BLE MILJØFYRTÅRN: Fire Nes-bedrifter kunne mandag motta prisen som et synlig bevis på at de er Miljøfyrtårn-sertifisert. Fra venstre: Per Arvid Solberg (Jernia Årnes), Grethe Sagen og Magne Ultvedt (Furukollen AS) og la Maria Kristensen (Mike Cleaning AS). Ordfører Grete Sjøli fikk æren av å dele ut prisen. Oslo Bygårdsdrift AS var ikke tilstede. Foto: Tommy Simon Norum

Fire Nes-bedrifter fikk anerkjent miljøpris: – Det er mye mer enn søppelsortering

Fire Nes-bedrifter kan nå henge opp Miljøfyrtårn-sertifikatet. Det er et synlig bevis på innsatsen for miljøet.

– Vi startet på kurset rett før verden ble stengt ned, men under pandemien var Miljøfyrtårn-arbeidet det siste vi hadde på blokka, sier Grethe Sagen, som sammen med Magne Ultvedt kunne motta Miljøfyrtårn-sertifikatet på vegne av Furukollen Psykiatriske Senter.

Etter pandemien tok Furukollen opp igjen arbeidet, og mandag fikk de beviset av ordfører Grete Sjøli. Furukollen er først og fremst et psykiatrisk senter men har flere underavdelinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi er en arbeidsplass med et veldig bredt spekter, og har alt fra kjøkken til vaskeri og beboere. Vi kunne derfor huke av på mange områder. Miljøfyrtårn er mye mer enn søppelsortering, sier Sagen, som legger til at miljøbevissthet også blir i vektlagt i jobbintervjuene.

Les også
Vil varme opp idrettshallen med solenergi

Mer enn søppelsortering

Miljøfyrtårn er en sertifisering på miljøledelse. 8900 private og offentlige bedrifter i Norge er sertifisert.

– Det betyr i praksis at virksomhetene jobber kontinuerlig med å forbedre sin påvirkning på miljø, klima og arbeidsmiljø i egen drift og verdikjede, skriver Miljøfyrtårn på sin nettside.

For Furukollen handler det om alt fra å endre ordlyden til nye innkjøpsrutiner. De har også fokus på energibesparing, transport og arbeidsmiljø.

FIKK SERTIFIKATET: Furukollen Psykiatriske Senter fikk Miljøfyrtårn-sertifikatet av ordfører Grete Sjøli. Magne Ultvedt og Grethe Sagen mottok prisen på vegen av Furukollen. Foto: Tommy Simon Norum

– Vi har fått noen aha-opplevelser underveis i miljøledelses-systemet, og ser at det kan ha en stor effekt over tid. Vi har byttet til bergvarme, varmepumper og isolerglass, i tillegg til elbilladere og sykkelboder. Vi har i sommer oppfordret de ansatte til å sykle til jobb, sier Magne Ultvedt.

Renholdsfirma

Renholdsfirmaet Mike Cleaning AS mottok også Miljøfyrtårn-sertifikatet. Det eies og drives av la Maria Kristensen som opprinnelig er fra Georgia, men har flyttet til Årnes. Hun har drevet det lille renholdsfirmaet siden 2013 og har i dag ni ansatte.

RENHOLDSFIRMA: la Maria Kristensen har ni ansatte i Mike Cleaning AS. Mandag kunne hun motta Miljøfyrtårn-sertifikatet av ordfører Grete Sjøli. Foto: Tommy Simon Norum

– Jeg ville sertifisere bedriften på grunn av koronapandemien, som satte høyere krav til oss renholdere. Miljøfyrtårn-sertifikatet gjør også at jeg kan komme ut til kunder med stolthet og hevet hode, sier Kristensen.

Hun forteller at Mike Cleaning er et lite firma, og at det derfor er lett å ha kontroll.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Alle oppdragene våre er i Oslo, og mange samarbeidspartnere krever at vi er Miljøfyrtårn-godkjent, sier Kristensen.

Les også
To Nes-bedrifter utnevnt til Miljøfyrtårn

Jernia Årnes

Jernia Årnes ble også godkjent som Miljøfyrtårn-bedrift. Per-Arvid Solberg forteller at det er flere grep butikken har gjort for å bli bedre mot miljøet.

TENKER MILJØ: Per Arvid Solberg hos Jerna Årnes forteller at de tenker bærekraft i butikkdriften. Blant annet sorterer de søppel, tenker samkjøring og har byttet til LED-belysning i butikken. Ordfører Grete Sjøli overrakte Miljøfyrtårn-sertifikatet. Foto: Tommy Simon Norum

– Vi startet med å veie alt avfallet. Det var bare å gå på vekta med papp i hånda. I tillegg sorterer vi miljøavfall som lyspærer og forskjellig. Vi har også påvirket leverandørene våre til å kutte ut mye plastemballasje, og har innført strenge regler ved kjøring. Vi samkjører mer og har byttet til LED-belysning i butikken, sier Solberg.

Oppfølging av sykefravær og ansatte, og gjennomføring av medarbeiderundersøkelser er også en del av Miljøfyrtårn-sertifikatet.

Les også
Nes fikk to nye Miljøfyrtårn-virksomheter

Kan være stolte

Ordfører Grete Sjøli inviterte de fire bedriftene til kaffe og kake på rådhuset, der Miljøfyrtårn-skiltene ble utlevert. Hun synes det er bra at stadig flere Nes-bedrifter er opptatt av miljøet og bærekraftig drift.

– Nå kan dere stolt skru opp skiltet på veggen, og fortsette å jobbe mot et bedre miljø, sa Sjøli, som forteller at det fra før er ti godkjente Miljøfyrtårn-bedrifter i Nes.

– På grunn av pandemien er vi litt seint ute med tildelinga av sertifikatene, sier Sjøli.

Den fjerde bedriften som fikk tildelt sertifikatet er Oslo Bygårdsdrift. De har adresse på Hvam i Nes, men møtte ikke til utdelingen på rådhuset.