ISOLASJON: Mathias Moen må ha hjemmeskole mens han er i islonasjon, her sammen med mor Hege Elisabeth Moen. Foto: Privat

Hele familien testet positivt: – Jeg er glad vi ble smittet alle sammen

– Det var bedre at vi ble smittet alle sammen, framfor at vi skulle sitte flere uker i karantene, sier Hege Elisabeth Moen.

Sammen med førsteklassingen Mathias sitter hun på andre uka i karantene og isolasjon. Nå teller de ned til de kan returnere til et normalt liv.

Det startet med et utbrudd på Runni ungdomsskole. Mandag i forrige uke testet 14 år gamle Celine og pappa Kay Magnus positivt på koronatesten.

– Vi prøvde å isolere dem på hvert sitt rom, men det viste seg raskt å ikke være mulig. Onsdag valgte vi derfor å være sammen alle sammen, forteller Hege Elisabeth til Raumnes.

Snart 3000 smittede

Familien Moen på Fjellfoten er langt fra alene. FHI melder at mandag hadde 2994 nesbuer blitt smittet av korona siden starten i mars 2020. I uke tre testet 466 nesbuer positivt på korona, noe som er ny smitterekord.

– Sist uke testet 466 innbyggere positivt på korona. Det er som kjent ikke antall smittede som nå er den største utfordringen, men den totale smittebyrden, opplyser Nes kommumne.

Bare siden fredag ble det registrert 213 koronasmittede. Det er 158 flere enn gjennomsittet den siste uken, som var på 55 smittede per dag. Nes kommune oppfordrer til å stå sammen om å bremse smitten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi må sammen gjøre det vi kan for å bremse smitten, det er viktig for å unngå at vi får altfor høyt sykefravær, slik at samfunnet og våre tjenester kan opprettholde et forsvarlig tjenestenivå, opplyser Nes kommune, med oppfordring til innbyggerne om å si ja til vaksine.

– Vi er nå i en fase der Omikron-viruset har bidratt til rekordsmitten. Det forventes at smittetrykket i en periode fortsatt vil holde seg høyt, uansett hvilke tiltak som settes inn. Er du ekstra utsatt for smitte på grunn av alder, underliggende sykdom eller er uvaksinert ber kommuneoverlegen om at du gjør nødvendige tiltak for å unngå å eksponere deg for smitte, skriver Nes kommune på sine hjemmesider.

Redd for karantene

Det Hege Elisabeth var aller mest redd for, var at smitten skulle spre seg sakte i familien slik at det ble flere uker karantene på husets seksåring. I verste fall kunne seksåringen få enda ti nye dager i isolasjon

– Det er vanskelig for han å forstå at han ikke kan delta på svømming og turning, forteller hun

HJEMMESKOLE: Mathias Moen hadde hjemmeskole mens han er i isoasjon. Foto: Privat

Onsdag i forrige uke ble både seksåringen og Hege Elisabeth smittet. Bortsett fra at hun har litt vondt i halsen, forteller hun at det går bra med hele familien.

– Det har gått veldig mye bedre med hele familien etter at vi droppet isolasjon. Jeg er glad vi ble smittet alle sammen, så slapp vi å utvide karantenen gang på gang, sier Hege Elisabeth.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mandag var Celine tilbake på Runni ungdomsskole og Kay Magnus tilbake på jobb. To dager til, så slipper Hege Elisabeth og Mathias ut av sin isolasjon, og livet er på vei tilbake til det normale.

Sykemeldte på grunn av korona

Nye tall viser at nesten annenhver sykmelding i forrige uke var koronarelatert. Foreløpige tall fra Nav viser at 50.200 nye personer hadde legemeldt sykefravær i forrige uke, på nasjonalt basis. 22.300 av sykemeldingene var koronarelaterte.

50.200 nye sykmeldte personer sist uke er 5.500 flere enn i uken før og 21.300 flere enn i samme uke for ett år siden, viser tallene fra Nav, ifølge NTB.

– Antall nye personer med legemeldt sykefravær stiger som følge av omikronspredningen i samfunnet. Antallet nye sykmeldte personer totalt og med koronarelaterte diagnoser er det høyeste siden mars 2020, da vi fikk den første nedstengningen som følge av viruset, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.

Flest nye sykmeldte personer i forrige uke er blant personer sysselsatt innen helse- og omsorgstjenester, med 12.900 personer. 5.000 av dem hadde koronarelaterte diagnoser.