Gult flomvarsel for Glomma
NVE har oppgradert flomvarslene sine i helgen. Trysilelva er justert opp til oransje nivå, mens Glomma er satt på gult nivå.
– Vannføringen har nå tatt seg opp igjen i Glomma grunnet varmt vær og mye snøsmelting. Noe regn i løpet av mandag-tirsdag kan bidra til ytterligere økning i vannføring både i Trysilelva og Glomma, skriver Norges Vassdrags- og energidirektorat i en pressemelding søndag ettermiddag.
NVE er spesifikke for Glomma gjennom Nes.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
– Glomma sør for Vormsund (samløp med Vorma) ventes å nå gult nivå tidlig denne uka, og NVE har sendt ut et flomvarsel på gult nivå som gjelder kommunene langs den sørligste delen av Glomma og Øyeren, skriver de i pressemeldingen.
Svakt økende
Det er imidlertid, i følge NVE, ikke flomvarsel i Mjøsa ennå.
– Vannføringen i Gudbrandsdalslågen er svakt økende. Det ventes foreløpig ikke flom i den sørligste delen av Gudbrandsdalslågen og Mjøsa før i slutten av kommende uke, påpeker NVE i meldingen.
Det er imidlertid oransje nivå i flere områder, og det skyldes kraftig og vedvarende snøsmelting. Flomvarselet for Altaelva, Trysilelva og Krøderen er justert opp til oransje nivå, i følge NVE. Trysilelva vil etter hvert få direkte innvirkning på Glomma, men her ventes vannføringen å avta igjen med kjøligere vær mot slutten av uka.
Jordskred
– Stor vannføring og vannmettet jord gjør at situasjonen er svært følsom for nedbør og temperatur. Det ventes regn og regnbyger i deler av Sør-Norge mandag og tirsdag som kan føre til skadeflom i flere elver på Sør- og Østlandet, skriver NVE.
NVE påpeker at oransje nivå er en alvorlig situasjon som forekommer sjelden og kan medføre flomskader. Statskraft som regulerer elva og flomvarslingen i NVE følger situasjonen tett.
NVE påpeker også at det er fare for jord-, sørpe- og flomskred fra mandag i deler av Østlandet.
– Det har de siste dagene vært like mye snøsmelting som om det hadde regnet 20-30 mm hver dag i store deler av Sør- og Østlandet, sier Per Glad, jordskredvakt i NVE. Det er i dalstrøk der det fortsatt ligger mye snø på fjellet ovenfor som er mest utsatt, tilføyer Glad.