Frits Wahlstrøm har samlet livsminner i boka «Fra etterkrigsår til velferdssamfunn». Boka er først og fremst skrevet til hans barn, barnebarn og nærmeste slekt.
Frits Wahlstrøm har samlet livsminner i boka «Fra etterkrigsår til velferdssamfunn». Boka er først og fremst skrevet til hans barn, barnebarn og nærmeste slekt. Foto: Lisbet Bekkeli Amundsen

Frits Wahlstrøm skrev bok om eget liv

Frits Wahlstrøm vokste opp i en tid med utedo og før fjernsyn, kjøleskap og vaskemaskin. Minnene er samlet i en bok.

– Jeg ønsker at mine barn og barnebarn skal få et innblikk i min oppvekst og mitt liv i etterkrigsårene og inn i tusenårsskiftet, sier han.

I flere år har han jobbet med boka som kunne gis i julegave til familiemedlemmer.

– Det er en privat bok, som handler om meg selv fra jeg ble født til dags dato. Jeg hadde en helt annen oppvekst enn mine barn, og i alle fall barnebarn. På 70 år har det skjedd store forandringer, sier han og mener de som er unge i dag kan ha godt av å reflektere litt rundt utviklingen. Ikke minst mener han det har historisk verdi at han og andre skriver ned sine historier.

Bok til familien

– Noen vil kanskje mene at jeg har blitt selvopptatt på mine gamle dager, men man er ikke selvopptatt om man vil fortelle sin historie. Min historie vil også bli en del av mine etterkommeres historie. Det er viktig for dem å vite noe om hvor de kommer fra, og det er helt legalt å bruke noen dager og uker på å sette det ned på papiret, sier han.

Wahlstrøm forteller at det har vært en tidkrevende prosess å samle historien fra oppveksten i Levanger til etablering av familie i Nes.

Oppfordrer andre til å skrive

– Det har også vært veldig interessant. Det er rart å gå gjennom livet sitt på denne måten, men jeg tror vi har godt av det. Ting har brent seg fast. Ved å fortelle om sitt eget liv, blir man også bedre kjent med seg selv, sier han.

Wahlstrøm oppfordrer også andre til å skrive sine historier. Han var en av initiativtakerne bak et skrivekurs som ble startet i Nes bibliotek i 2017, og han ønsker å inspirere flere til å skrive.

– Alle har en historie å fortelle. Kutt ut tanken om den store fortellingen, men skriv om de små episodene. Det er uegoistisk å reflektere over sitt eget liv, sier han.

LIVSMINNER

- Frits Wahlstrøm oppfordrer andre til å skrive sine historier.

- Skriv om de små episodene, oppfordrer han. 

- Raumnes presenterer her tre fortellinger som er sendt inn av deltakere på Nes biblioteks skrivekurs.