kan variere avhengig av en rekke faktorer, inkludert lokale saker, nasjonale politiske spørsmål, økonomiske forhold og velgers personlige verdier og holdninger. Det kan være lurt å undersøke lokale valgresultater og spørre befolkningen direkte for å få en bedre forståelse av hvorfor Arbeiderpartiet er populært i Nes.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sliter med fakta

Heller ikke konkrete faktaspørsmål klarer roboten å gi skikkelige svar på.

Raumnes: Hvilke områder i Nes er de mest populære?

ChatGPT: – Det er umulig å si med sikkerhet hvilke områder i Nes som er mest populære, da dette kan variere avhengig av en rekke faktorer, inkludert personlige preferanser, budsjetter og livsstil. Men noen faktorer som kan påvirke områders popularitet inkluderer nærhet til sentrum, tilgang til offentlig transport, nærhet til friluftsområder, tilgang til skoler og andre offentlige tjenester, samt kvaliteten på boliger og eiendommer i området. Det kan være lurt å undersøke lokale eiendomspriser og spørre befolkningen direkte for å få en bedre forståelse av hvilke områder som er mest populære i Nes.

Raumnes: – Er boligprisene i Nes høyest på Årnes eller i Skogbygda?

ChatGPT: Det er umulig å si med sikkerhet om boligprisene i Nes er høyest på Årnes eller i Skogbygda uten å se på mer detaljerte data og informasjon. Boligpriser varierer ofte avhengig av en rekke faktorer, inkludert boligens størrelse, alder, tilstand og beliggenhet, samt områdets popularitet og tilgjengelighet til offentlig transport og andre bekvemmeligheter. Det er derfor viktig å vurdere boligprisene i Nes på en mer detaljert måte for å få en nøyaktig vurdering av hvor prisene er høyest.