annonse

Frykter bomstasjoner vil bli grendenes død

Ønsker ikke bom
Ønsker ikke bom: Tove Nyhus (Frp) gjorde det klart for en fullsatt sal på Opaker torsdag at hennes parti ikke ønsker bomstasjoner verken på den nye E16 eller sidevegene. Begge (Foto: Lisbet Bekkeli Amundsen)
Frykter grendenes død
Frykter grendenes død: Rune Tranum, leder i Vestre Nes Arbeidrlag, frykter at bomlegging av sidevegene vil bli grendenes død.

– Når vi skal på fri- tidsaktiviteter på kveldstid, skal vi ikke påføres ekstrautgifter i bompenger. På denne måten dreper de bygdene våre. Lisbet Bekkeli Amundsen 63 91 18 13 lisbet@raumnes.no

Nye E16 Rune Tranum, leder i Vestre Nes Arbeiderlag, gir klare signaler om at hans parti vil jobbe mot bomlegging av sideveger til nye E16. Det samme gjør Tove Nyhus (Frp), Per Bøhn (Sp), Ole Einar Bakke (H) og Erik Holm Melby (V). De deltok i møtet som arbeiderlaget inviterte til i FUVOs klubbhus torsdag. Plassering av bomstasjoner var tema, og representanter for aksjonsgruppa «Bompenger fylkesveg 175 – nei takk» informerte om aksjonen som er startet i Sør-Odal. Innbyggerne langs nye E16 risikerer å bli innesperret av bommer. På strekningen mellom Neskollen og Slomarka legger Statens vegvesen nå planer for bomfinansiering, og i tillegg til fire bommer langs den nye vegen, kan både riksveg 175 Seterstøavegen, Holsvegen i Skogbygda, Fuglefjellvegen, Ringsbyvegen og nåværende E16 få bommer. Geir Michelsen fra aksjonsgruppa påpekte at bomlegging av sidevegene vil medføre store kostnader for brukerne.

Gjelder alle sidevegene

– Vi i aksjonsgruppa har engasjert oss i spørsmålet om bomlegging av fylkesveg 175 mellom Skarnes og Årnes, men problemstillingen omfatter alle sidevegene i regionen. Og her er det de lokale politikerne som bestemmer. Vårt mål er å få alle politikere i Sør-Odal og Nes til å si nei til bompenger på fylkesveg 175 og også alle sidevegene til den nye E16, sa Michelsen, som oppfordret nesbuene til å engasjere seg og velge noen kontaktpersoner som aksjonsgruppa i Sør-Odal kan kommunisere med. Bakgrunnen for at Vegvesenet ønsker å bomlegge sideveger, er, som Raumnes har skrevet tidligere, frykten for trafikklekkasje fra hovedvegen og ut på sidevegene. – Det kan bli snakk om sju-åtte ekstra bommer for å stoppe all antatt lekkasje. Områder vil bli helt eller delvis sperret inne, og det er ikke så mange som slipper unna, sa Michelsen. Han har regnet ut at bom på fylkesveg 175 vil koste ham over 1000 kroner i uka dersom han jobber utenfor regionen og skal til Skarnes for å handle to ganger i uka, trene tre ganger i uka og kjøre barn til aktiviteter et par ganger i uka. – Vi må akseptere at det blir bom på den nye vegen, men ikke på sidevegene, uttalte han. Knut Enger fra Galterud grenderåd påpekte at det ikke er trafikklekkasje som er problemet, men at det ikke er nok trafikk til å finansiere den nye vegen og at man derfor planlegger bommer på sidevegene for å finansiere byggingen av nye E16. – Vi har også fått signaler om at vegvesenet vurderer å stenge sideveger for å tvinge trafikken over på lovlig bomveg, sa han og oppfordre de frammøtte til å være våkne.

Politikerne med på laget

Tone Rønoldtangen (Ap) deltok på et tilsvarende informasjonsmøte på Skarnes i vår, og hun innrømmet at hun her følte seg litt utsatt som politiker. – Det er greit å fortelle at i denne saken er vi på samme side som dere. Vi ønsker å få til et vedtak vi kan leve med, understreket hun. Også Tove Nyhus (Frp) ønsket å jobbe mot etablering av bommer på sidevegene. Hun var enig med det mesteparten av det Enger og Michelsen sa. – Men jeg er uenig i en ting, nemlig at vi må akseptere bompenger på E16. Vi betaler vegavgifter og bilavgifter på alle bauer og kanter. Vi vil ikke ha bompenger i det hele tatt, sa Nyhus og håpet de fleste lokalpolitikere i Nes støtter arbeidet mot bomveger. – Vi har vært helt klare på at vi er imot bompenger på sidevegene hele tida, understreket Ole Einar Bakke (H). Det samme sa Per Bøhn (Sp). Erik Holm Melby (V) forklarte at hans parti har programfestet nei til bommer på sidevegene, og han oppfordret alle politikerne til å stå samlet i denne saken.

Blir sperret inne

– Vi som bor på Mo'n blir sperret inne av bomveger. Folk har ikke råd til dette. Står vi sammen, får vi det til, sa Rønoldtangen. Hun fikk støtte av Rune Tranum, som mener bomplanene ikke vil styrke satsingen på bygdesenteret. – Bommer vil medføre en stor merkostnad på fritida vår. E16 er en transportetappe fra a til å, men når vi skal på fritidsaktiviteter rundt i bygda, skal ikke det koste noe ekstra. De dreper bygdene våre, sa Tranum.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på raumnes.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse