FORNØYD: Liv Thon Gustavsen (Frp) er godt fornøyd med plattformen og de seirene Frp har fått i forhandlingene. Hun blir fylkesvaraordfører i Akershus de neste fire årene.

Fylkesvaraordføreren: – Vi skal være pådriver for å gjøre ferdig E16

Høyre, Frp, Venstre og KrF i Akershus offentliggjorde onsdag sin politiske plattform. De skal blant annet være pådrivere for å sluttføre E16-utbyggingen gjennom Nes.

– Vi skal være pådriver for at Nye Veier ferdigstiller vegen, sier Liv Thon Gustavsen (Frp). Hun blir som vi antydet tidligere i uka fylkesvaraordfører når Akershus fylke gjenoppstår. Høyres Thomas Sjøvold blir fylkesordfører.

Les også
Slik svarer Ole Andreas på E16-utfordringen fra MDG

Anette Solli (H) blir fylkesrådsleder, mens Thomas Staahle (Frp) blir finansråd og fylkesrådsnestleder i Akershus. Øvrige fylkesråder blir Håkon Snortheim (H), samferdsel, Solveig Schytz (V), plan, kulturminnevern, klima og miljø, Ole Jakob Johansen (Frp), kultur, tannhelse og frivillighet, Ida Lindtveit Røse (KrF), næring, idrett, mangfold og folkehelse og Lise Hagen Rebbestad (H), utdanning.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Fire av de politiske toppstillingene i Akershus kommer fra Romerike, sier Gustavsen fornøyd.

Plattform på 20 sider

Gustavsen forteller at det har en solid politisk plattform på hele 20 sider.

– Grunnen til at det har tatt tid er at det skal være parlamentarisme i Akershus. Det betyr at vi må ha en solid plattform i bunn. Den ble vi ferdige med i helgen, og den er godkjent av alle de fire partiene, sa Gustavsen til Raumnes tidligere i uka.

Les også
Nytt E16 forslag over elvemøtet kan spare milliarder

Plattformen ble offentliggjort onsdag morgen i en pressekonferanse.

Fylkets nye varaordfører sier det er svært motiverende å gå løs på oppgavene, og hun føler Frp har fått noen viktige seire i forhandlingene. Ett av punktene som berører Nes mest er altså jobben med å ferdigstille E16.

Fritt skolevalg

– Et kjempeviktig punkt er fritt skolevalg. Det innføres igjen fra høsten 2024, sier Gustavsen, som peker på at det er åpenbart urettferdig med soneinndeling, som for eksempel at elever som vil gå matfag og bor på Auli blir henvist til Nannestad og ikke får plass på Sørumsand.

Les også
Transportfirma kjøpte Udnes Aldershjem

– Hvor mange elever er rammet av dette?

– Det har jeg ikke tall på. Men det er viktig selv om de er få at vi klarer å holde de i skolen, sier Gustavsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En annen viktig sak for Frp er innføring av psykisk helseteam i Akershus, og dette skal komme raskt på plass.

Etterslep på vegene

– Den kanskje viktigste seieren for Frp er en milliard kroner til vedlikehold og etterslepet av fylkesvegene, sier Gustavsen.

Les også
Selger gård med lang historie: – Her er det bare å finne fram superlativene

Den vanskeligste saken for det ny samarbeidet i Akershus er Oslopakke 3 - som er en overordnet plan for utbygging og finansiering av veger og kollektivtrafikk i Oslo og Akershus. Pakken har en økonomisk ramme på 75 milliarder kroner (2013-nivå) for perioden 2013-2032. Finansieringen skjer blant annet med bompenger.

– Frp er i mot den finansieringsmodellen, men jeg føler vi har landet den saken godt også, sier nesbuen.