EDLE DRÅPER: Regnet som falt over Nes tidligere denne uka var svært kjærkomment. Foto: John Arne Paulsen

Høylytt jubel for regnvær

– Dette kommer godt med, uten tvil. Men vi vet ikke hvor mye regn som kommer og om det er nok, sier landbruksrådgiver Anna Katarina Berg.

Hun viser til at landbruket har skreket etter nedbør lenge allerede. Tirsdag kom endelig de første dråpene fra oven etter en lang tørkeperiode.

– Det har vært tørt veldig, veldig lenge, men jeg har ikke tall på hvor mye vi trenger, sier Ann Katarina Berg. Hun jobber som rådgiver, miljø og korn i Norsk Landbruksrådgiving på Hvam.

Hun legger til at behovet varierer.

– Noen steder har man jord som holder godt på fuktighet og som trekker fuktighet opp fra undergrunnen, og andre steder tørker det veldig fort ut, sier hun.

Les også
– Denne var det litt størrelse på

– Hvis det kommer noen dager med regn nå, så kommer det godt med?

– Ja, det er sikkert og visst. Vi jubler høylytt for det som kommer nå. Vi vil gjerne ha litt mer nedbør også. Men vi klager på ingen måte på det vi får, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tørrere enn normalt

Både mars og april har vært tørre på Østlandet og Sørlandet. Flere værstasjoner med mer enn 100 års drift, blant annet Ås, Halden og Maridalsoset, har aldri registrert mindre nedbør for disse to månedene samlet enn i år, skriver Meteorologisk institutt i en pressemelding.

Landet som helhet fikk 70 prosent av normal nedbørsmengde i april, og på Østlandet og Sørlandet falt det fra 50 til 95 prosent mindre nedbør enn normalt.

– Trenger mer

For mange er ikke én dag med nedbør nok. Grasbøndene kan trenge mer.

– For grasbøndene er dette regnet utvilsomt veldig positivt nå, for de har allerede kjørt på gjødsel, og for dem er det bare bra at det nå løser seg opp, sier Berg.

Les også
Dukkert i kaldtvann og kos i teltbadstua

For bøndene som ikke har gjort ferdig våronna, tror hun at det vil tørke såpass fort opp igjen at de vil komme raskt i gang etterpå.

– Hvis det kommer så mye regn som forespeilet, så vil ikke dette regnværet ha noe å si i negativ retning for noen i næringen, fastslår hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Fyrte opp bål ved Svanfossen
FORTSATT SKOGBRANNFARE: Regnet til tross så melder meteorologene fortsatt om stor skogbrannfare (oransje nivå). Foto: api.skyet.no