HISTORISK FROKOST: Mandag 5. desember serveres historiens første skolefrokost til bygdas ungdomsskoleelever. Nå er menyen klar. Foto: Berit Roald / NTB

Historisk og innholdsrik skolefrokostmeny

Wraps med grillede middelhavsgrønnsaker, honningbakt søtpotet og tunfisksalat er bare noe av det som står på menyen når alle bygdas ungdomsskoleelever får gratis skolefrokost.

– Menyen ser veldig fristende ut og vi gleder oss selvfølgelig til å kunne tilby gratis skolefrokost til elevene, sier Sigurd Løken, rektor på Runni ungdomsskole.

GLEDER SEG: Sigurd Løken, rektor på Runni ungdomsskole, gleder seg til å kunne servere elevene skolefrokost hver dag. Foto: Ole Kaldal-Key

Må melde seg på

Han forteller at det denne uka går ut informasjon om det nye tilbudet til foreldrene og at elevene som ønsker å benytte seg av det må melde seg på.

– Noen foretrekker kanskje å spise frokost hjemme og det er viktig at maten som deles ut blir spist opp. Derfor ønsker vi en påmelding. Vi må prøve oss litt fram og må selvfølgelig passe på at maten spises opp og at det ikke blir stort svinn, fortsetter Løken.

Han forteller at de i dialog med elevene skal man komme fram til hvordan skolefrokosten kan spises uten at det tar for mye av undervisningstiden.

– Vi starter skoledagen klokka kvart over åtte og har da undervisning i en og en halv time fram til klokka kvart på ti. Vi ser for oss at de som ønsker det kan spise noe av frokosten da, men slike detaljer skal vi diskutere med elevene, fortsetter Løken.

Mandag 5. desember

Han er godt fornøyd med frokosten som nå skal serveres til elevene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi har vært med i prosessen og har fått være med å bestemme hvordan det endelige resultatet blir. Jeg håper mange benytter seg av dette tilbudet. Det vil sikre at alle får frokost og vi vet at noen ikke spiser noe som helst i løpet av en dag. Med dette sikrer vi i alle fall at alle får i seg ett måltid, sier Løken.

Det er Elvebredden Catering AS på Dal som ble valgt som leverandør av frokosten. Kravet til innhold og sammensetting var blant annet at frokosten skal inneholde et grovt kornprodukt, proteinholdig og magert pålegg og frukt eller grønnsak. Et krav var også at måltidene skulle være varierte, det vil si at det skal tilbys ulike måltider gjennom uka.

Den første skolefrokosten på Runni ungdomsskole og Vormsund ungdomsskole serveres mandag 5. desember.

Menyen dag for dag.

Mandag:

Wraps med grillede middelhavsgrønnsaker. Stor tortillalefse fylt med kikerter, grillede grønnsaker, ristede solsikkekjerner, syltet rødløk og hummus. Rulles sammen med friske grønnsaker og sprø salat.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Porsjonspakket kjøleskapsgrøt basert på havregryn, toppes med bærsaus.

Tirsdag:

To skiver grovt brød med sammalt mel, korn og kliwrap. Paprika hummus, to fiskekaker, rød kålsalat med asiatisk krydder. En skogsbæryoghurt og havregryn.

Onsdag:

Porsjonspakket salatboks. Byggrynssalat med fetaost, skalldyrsalat, muhammara, grønn salat, tomat og agurk. En klementin.

Torsdag:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Wraps med honningbakt søtpotet.

Stor tortillalefse med honningbakt søtpotet og fetaost med hummus, syltet rødløk og granateple, ristede gresskarkjerner, salat og sprø grønnsaker. En banan.

Fredag:

To grove skiver med sammalt mel, korn og kli. Solsikkekjerneplate. Ett kokt egg i skiver, tunfisksalat med grønnsaker, to cherrytomater, fire agurkskiver og en pære.