Elisabeth Kjensli Johansen (t.h.) inviterte til lanseringsfest i Nes bibliotek i anledning Caterina Cattaneos bokutgivelse.
Elisabeth Kjensli Johansen (t.h.) inviterte til lanseringsfest i Nes bibliotek i anledning Caterina Cattaneos bokutgivelse. Foto: Lisbet Bekkeli Amundsen

Forelskelse med mørk undertone

– Det er fantastisk, sa Caterina Cattaneo, da hun lanserte sin siste bok i Nes bibliotek tirsdag.

Foran en stor forsamling elever fra Nes videregående skole fortalte hun at det er rart å slippe en bok som hun har jobbet med i lang tid. Forfatteren fra Auli synes imidlertid det var fantastisk å kunne gjøre dette på hjemmebane.

Ungdomsroman

– Jeg slipper den, men slipper den ikke helt. Jeg har levd med karakterene i boka en god stund nå, så det er litt spesielt, sa hun.

Hennes sjette bok er en ungdomsroman. Leseren møter Andreas og Ingrid, som har vært kjærester i to år. Men forholdet er ikke helt friskt. Noe skurrer.

– Han kontrollerer henne på en måte, og noe er uggent i forholdet. Han har et eller annet mørkt som hun ikke får tak i. Men han er den peneste gutten på skolen, og hun er kjempeforelsket, forklarte Cattaneo.

– Stikk av!

Boka forteller om et forhold med skjev maktbalanse.

«I morgen» er Caterina Cattaneos sjette bok.
«I morgen» er Caterina Cattaneos sjette bok.

– Hvis det er noe jeg vil si med denne boka så er det at man skal si ifra hvis man ser noe som ikke er bra. Dere blir sett og hørt. Og hvis man har en kjæreste som er dominant; det går ikke over. Det er bare å løpe, Stikk av, sa forfatteren.

Hun mener hun beskriver forhold som mange vil kjenne seg igjen i. Hun tar også tak i dagens utfordring med sosiale medier og at vi alltid er pålogget.

– Dette er en bok både ungdom og voksne vil ha glede av, sa Elisabeth Kjensli Johansen ved Nes bibliotek, som ledet samtalen med Cattaneo foran den lydhøre forsamlingen.

– Dette er den skumleste gruppen jeg lanserer for. Ungdom er et utrolig kritisk publikum, sier Cattaneo til Raumnes.

Hun opplyser at boka består av korte kapitler der hovedpersonene forteller annethvert kapittel. Målgruppa er ungdom fra 13–20 år, men hun håper også voksne vil lese den.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Intens roman

Gyldendal skriver dette om boka på sin nettside:

«ANDREAS: Noe skurrer. Ikke noe alvorlig, men det er nok til at han blir urolig. Ingrid virker ikke så intens lenger. Sikkert bare en fase, litt mer oppoverbakke. Alle forhold har faser. Men han må være på vakt, passe på at hun ikke tar for lett på det. Hun kan være naiv noen ganger. Ikke barnslig, bare naiv. Det er en av grunnene til at han elsker henne.

INGRID: Gaven er for dyr, men han fortjener det. Det er kanskje for mye for fort, men de har vært sammen i to år, og han fyller 18. Hun må gjøre seg fortjent til ham, det er nok av jenter som vil kaste seg over ham. Men det skjer ikke, det er de to. Litt støy er det i alle forhold. Det går over. Det går alltid over.

Hvor godt kjenner man hverandre – egentlig? En intens roman hvor det mørke gradvis kommer til overflaten.»

lisbet@raumnes.no