JOBBER MED ÅRNES-BOK: Allerede dagen etter at Frits Wahlstrøm fikk utfordringen med å lage ei bok om Årnes var han i gang med arbeidet. Nå håper han at nesbuene vil bidra med historier om bygdesenteret.

Frits tok utfordringen på strak arm: – Dagen etter var jeg i gang med boka

På årsmøtet i Raumnes historielag fikk Frits Wahlstrøm utfordringen med å lage ei bok om Årnes. Allerede dagen etter var han i gang. Nå ønsker han nesbuenes egne Årnes-historier.

– På årsmøtet i Raumnes Historielag i Solberggården i vår holdt jeg et innlegg om gårdens historie. Øivind Østerud var til stede på møtet. Mot slutten av møtet tok han ordet og sa at han savnet et bokverk om Årnes. Han avsluttet innlegget sitt, pekte på meg og anmodet meg om å ta jobben. Han visste nok at jeg har samlet en del stoff om Årnes, sier Frits Wahlstrøm, Levanger-gutten som har bodd snart 60 år i Nes.

I over 50 av disse årene Frits vært medlem av Raumnes Historielag. Han var også med på å stifte Aarnæs Historiske Selskab for snart ti år siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det betyr at interessen for bygdas historie står mitt hjerte nær. Ettersom jeg har bodd på Årnes de fleste av årene, har jeg spesielt vært opptatt av bygdesenterets historie, og i løpet av denne tiden har jeg samlet mye stoff, forteller Wahlstrøm, som har vært både lærer, journalist og energirådgiver for Akershus Energi.

Les også
Da Frits meldte seg inn i historielaget ble han møtt med latter: – Jeg har alltid trivdes godt i gammelkaill-miljøet

Grundig inn i historien

Frits har i mange år holdt en rekke gatevandringer rundt i sentrum som nesten har blitt historiske i seg selv.

– I mange år har jeg hatt historiske gatevandringer som har gjort det nødvendig å sette seg grundig inn i historien. Jeg har lenge tenkt at dette arbeidet må kulminere med en bokutgivelse, forteller Wahlstrøm.

Etter utfordringen fra Øivind Østerud var arbeidet med boka i gang allerede dagen etter årsmøtet.

– Den som fikk meg til å komme i gang og sette fart på arbeidet, var Øivind Østerud. Han tente den utløsende gnisten i meg, forteller Wahlstrøm.

Østerud er født og oppvokst på Årnes, men flyttet tidlig fra bygda for å utdanne seg. Han bor nå i Oslo, men har gjennom årene fulgt godt med i det som skjer i hjembygda. Nå ønsker han seg ei bok om bygdesenteret.

– Et par uker etter årsmøtet hadde jeg et møte med Øivind, og da hadde han også tatt med sin barndoms venn, Dag Svendsen, som også hadde samme ønske om ei bok for Årnes. Det er hyggelig å få slik inspirasjon fra to gutter som har tråkket sine barnesko i gatene på Årnes, sier Wahlstrøm.

Les også
Ole Solberg så hotellbehovet for handelsreisende som kom med toget

Vil samle historier

En god del av boka har Frits allerede ført i pennen og en god del er skrevet. Frits tar også utfordringen med å gjøre mest mulig av det grafiske arbeidet selv, da det er effektivt og han får det slik han ser for seg. I tillegg ønsker Frits at nesbuene selv skal komme med innspill og historier han bør ha med i boka om Årnes. Forfatteren gjør seg derfor tilgjengelig ett par timer på Nes bibliotek hver tirsdag i de kommende ukene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– I de kommende ukene vil jeg sitte et par timer hver tirsdag på Nes bibliotek. Hit kan folk komme hvis de har bilder, en historie eller noe på hjertet som de tror kan passe å ha med i boken. Jeg tror det skal bli en interessant bok som vil glede mange, sier Wahlstrøm, som tar imot både store og små innspill, bilder, fortellinger, skrøner og historier.

Les også
Arrestasjonen av de lokale Milorg-sjefene: Den mest dramatiske dagen under okkupasjonsårene