EIEVARDEN: Utsikten mot Funnefoss-demningen og videre sørover langs Glomma er flott fra Eievarden like ved Seterstøa. Foto: John Arne Paulsen

Fjellfølelse på Eievarden

På Seterstøa bringer en relativt kort skogstur deg til Eievarden, med flott utsikt og rett og slett litt følelse av å være i fjellet.

FAKTA

«Ut på tur i Nes» er en artikkelserie basert på turmuligheter rundt om i Nes.

POPULÆR BOK: Boka viser at Eievarden frekventeres av turgjengere hele året igjennom. Foto: John Arne Paulsen

Eievarden er en ås på kommunegrensa mellom Nes og Sør-Odal. Vi tok utgangspunkt i Seterstøa stasjon. Mellom et par hus og opp til høyre, og dermed bar det oppover.

FAKTA OM VARDER

Varde

«Varde» har flere betydninger.

Varde, fra norrønt varði; beslektet med å være var, «oppmerksom, aktpågivende», beslektet med norrønt varða – holde vakt, hindre, stå til ansvar; engelsk ward og fransk guard er oppstablede steiner som merke på en topp, langs sti og liknende.

Disse steinkonstruksjonene er plassert på høyder i terrenget, gjerne som grensemerke eller veimerke.

Kilde: Wikipedia

Bjertnestunet

En trenger ikke gå lenge før en flott utsikt melder seg ned mot Seterstøa stasjon og Glomma. En halv kilometer senere er man oppe på Eievarden med tilsvarende utsikt over Funnefoss og Bjertnestunet.

BJERTNESTUNET: God utsikt over boligfeltet Bjertnestunet. Foto: John Arne Paulsen

Fra flere punkter er det fin utsikt i flere retninger, og en kan se ut over landskapet helt fra Knefalimåsaberget i sør til Glomma ved Sundet i vest. Videre inn mot Sør-Odal, ved en liten steinvarde, kan man se ut over skoglandskapet nordover i retning Tjernsli og Grusholen. På en lysning er det utsikt mot Skarnes.

REKOMMANDERER TUREN: Berna Marie Sommerseth, folkehelsekoordinator i Nes kommune. Foto: Lisbet Bekkeli Amundsen

Kort, men godt

Høydeforskjellen fra Seterstøa stasjon til utsiktspunktet oppe på Eievarden er rundt 130 meter. Totalt er den korteste ruta opp til toppen litt over 700 meter lang. Med utgangspunkt fra Tjernsli er det cirka to kilometer til toppen.

SETERSTØA: Stien går inn til høyre forbi bilen på dette bildet. Treskiltet står ved Seterstøavegen. Foto: John Arne Paulsen

Turen byr på mye variert skognatur, og det går stort sett fine stier gjennom området. Godt for kropp og sjel.

Postkassa

Det er et stikryss i åsen. Tar man til venstre på veg opp, kommer man til et utsiktspunkt der Seterstøa og Omegn Vel har satt opp et skilt og en kasse med en bok man kan skrive navnet sitt i. Boka vitner om mange turgjengere gjennom hele året.

GLOMMA: Et lite stykke opp i åsen åpenbarer denne utsikten seg ned mot Sundet og Glomma. Foto: John Arne Paulsen

– Vi har så mange flotte skogsområder i Nes, og nå ligger alt godt til rette for en tur til fots. Eievarden er en av mange gode muligheter i Nes, sier Berna Marie Sommerseth, folkehelsekoordinator i Nes kommune.

Hun er selv veldig glad i å gå tur i Nes.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– En av Nes' store ressurser for folkehelsa er nettopp de flotte naturområdene. Eievarden er et godt turmål med fin utsikt i belønning, sier Sommerseth.

På turkartet

Turen knyttet til denne artikkelen ble gjennomført i slutten av februar i år. Slik været da hadde vært noen uker - med en god del varmegrader og null snø - var det som å gå tur i skogen et godt stykke ut på våren. Underlaget var mykt, det var grønt, fuglene ga frydefull lyd fra seg og det hadde begynt å spire og gro.

MERKET STI: Traseen Seterstøa – Tjernsli er lagt inn på dette turkartet fra ut.no. Foto: ut.no

Fra Seterstøa er stien merket med blå trebrikker, blant annet på traseen Seterstøa – Tjernsli.

TROLSK: Området inneholder mye variert skog. Det er en stund siden denne bjørka måtte bøte for vinden. Foto: John Arne Paulsen

Fakta

Varde

«Varde» har flere betydninger.

Varde, fra norrønt varði; beslektet med å være var, «oppmerksom, aktpågivende», beslektet med norrønt varða - holde vakt, hindre, stå til ansvar; engelsk ward og fransk guard er oppstablede steiner som merke på en topp, langs sti og lignende.

Disse steinkonstruksjonene er plassert på høyder i terrenget, gjerne som grensemerke eller veimerke.

Kilde: Wikipedia

____________________

UT PÅ TUR I NES

Ut på tur i Nes er en artikkelserie basert på turmuligheter rundt om i Nes. Her er lenker til noen tidligere artikler:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Turperle året rundt 6 kilometer øst for Årnes
Les også
Ut på tur i Nes – fra golfbanen til kirkeruinene
Les også
Ut på tur i Nes 3 - Stolpejakt rundt Dragsjøen