POD-TEAM: Kulturminnebøndene Lise Kristensen og Eva Nordbye lanserte i sommer «Ravinepodden».

Har nesten 1000 unike lyttere: – Noen tenker kanskje at det er litt sært

I sommer lanserte kulturminnebøndene Lise Kristensen og Eva Nordbye podcasten «Ravinepodden». De er svært fornøyde med responsen så langt.

I 2021 startet Kristensen og Nordbye produksjonen av «Ravinepodden», en podcast som handler om raviner i Nes – med Vormadalen som utgangspunkt. Vormadalen er et av ravinelandskapene som står på Riksantikvarens liste over kulturhistoriske landskap av nasjonal interesse (KULA).

– I Ravinepodden møter du naturbrukere, historikere, forskere, kulturfolk og bønder – folk som både har et nært forhold til ravinene og som kan fortelle både det ene og det andre om dem, skriver kulturminnebøndene på ravinepodden.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ønsker bevisstgjøring

Podcasten var et av temaene under seminaret «Landskap i bevegelse» på Huser gård i Fenstad onsdag kveld. Til Raumnes forteller Kristensen og Nordbye at hensikten med å lage podcasten var et ønske om å bevisstgjøre folk.

Les også
Derfor kastet de seg på podkast-bølgen: – Nes har noe ingen andre har
LANDSKAP I BEVEGELSE: Kulturminnebøndene Lise Kristensen og Eva Nordbye presenterte podcasten under onsdagens seminar på Huser gård.

– Vi ønsker å bevisstgjøre folk om det utrolig unike og sårbare landskapet som finnes i Nes. Det er veldig mange som ikke vet hvor spesielt og sårbart det faktisk er, sier Kristensen.

12 episoder

Da de begynte produksjonen hadde de en intensjon om å lage fem episoder. To år senere er 12 episoder innspilt, i tillegg til bonusmateriale.

– Noen tenker kanskje at det er litt sært, og det er det kanskje også. Men vi har snakket med veldig mange forskjellige folk om forskjellige temaer, alt fra Riksantikvaren til en fisker fra Fenstad, forteller Nordbye.

– Det har vært mange å ta av. Gjennom årene har vi opparbeidet oss et stort nettverk, og det var heller vrient å velge ut noen av dem til å være med, legger Kristensen til.

Les også
– Vi må bygge en kultur av kjærlighet for det som gjør at vi kan eksistere

På grunn av koronapandemien tok det lengre tid enn de hadde håpet på å fullføre prosjektet, men nå forteller damene at de er veldig fornøyde med å være i mål.

Lærerikt og morsomt

Høydepunkter som trekkes fram gjennom arbeidet med podcasten er muligheten til å dra opp historier som noen folk har glemt, og å knytte til seg unge samarbeidspartnere og dermed få ulike innfallsvinkler.

De har fått unge krefter både i produsentene Bernt Karsten Sannerud og Frode Werner, men også fra Marius Sjøli, Marius Lien og Benjamin Hidas, som har spesialkomponert musikken til podcasten, som til nå har nesten 1000 unike lyttere. Det sier de seg veldig fornøyde med.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hva har vært det morsomste med å lage podcasten?

– Alt jeg har lært. Det har vært moro å prate med forskjellige folk, sier Kristensen, og får støtte fra Nordbye.

– Vi har plutselig fått innblikk i helt andre måter å leve på, det har vært moro, sier Nordbye.

MORO: Eva Nordbye og Lise Kristensen synes det har vært gøy å jobbe med podcasten, og forteller at de har lært mye.

Ved spørsmål om de har noen episoder å peke ut som folk spesielt bør få med seg, trekkes de to første episodene fram. I den første episoden får man grunnleggende kunnskap om hva en ravine egentlig er, mens i den andre episoden får man høre mer om filosofi om konflikter mellom natur og kultur.

Les også
50 år siden den store bakkeplaneringen: – På det meste gikk 13 50-tonns bulldosere hele året

Podcasten kan høres på de fleste steder man kan høre på podcast, i tillegg til ravinepodden.no.