Hans Arild Grøndahl og Anne Birte Olsen er stolte over at ferskosten Nýr får Norges første dyrevelferdsmerke, her med Live Kleveland, kommunikasjonsdirektør i Dyrevernalliansen, i midten.
Hans Arild Grøndahl og Anne Birte Olsen er stolte over at ferskosten Nýr får Norges første dyrevelferdsmerke, her med Live Kleveland, kommunikasjonsdirektør i Dyrevernalliansen, i midten. Foto: Iselin L. Hauge, Dyrevelferdsalliansen

Ferskosten Nýr får Norges første dyrevelferdsmerke

Ferskosten Nýr fra Grøndalen gård får Norges første dyrevelferdsmerke.

- Vi er stolte over å bli anerkjent av Dyrevernalliansen når det gjelder vår måte å ha kuer og kalver på. Vi er utrolig glad for at Nýr blir det første produktet med dyrevelferdsmerke i Norge, sier Hans Arild Grøndahl.

Han konstaterer at det er en merkedag for han selv og kona Anne Birte Olsen, og for husdyrene, at Norges første velferdsmerke ser dagens lys.

Siden 1995 har Grøndahl og Olsen jobbet for bedret dyrevelferd, og de har hele tiden ønsket seg en merkeordning for dyrevelferd. Nå er den på plass.

- Vi har også lenge sett et behov for denne type merkeordning. Dyrevelferdsmerket skal være en sikkerhet for den bevisste forbruker, sier Live Kleveland, kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen.

Fra og med 2. september vil altså ferskosten Nýr, som produseres på Grøndalen gård, merkes med Dyrevernalliansens logo.

- Vi er glade og stolte over å endelig kunne presentere Norges første dyrevelferdsmerke, sier Kleveland.

Lanseringen av Norges første dyrevelferdsmerke skjer under Matstreif fredag 2. september, og landbruksminister Jon Georg Dale vil være til stede.

Dyrevernalliansen skriver i en pressemelding at det er svært få matprodukter som markedsføres som dyrevennlige i Norge. Ønsker du å være en dyrevennlig forbruker, er det vanskelig å finne fram til riktig produkt.

Dette vil Dyrevernalliansen gjøre noe med. Og når du nå velger N\yr i butikken, kan Dyrevernalliansen gå god for at dyrene på gården har et godt liv.

På Grøndalen gård er det bevist at det er mulig å kombinere bedre dyrevelferd med lønnsom produksjon. Her får kalvene gå med moren i to måneder, i motsetning til på vanlige gårder der kalvene blir tatt fra moren i løpet av første levedøgn. På økologiske gårder skjer det etter tre dager.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dyrevernalliansen samarbeider med bønder og dagligvarekjeder om tiltak som gir bedre dyrevelferd. Kleveland håper det blir flere som får anerkjennelse Nýr og Grøndalen gård nå får.

- Det finnes mange gode dyrevennlige norske produsenter. Planen er selvfølgelig å inkludere flere av disse i merkeordningen, avslutter Kleveland.