UVURDERLIG STØTTE: Kona Inga-Lills støtte har vært avgjørende for Thomas Johansen for å komme tilbake til sporten. Foto: Privat

Gjør comeback: – Det hadde ikke gått uten kona

I 2017 måtte Thomas Johansen (33) gi seg med å spille amerikansk fotball på grunn av en skade. Fem år senere er han tilbake hos Eidsvoll 1814.

Året 2013 var da Thomas Johansen først begynte å spille amerikansk fotball.

– Jeg hadde sett mye amerikansk fotball på TV, og syntes det så veldig kult ut. Men jeg var veldig usikker, og gikk mye fram og tilbake på om jeg ville teste det ut. Til slutt sa jeg bare «skitt au» og ringte til laget i Eidsvoll, som sa at det bare var å komme, sier Johansen.

Etter en dårlig periode for Eidsvoll 1814, fikk de en stor opptur i 2013 da Johansen startet. Laget gikk ubeseiret gjennom sesongen og rykket opp.

I KAMPMODUS: Thomas Johansen er nummer 55, her under kamp mot Oslo Vikings. Foto: Thomas Kvehaugen

Ga seg på grunn av skade

I løpet av de fire årene på laget, opplevde Johansen både oppturer og nedturer, fram til han røk leddbåndet i kneet under en treningskamp mot et finsk lag i 2017.

Høsten samme år prøvde han å trene seg opp igjen, men da han røk leddbåndet i ankelen også, innså han at han måtte gi seg helt.

– Det var veldig kjedelig å måtte slutte, men jeg jobber som anleggsgartner, og er avhengig av å ha bein som funker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Johansen savna sporten, men verken tid eller form strakk helt til. I 2020 kom datteren Aurora til verden, og han hadde dermed enda mindre tid til overs.

Var ønsket tilbake

Årene gikk, og lysten til å spille ble større. Spillere som Johansen hadde spilt med tidligere hadde nå blitt trenere, og begynte å mase på ham for at han skulle komme tilbake på laget.

– De maste ganske mye en periode. Etter hvert tok de også kontakt med kona mi, og spurte henne om hun kunne få meg til å begynne å spille igjen. «Hvis han vil det, så gjerne for meg», svarte hun, og da var det egentlig gjort, sier Johansen.

Moro å spille kamp igjen

I januar i år var han tilbake på trening, og selv om han kjenner at formen ikke er som den var, så synes han det er gøy å være tilbake.

– Foreløpig er det ingen skader, sett bort ifra tre strekker. Men med mye tøying og forebyggende trening så har det gått seg fint til, sier Johansen.

Første kamp for sesongen var 1. mai mot Oslo Vikings. Kampen endte med tap for Eidsvoll 1814, men Johansen synes uansett at det er godt å være tilbake.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det var veldig moro å spille kamp igjen, selv om vi tapte. Siden vi er et bygdelag, så er det ofte ikke like mange på trening, og da får man ikke trent helt optimalt. Det er nok mye av årsaken til at vi tapte denne gangen, vi merka godt at det andre laget hadde trent mer enn oss, sier han.

Mer forsiktig nå

Johansen trekker fram at på grunn av faren for å skade seg, holder de seg unna for mange taklinger på treninger. Han synes det derfor er en helt annen opplevelse å spille kamp.

– Det er deilig å kunne gå litt amok og være litt gæren på kamp. Men så er jo konsekvensen at man risikerer å skade seg, det er mye tett kontakt og butting under en kamp.

På grunn av skadene for fem år siden forteller Johansen at han likevel er litt mer forsiktig.

– På grunn av jobben så er jeg litt mer forsiktig, og tenker litt ekstra på det. Tanken kan være litt distraherende under kamp, men det går heldigvis fort over. Men tanken om at det kan gå enda verre nå ligger der.

Konas støtte har vært avgjørende

Konas velsignelse har vært helt avgjørende for om Johansen skulle begynne å spille igjen. Han hevder at dersom hun ikke hadde tenkt at det var greit, så hadde han ikke begynt igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Da vi akkurat hadde fått Aurora var det ikke aktuelt uansett, man er lenge borte om gangen. Men nå begynner hun å bli så stor at det er greit for kona å være alene med henne, sier Johansen, som legger til at han gjerne er borte fra klokken 19 til 23 dagene han har trening.

Konas støtte har derfor vært uvurderlig for ham. Han forteller at hun er med på både kamper og diverse festligheter med laget, og at alle samboere av folk på laget blir godt tatt imot av gjengen.

AURORA ER MED: Datteren Aurora (2) var nylig med på sin første kamp, og heiet på pappa. Foto: Amanda Tandberg

– Inga-Lill er med på alt og ser på hver eneste kamp. Aurora var også med på sin første kamp for ikke så lenge siden, så det var moro.

Både Johansen og kona trekker fram at amerikansk fotball er en unik sport, og at det er mye av grunnen til at de begge synes det er moro.

– Det er noe helt annet enn for eksempel vanlig fotball. Det er en helt annen kultur og et annet miljø, og kameratskapet er veldig sterkt. Det er lagspill på en annen måte, man er mye mer avhengig av hverandre for å gjøre det bra, sier Johansen, og fortsetter:

– Ikke minst er absolutt alle velkomne. Uansett om du er høy eller lav, uansett hvor mye du veier, eller om du er gutt eller jente, så tar laget deg imot med åpne armer.

Størrelsen gir ham en fordel

Selv om størrelsen ikke har noe å si på hvorvidt man kan komme på laget, så varierer fordelene basert på hvilken posisjon man spiller.

Med sine 184 cm over bakken, og 135 kg, så har Johansen en stor fordel som linjespiller.

– Man skal være litt gæren som linjespiller i forsvar, så høyden, vekta og eksplosiviteten min gir meg en fordel. Møter mange tyngre folk på motsatt linje så er det en klar fordel for meg å ha noen kilo å rutte med, sier han.

Forrige gang Johansen spilte, veide han ti kilo mindre enn nå. Han hevder at han var raskere da, men litt for lett da det ble mye motstand fra motsatt side.

– Jeg merker at jeg har mye mer moment nå og kan stille mer likt med de som er større enn meg.

Håper på NM-gull

For tiden deltar Eidsvoll 1814 på skandinavisk cup, og reiser dermed rundt i Skandinavia for å spille kamper. Til høsten er det norgescup, og her håper Johansen at de kan hevde seg.

– Den skandinaviske cupen er mest for moro skyld, så vi får utfordra oss litt. Det blir en slags trening til norgescupen i høst. Det hadde vært gøy å henta et NM-gull, det er tross alt 9 år siden sist Eidsvoll 1814 fikk gull.