SATSER ØKOLOGISK: Til tross for en krevende sesong i landbruket, er det flere av de økologiske grønnsakene ved Hvam videregående skole som har klart seg godt – blant annet kål og blomkål. Fra venstre: Stine Holme Andresen, Siril Røtterud, Thea Lindsveen-Johansen, Mathilde Andreassen og faglærer og gartner Inger M. Frette.

Har lagt om driften – selger bare økologiske grønnsaker

Snart tjue år etter at gårdsbutikken på Hvam åpnet, selger de for første gang bare økologiske grønnsaker.

– Det er i vinden og stadig flere etterspør det, sier Kristin Østreng, lærer og daglig leder for Beitet gårdsbutikk på Hvam videregående skole om omlegging fra konvensjonell til økologisk produksjon.

KOMMER TIL MATFESTIVALEN: Kristin Østreng, lærer og daglig leder for Beitet gårdsbutikk på Hvam videregående skole, tar med elever og grønnsaker til Brød og Cirkus.

I hyllene i gårdsbutikken bugner det av egendyrkede grønnsaker, alt fra løk, gulrøtter og blomkål til egenprodusert syltetøy laget med lokale råvarer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

SITTER KLAR: Fredrik Holdhus sørger for at kålen havner der den skal.

– Vi har brukt rundt fire år på å prøve oss fram, og dette er den første sesongen der alt er økologisk. Folk er også opptatt av ureist mat, og det som ikke er produsert på skolen av elevene, er varer fra lokale produsenter, sier Østreng om vareutvalget i butikken.

Gårdsbutikken på Hvam ble etablert i 2004, og skiftet etter hvert navn fra «Drivhuset» og «Gårdsbutikken på Hvam» til «Beitet gårdsbutikk» i 2008. Butikken har gjennomgått flere forandringer på de snart tjue årene den har eksistert.

GÅRDSBUTIKK: I gårdsbutikken på Hvam er det også mulig å kjøpe mat.

– Elevene har vært med på å bygge opp butikken, som også fungerer som undervisningslokale. De er med på det meste som skjer både her og ute på jordene. Gårdsbutikken er en fin læringsarena, og tanken er at det er her vi skal selge egne produkter, sier Østreng.

Sammen med elever ved skolen åpner de «gårdsbutikk» på Matfestivalen Brød og Cirkus i år også.

– Det er en fin anledning til å vise ansikt i lokalmiljøet og fortelle hva vi driver med, og responsen har vært veldig bra, sier Østreng.

LOKALE PRODUSENTER: I gårdsbutikken selges det mat fra lokalmatprodusenter.