TALTE: Noen av de fremmøtte tok med egne pride-flagg for å fargelegge dagen.

Historisk markering – heiste pride-flagget for første gang i Nes.

Nå vaier regnbueflagget i Nes. Foran flere frammøtte ble årets Pride markert utenfor rådhuset med nytt pride-flagg og tale.

– Det var på tide å dra seg opp fra middelalderen! Vi klapper for at de har snudd og at de velger å gjøre det for første gang i Nes, sier Glenn Finstad. Sammen med en vennegjeng viste de sin støtte til årets markering.

Dette er første gang det markeres Pride i Nes og går dermed inn i historiebøkene. I junisola møtte et tjuetalls personer opp for å vise sin solidaritet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vivian Wahl, fungerende varaordfører Erlend Helle (Ap) og kultursjef Lars Roald Johansen avholdt en koronavennelig markering i henhold til flaggloven. Sammen med de framøtte, jublet og klappet de etter at regnbueflagget nådde toppen.

SAMLET SEG: Fra venstre, Marte Bekkedal, hunden Mint, Kine Iversen, Glenn Finstad, Kaia Sannerud og Mariann Thorstensen.

Talte

Ordføreren holdt en kort tale for de frammøtte etter at flagget ble heist. Hun la vekt på at Nes er en kulturkommune og at mangfold derfor er en selvfølge i Nes.

– Vi heiser det av respekt, i toleranse og solidaritet for enkeltmenneskets kjønnsidentitet og kjærlighet, talte Wahl. Hun fortalte om hvor symbolsterkt flagget er for Pride og at det var naturlig for å kaste seg rundt for en enkel markering fordi det er en markering som betyr så mye for mange.

Hva syntes dere om talen?

– Det var fint det hun sa og at hun har satt seg inn i fargene, det viser at en i hvert fall prøver, sier Finstad. Sammen ser de på dette som en start og at de håper på en større markering neste år, kanskje i samarbeid med Ullensaker.

Sammen med Finstad forteller de hvorfor de møtte opp på årets markering. Debatten i flere kommentarfelt på sosiale medier var en av grunnene.

– Vi er her for å markere Pride, men også fordi vi fikk med oss debatten og ser hvilken interesse som er der, sier Kaia Sannerud. Vennegjengen oppfordrer andre til å holde seg saklige i kommentarfeltene.

Flagget skal henge til lørdag kveld klokken 20.00 og Nes kommune har delt video av flaggheisingen og talen på sin Facebook-side.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
– Heldige som får elske den vi vil