KRITISK: Tale Maria Krohn Engvik angriper Raumnes etter at redaktør Fred C. Gjestad skriver om Kongsberg-drapene på lederplass. Foto: Heiko Junge/NTB

Helsesista angriper Raumnes: – Lei meg og sjokkert

«Kan en massedrapsmann gå løs på Årnes også», skrev redaktør Fred C. Gjestad på lederplass lørdag. Det fikk Tale Maria Krohn Engvik, kjent som Helsesista, til å rase.

– Jeg har bare lest overskriften siden dette var en plussartikkel, men det var nok. Jeg ble først gjort oppmerksom på det av voksne i lokalmiljøet, som har ungdommer som har en vanskelig periode nå. De er bekymret for hvordan en slik lederartikkel vi påvirke deres barn, sier Engvik til Raumnes.

Etter å ha blitt gjort kjent med lederartikkelen, kommenterte hun overskriften både gjennom sin egen Instagram-profil og under innlegget på Facebook-siden til Raumnes.

FRYKTTANKER: Helsesista la lørdag ut denne storyen på Instagram. Foto: Skjermdump

– Frykt og splittelse

På Facebook skriver hun følgende:

«Ærlig talt!! Har mottatt meldinger fra foreldre til ungdommer som reagerer skikkelig og er sinte, provoserte og lei seg over at dere kan skrive og poste noe slikt!! Skal dere begynne å skule på alle menn som sliter litt psykisk nå??? Hva ønsker dere å oppnå med å skrive dette Raumnes?? Det lager mer frykt, splittelse og utenforskap!!

Les også
– Vi har planer for mange ulike typer hendelser

Kanskje dere heller burde tenke litt over: hva kan vi på Årnes gjøre annerledes for å ta enda bedre vare på alle? Også de som har det vanskelig? Hvordan kan vi inkludere bedre og sørge for at alle har det bra, blir sett og har en plass å høre til?

Jeg er også lei meg og sjokkert over denne vinklingen, spesielt for de som nå sier det bidrar til ytterligere tunge dager og større angst i dagene framover.«

Mange redde

– Det som skjedde på Kongsberg har gjort mange redde i hele landet. Man ser at sånne ting kan skje over alt, og man kan bli overmannet av frykttanker iblant. Det betyr ikke at man skal skrive det i en lederartikkel eller smøre det utover i store overskrifter, sier hun videre.

Engvik påpeker at alle som når mange mennesker, både gjennom lokalaviser eller sosiale medier har et ansvar for hvordan ordene deres påvirker. Hun frykter at en konsekvens av det som skjedde på Kongsberg resulterer i at folk som sliter psykisk ikke tør å snakke om det og at det bidrar til ytterligere stigmatisering av mennesker med psykiske lidelser.

Les også
Verdensdagen for psykisk helse: – Det er viktig å vise at man er der

– Det er det siste vi ønsker, sier hun.

– Hvordan kan du reagere så sterkt etter å bare ha lest overskriften?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er mange som bare leser overskrifter, og jeg reagerer når det blir publisert sånn på Facebook. Noen var åpenbart bekymret for hvordan en slik overskrift ville påvirke deres ungdom, sier hun.

Alle har et ansvar

Engvik er opptatt av å skape trygghet når slike ting har skjedd, og hun oppfordrer til å ikke la frykten for hva som kan skje hindre oss i å leve. Samtidig påpeker hun at frykttanker er helt normalt, og hun anbefaler å snakke om det. Hun påpeker at det er helt normalt at vi alle har dårligere psykisk helse iblant, og at noen også får en diagnose på psykiske lidelser.

– Det betyr ikke at man blir så syk at man er i stand til å gå ut og skade og drepe andre mennesker. Stort sett er det en selv og de nærmeste pårørende som lider. Særlig for de som ikke får hjelp når og så lenge de har behov for det. Men at det iblant skjer, viser oss tydelig at vi ikke har vært gode nok. Alle skal ha en plass å høre til, å være en del av et fellesskap. Vi har alle ansvar for at folk ikke blir stående utenfor, og den jobben starter i barnehagen og varer hele livsløpet, sier hun.

Engvik forteller at hun stiller store krav, og kritiserer politikere og myndigheter for ikke å gjøre nok, og hun kommer til å være ganske tydelig framover også.

– Bra det er et annet fokus

Gjennom lederartikkelen i Raumnes ber redaktør Fred C. Gjestad blant annet om at vi må ha et psykiatrisk tilbud som gjør at psykisk syke kan få hjelp før de går til drastiske skritt. Han mener at vi som samfunn må tørre å være så nær hverandre at vi fanger opp at noen har det ekstra vanskelig eller er i ferd med å miste fotfestet.

«Vi må kunne hjelpe de som ber om det, uten at de må stå i en lang kø når krisen er et faktum», skriver han.

– Det er fint å høre at det er et annet fokus i teksten enn det som kommer fram gjennom overskriften. Men for alle de som ikke kommer seg inn i teksten, blir det veldig feil, sier Engvik.

– Frykten må ikke dominere

Gjestad mener det er fint at de som reagerer på det som blir skrevet gir uttrykk for sin mening.

SVARER: Raumnes-redaktør Fred C. Gjestad svare på kritikken fra Helsesista. Foto: Guro Skjelderup

– Det er fint i et åpent og demokratisk samfunn, sier han.

– Hvorfor valgte du å ta opp dette temaet i lederen på lørdag?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– På samme måte som vi tegner forsikring mot brann, er vi nødt til å være forberedt på at det utenkelige kan skje. Vi er ikke forskånet fra lidelse i livet. Ved å tenke tanken på at noe kan skje oss, vil vi takle det bedre den dagen det mot formodning skulle skje, sier Gjestad.

Les også
Rektorens beskjed til elever og foreldre i Nes: – Det er så viktig

I lederartikkelen er han tydelig på at vi ikke må spre frykt og at vi må hjelpe hverandre slik at frykten ikke får dominere.

– Undervurderer ungdom

Gjestad kommenterer kritikken slik:

– Jeg synes mye av kritikken undervurderer kanskje spesielt ungdom. Som Helsesista også er innom er dette tanker som mange har tenkt allerede, og jeg tror ikke det er nye tanker for ungdom i Nes. Jeg tror heller at vi ved å sette ord på dette er med på å hjelpe til at man ikke blir sittende alene med de tankene, sier han.

Gjestad forklarer at han setter ord på hva vi på individnivå, medmenneskelighetsnivå og samfunnsnivå kan gjøre for å møte dette. Han innrømmer at han ble overrasket over styrken i kritikken.

Ikke ment å provosere

– Det var ikke en lederartikkel som var ment å provosere. Intensjonen var å forberede oss på at noe kan skje her også slik at vi kan være forberedt. Vi må ikke gjemme bort de vanskelige temaene, og vi må tørre å sette ord på det. Det kunne faktisk like godt vært på Årnes som på Kongsberg denne skjedde, selv om det er liten sannsynlighet for at det skal skje, sier han.

Gjestad forstår at ungdom kan kjenne på frykt etter det som skjedde på Kongsberg. Hans mål med lederen var ikke å framkalle frykt, snarere tvert imot.

– La dette være en invitasjon til en samtale, sier han.