ÅRNES MUSIKK- OG INSTRUMENTVERKSTED: Olav Mæhlum informerer om at det har vært et travelt år. Foto: Amanda Tandberg

Flere reparerer instrumentene sine hos Olav

Mens den første normale 17. mai-feiringen er like rundt hjørnet, har Olav Mæhlum jobbet på spreng for å reparere korpsenes instrumenter.

For 35 år siden begynte Mæhlum å jobbe hos han som først startet Årnes musikk- og instrumentverksted. Nå har det gått 23 år siden han begynte å drive verkstedet i Vormsund på egen hånd.

Han hevder at det er en tilfeldighet at han begynte å jobbe med å reparere instrumenter, men interessen har alltid vært der. Han var aktiv korpsspiller i 30 år, og spilte trompet, tuba og saksofon.

Endelig en god sesong igjen

Etter det Mæhlum omtaler som to totalt døde vårsesonger, kan han juble over et godt år igjen.

– Dette året kan ikke sammenliknes med de to foregående årene. Det har vært veldig stor pågang jevnt over siden februar, sier han.

Mæhlum har opplevd stor pågang, særlig fram mot 17. mai, men hevder at han er i rute til den store dagen. Han har jobbet kvelder og helger for å få det til å gå, og klarer å levere til avtalt tidspunkt.

– Det har rent inn med henvendelser, men nå har jeg bare ett instrument igjen å fikse til 17. mai. Ellers er det rundt ganske mange som skal være klare rundt skolestart i høst.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Årsaken til den store pågangen er ifølge Mæhlum veldig klar; siden kulturlivet har vært svært begrenset under korona-årene, så har ikke instrumentene blitt brukt, og da heller ikke vedlikeholdt. Dette gjør at det også er større pågang nå enn før korona-årene.

Mye av arbeidet til Mæhlum dreier seg dermed om å rengjøre, olje og smøre instrumentene, i tillegg til å rette ut bulker. Eier man et instrument, anbefaler han imidlertid å vedlikeholde det så godt det lar seg gjøre på egen hånd.

– Jevnlig rengjøring og smøring er viktig for å ta best vare på instrumentet sitt.

Treblåseinstrument er mest komplisert

Av instrumentene han reparerer er det treblåseinstrumentene som er mest kompliserte å fikse. Selv om det varierer hva slags instrumenter som kommer inn, og at det er et jevnt antall blant dem, så er det ett instrument som skiller seg ut.

FIKSER OG ORDNER: Olav Mæhlum har stålkontroll på å fikse klarinetter, slik som her, i tillegg til andre instrumenter. Foto: Amanda Tandberg

Det er nettopp et treblåseinstrument som har trengt flest reparasjoner; nemlig klarinetten. Mæhlum hevder at han har reparert nærmere 1000 klarinetter, og har stålkontroll på instrumentet.

– Jeg vil ikke si at jeg har et favorittinstrument å reparere, men på én måte har jeg reparert så mange klarinetter at jeg synes det er moro når det kommer noe annet, sier Mæhlum.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Marked i hele landet

Både korps og privatpersoner leverer instrumentene sine til Årnes musikk- og instrumentverksted. Det er i hovedsak instrumentbutikker, over hele landet, som benytter seg av Mæhlums arbeidskraft.

– Det største markedet er i Oslo. Jeg har en del samarbeid med instrumentbutikker i byen, men jeg dekker butikker i byer fra Kristiansand i sør til Vadsø i nord, sier han.

Han antar at det finnes rundt ti instrumentverksteder i landet, så at så store deler av landet henvender seg til ham er ikke unormalt.