FÅ REGISTRERINGER: Det er for få registrerte gauper til at det kan åpnes for jakt i år i våre skogsområder. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– For mye kjøkkentrapp-forskning

Kvotejakta på gaupe startet onsdag denne uka. Geir Sjøli i Foreningen Våre Rovdyr reagerer når noen sier at «det er mye mer gaupe enn det folk tror».

Kvotejakta på gaupe startet onsdag morgen, men i vårt område, rovviltregion 4, blir det ingen jakt. Heller ikke i år er det noen gauper på fellingskvota i området der Nes er innlemmet.

Statsforvalteren forklarer det med at det er for få registrerte gauper – og da i første rekke registrerte familiegrupper – til at man åpner for kvotejakt i våre skogsområder.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Øistein Buhol leder et elglag midt i Mangen-reviret: – Skal vi ha ulv så må vi ha det i hele Norge

Det åpnes ikke for gaupejakt i hele området som i denne sammenheng betegnes som Oslo, Akershus, Østfold og Hedmark.

Debatt om antall

Dette har også denne gang skapt en viss debatt blant annet på sosiale medier, der enkelte hevder at det er mye mer gaupe enn det folk tror og at problemet er at for få observasjoner blir rapportert inn. Dette får Geir Sjøli i Foreningen Våre Rovdyr til å reagere.

– Det at det «skal være mye mer enn det folk tror» er et velkjent argument. Jeg har blitt «belært» om gaupe en rekke ganger, og jeg er veldig forbauset over at erfarne skogsfolk hevder noe sånt, sier Sjøli.

Geir Sjøli i Foreningen Våre Rovdyr Foto: Kari Grenaker

Han mener dette vitner om at man ikke har noen begreper om gaupas egentlige biologi, og at man velger å ikke forholde seg til moderne forskning og vitenskap.

Værer i vinden

– Det blir for mye kjøkkentrapp-forskning, som jeg kaller det. Altså at man sitter der og værer i vinden og finner ut hvor mange dyr det er, sier Sjøli.

– Det blir for mye kjøkkentrapp-forskning, som jeg kaller det. Altså at man sitter der og værer i vinden og finner ut hvor mange dyr det er.

Han betegner gaupebestanden som veldig fåtallig.

– Men av og til streifer det noen gjennom Nes. Det kommer litt an på byttedyrtettheten, men jeg vil tippe at ei hunngaupe med unger bruker mellom 200 og 300 kvadratkilometer som sitt område. De bruker svært store områder, sier Sjøli.

Les også
Vinterens jakt på spor etter ulv og gaupe er igangsatt

Han legger til at vandringskapasiteten er tilsvarende stor.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Ei gaupe som befinner seg i Skogbygda én dag, kan befinne seg oppi Nord-Odal dagen etter. Dette kattedyret kan tilbakelegge flere mil i løpet av ei natt, sier Sjøli.

– Bare fantasier

Han viser til at antallet gauper pr. i dag er under bestandsmålet.

– Da er det helt meningsløst å bedrive gaupejakt. Jeg forholder meg til moderne forskning. Man må prøve å forholde seg til det som forskningen og vitenskapen finner ut av. Denne «kjøkkentrapp-forskningen» er bare fantasier. Grunnen til at ingen rapporterer om gaupe, er at det rett og slett ikke er familiegrupper å registrere i våre området, sier Sjøli.

I vår region er det nå flere år siden det ble åpnet for kvotejakt på gaupe. I rovviltregion 2, derimot, åpnes det for felling av 15 gauper i år. Denne regionen ligger lenger vest og sør i Viken fylke, fra Hemsedal i nord til Lillesand i sør.

Påvising av familiegrupper er sentralt i overvåkingen og forvaltningen av gaupebestanden. Statsforvalteren ber om at spor etter mulige familiegrupper meldes fortløpende til Statens naturoppsyn.

Les også
Bilister på Rakeievegen advares