Ble norgesmester: Slik så det ut på «pallen» etter NM for klasse UNL 500, klasse 2. Fra venstre, Carl Morten Boine (tredjeplass) Håkon Boine (førsteplass og norgesmester) og Vegard Fredriksen (andreplass). (Foto: Frode Knutsen) Foto: Privat

Håkon ble norgesmester i langholdsskyting

Håkon Boine ble norgesmester i langholdsskyting 500 meter, mens pappa Carl Morten tok tredjeplassen. Det ble dermed to nesbuer på pallen.

– Jeg vant med ti poeng. Det var litt vind, så det ble store forskjeller på resultatene, sier Håkon Boine, som lørdag ble norgesmester i presisjonsskyting med rifle som ble arrangert på Eggemoen av Hadeland og omegn benkeskytterklubb.

Totalt skytes det 30 tellende skudd fordelt på tre tiskuddsserier. Håkon endte på totalt 289 poeng med seriene 94, 98 og 97.

– Jeg startet med en serie på 94, men klarte å samle mer på de to neste seriene. Det var litt vind, og et knepp på kikkerten utgjør mye, sier Boine, som ikke hadde forventninger om å vinne, men som klarte å holde fokus.

Lange hold

Klassen Håkon ble norgesmester i heter 500 UNL klasse to.

– Vi skyter liggende på bakken med to-fot (utfellbare bein på våpenet, journ.anm.) på 500 meter. Vi bruker den samme Sauer-børsa som DFS, men med et annet chassi, og kaliberet er 6,5x55, forteller Håkon.

De har begge skutt mye baneskyting i regi av Det Frivillige Skyttervesen (DFS), men begynte med langholdsskyting for to-tre år siden.

– Den store forskjellen fra DFS-skytinga er avstanden og størrelse på blinkene, forteller Håkon, som legger til at man kommer langt med skyteferdigheter fra DFS.

Pappa på tredjeplass

Etter at Håkon sikret seg førsteplassen og NM-tittelen med 289 poeng, sikret pappa Carl Morten tredjeplassen med 278 poeng, bare ett poeng unna andreplassen og Vegard Fredriksen.

– Jeg var ett poeng unna andreplassen, og det er små marginer, forteller Carl Morten, som er fornøyd med en andreplass, og fikk poengsummene 93, 91 og 94 etter tre serier.

Han forteller at langholdsskyting er fint for dem som ikke liker stående skyting, og alt foregår liggende.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er fint for dem som ikke liker å stå. Man må justere for vind, og det er høye krav til ammunisjon, forteller Carl Morten.

For at ammunisjonen skal bli god nok og passe til børsa, lader far og sønn Boine patronene selv.

– Vi lader selv og har testet ammunisjonen i børsa på forhånd. Det går litt tid ved ladebenken, og vi satte av en hel dag til å lade ammunisjon til stevnet i helga, forteller Carl Morten, som tror det kanskje kan ha gitt utslag på resultatlistene.

3. plass på 600 meter

BANERIFLE: I langholdsskyting brukes samme Sauer-rifla som i DFS, men dioptersiktene er byttet ut med kikkert som forstørrer 25 ganger. Foto: Privat

Dagen etter at Håkon ble norgesmester på 500 meter, skulle det skytes 600 meter.

– Da var det litt enklere vindforhold, og Håkon tok 3.-plassen. De tre på pallen slo til sammen den gamle norgesrekorden, forteller pappa Carl Morten.

Videre for de to langholdsskytterne går turen til Kongsvinger-området i september, der de skal delta på et TRS-stevne.

– Der skyter vi med samme våpen, men får andre utfordringer og ulike hold, forteller Carl Morten.

Både Carl Morten og Håkon er medlem i Haga skytterlag, men skyter også for Oslo/Akershus langholdsklubb.