annonse

Grøndalen gård ble tildelt merke for dyrevelferd

Stolt
Stolt: Hans Arild Grøndahl og Anne Birte Olsen på Grøndalen gård har hatt dyrevelferd høyt på dagsorden i mange år. Nå er gården, som en av de første i landet, tildelt Dyrevernalliansens nye merke Dyrevernmerket. Arkiv (Foto: Jan Espen Mathisen)
Sammen i seks uker
Sammen i seks uker: Et av kriteriene for Dyrevernmerket for storfe er at ku og kalv får være sammen i seks uker. (Foto: Iselin L. Hauge, Dyrevernalliansen)
FAKTA

Grøndalen gård er en av de første gårdene i landet som får tildelt Dyrevernmerket. Det gjør Hans Arild Grøndahl stolt.

Lisbet Bekkeli Amundsen

Allerede i 1999 bestemte han seg for at ku og kalv skulle få gå sammen i to måneder. Fram til da fulgte Grøndahl tradisjonen med å skille ku og kalv rett etter fødselen. Han har flere ganger fortalt om øyeblikket da han så lykken i kumoras øyne da hun fikk være sammen med kalven sin første gang. På den økologiske gården har dyrevelferd stått høyt på agendaen, og dyrene har hele året fri tilgang til beite og frisk luft. Nå kan han glede seg over at ferskosten Nyr, som produseres på gården, kan merkes med Dyrevernalliansens nye matmerke Dyrevernmerket. Merket ble offentliggjort denne uka, og foreløpig har to produkter fått merkingen. De er Grøndalen gård og Hovelsrud gård i Hedmark som produserer kylling. I tillegg har Dyrevernalliansen inngått en intensjonsavtale med Stange kylling.

– Dyrevernalliansen har hatt et pilotprosjekt med dyrevelferdsmerking på Nyr, og det merket var det kun vi som hadde. Gjennom dette har vi høstet erfaringer, og Dyrevernalliansen har jobbet med å få til dette merket i to år. I første omgang merkes produkter fra storfe og kylling, men gris og egg kommer etter hvert, sier Grøndahl.

Motiverende

Han mener det er motiverende og inspirerende å bli tildelt Dyrevernmerket, og han er stolt av at gården får være med på dette.

– Dette er et bevis på at vi blir sett og at det blir satt pris på den måten vi har drevet gården på i mange år, sier han.

Grøndahl forteller at han tror merket kommer fordi norske forbrukere etterspør valgmuligheter i større grad.

– Noen etterspør det billigste, mens andre er ute etter økologiske varer, produkter med historie og som er produsert med fokus på dyrevelferd. Dyrevernmerket gjør det lettere å velge ut ifra hva man er opptatt av, sier han og forklarer at Nyr har fått merket allerede.

Ku og kalv sammen

Et av kravene for å bli tildelt merket er at ku og kalv får være sammen i seks uker. De skal også ha muligheter til å komme ut, og minst fire måneders beite er påbudt.

– Det var ikke store forandringene vi trengte å gjøre for å tilfredsstille kravene for å få merket, sier Grøndahl.

Han er stolt over tildelingen av merket.

– Dette er veldig moro. Vi begynte å lage Nyr for å fortelle historien om ku og kalv som fikk gå sammen. Vi ville fortelle og bevise at det går an å tjene penger på den produksjonen vi har drevet, at det ikke bare er en flopp og at produkter laget med høyt fokus på dyrevelferd vil bli etterspurt mer og mer. At flere nå tar etter synes jeg er kjempemorsomt, sier han.

Rema 1000 har finansiert oppstarten av merket med 5,5 millioner kroner og har ifølge NRK forpliktet seg til å investere ytterligere tre millioner kroner.

lisbet@raumnes.no

annonse